Családi ünnepi programok a Budavári Várnegyedben

Ingyenes családi programokkal: kiállítással, vetítéssel, múzeumpedagógiai foglalkozással és interaktív játékokkal várják a látogatókat március 15-én a Budavári Palotanegyedben.

Szabadtéri kiállítás, rajzfilm-vetítés, megelevenedő történelem, kézműves foglalkozások és interaktív gyerekjátékok, fegyverbemutató és lovas huszárok, valamint a huszárzenekar fúvósai fogadják a családokat a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palota több helyszínén: a Várkert Bazárban, a Csikós udvarban és a Lovardában is. A március 15-ei programok egész napos élményt és kikapcsolódást kínálnak a látogatóknak.

A Várkert Bazárban a programok – a Petőfi 200 emlékév szellemében – a János vitéz köré csoportosulnak. Ennek egyik elemeként szabadtéri kiállításként láthatók, Gyere ki a partra! címmel, a Kisképző diákjainak válogatott vizuális alkotásai, amelyek a János vitéz elbeszélő költeményének részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből.

Az újjászületett Lovarda épülete kézműves foglalkozásoknak ad helyet, ahol ünnepi kokárdák, pálcás lovacskák vagy huszáros ujjbábok készülhetnek. Toborzó harangjáték ismerteti meg a gyerekekkel a huszárok csengőjelzéseit, és ismert huszárnóták csendülnek fel kis harangok segítségével. A huszár hajszában falovacskán kell teljesíteni az akadálypályát, Gábor Áron rézágyújához pedig ágyúgolyókat kell eljuttatni egy labirintuson.

A Csikós udvaron fegyverbemutató, a régmúlt katonai hagyományai várják a családokat. Az érdeklődők az Élő történelem improvizációs előadásain ismerhetik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit. A fúvós huszárzenekar előadásában térzenét lehet hallgatni, és megcsodálhatják a látogatók a Budavári Palotanegyedben járőröző lovas huszárokat.