Csalogatóbb lett a kápolnapusztai bivalyrezervátum

Fotó: bfnp.hu

Magyarországon a legnagyobb látogatható bivalycsordája tovább gyarapodik. Apró lépésekben, de növelni kívánják a Kárpát-medencében őshonos vízibivaly-állomány létszámát a Kis-Balatonhoz közeli kápolnapusztai rezervátumban, ahol az elmúlt hónapokban közel 70 borjú született.

A házibivaly – amelyet a Kis-Balaton térségében egykoron a Festetics-család birtokain nagy számban tartottak – a szürkemarha és a magyar tarka mellett a legelőterületek kezelésében tölt be jelentős szerepet – fejtette ki Bende Zsolt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, hozzátéve: feladatuk az őshonos háziállatok génmegőrzése és létszámuk gyarapítása.

A területen jelenleg két bika mellett 79 tehén él, amelyeknek augusztus óta már csaknem 70 borja született, a csapadékos időjárásnak köszönhetően jó minőségű legelők révén pedig az állatok is jó kondícióban vannak. Ez azért is jó hír, mert a Kárpát-medencére jellemző élőhelyek sokfélesége, diverzitása csak akkor őrizhető meg, ha élnek ott legelő állatok, amelyek természetes módon gondoskodnak a változatos talajról, ezzel a növény- és az állatvilág sokszínűségéről is. Az MTI tudósítása szerint, miközben szinte elképzelhetetlen, de ezeken a fás legelőkön egy adott területen belül sűrűbb az állat- és növényfajok száma, mint egy esőerdőben.

Ráadásul a vízibivalyok, a szürkemarhák és a magyar tarka fajok nemcsak a legelők élővilágát képesek rendben tartani, de az invazív bokrokkal benőtt területeket vagy a már erdővé sűrűsödő részeket is meg tudják törni, visszaalakítva azokat fás legelőkké. A terv ezért is az, hogy úgy bővítenék nagyjából 120 tehénre az csordát, hogy közben azt is vizsgálják, hogy miként reagál a növekedésre a természeti környezetük. A látogatóhely adatai szerint a tavalyi 33 ezer után idén mintegy 29 ezer vendéget fogadott a bivalyrezervátum, Magyarországon a legnagyobb látogatható bivalycsorda. A mintegy 100 hektáros területen évekkel ezelőtt akadálymentes tanösvényt alakítottak ki, kilátót építettek, de további fejlesztésekkel is szeretnék bővíteni a kínálatot.