Csoki múzeum Budapesten

Szamos Csokoládé Múzeum gyűjteményeSzamos Csokoládé Múzeum gyűjteménye

Egyedülálló látványossággal várja a csokoládé szerelmeseit a Szamos Csokoládé Múzeum a Kossuth téren, a Szamos Café legfelső emeletén.

Szamos Gabriella és dr. Bak Judit vezetésével megannyi történet elevenedett fel az egyórás csoki túra alatt a hétfői különleges sajtótájékoztatón.

tulaj

A cégalapító, Szamos Mátyás 1919-ben született, és a szakmát a Budai August, majd a pesti Gerbeaud cukrászatokban tanulta. Marcipánrózsáival alapozta meg tortadíszítő mesterségét.

Azt azért tudnunk kell, hogy a XVIII. sz. végéig csak italként fogyasztották a csokoládét. A cukrászat a XIX. sz. vége felé újult csak meg, pl. cukorkákból készítettek szobrokat, divatba jött a Dobos torta, Zserbó szelet, Minyon és a párizsi krémes sütemények. A XX. sz. fordulóján harminc kisebb-nagyobb gyár készített csokoládét.

A saját gyűjteményt tematikailag sorrendbe téve a kiállításon a kakaó ültetvényektől egészen a csokoládégyártásig végigkísérhettük a látogatás alatt. A különböző korok szokásait idézik az igényes porcelánok darabjai a szalon vitrinjeiben vagy az asztalokon, és a díszes csoki doboz gyűjtemény is.

dobozok

A jó minőséget biztosítani kell a mai világban, ezért 70%-os csoki alapanyaggal dolgoznak a Szamos műhelyeiben. A kakaóbab bizony hosszú utat tesz meg az ültetvényekről, míg csoki formájában eljut hozzánk. Egy érdekes filmben követhetjük nyomon a kakaó útját, miközben élvezhetjük az autentikus forró csoki készítőből kikerült ital nedűét.

készül

A múzeum minden nap várja látogatóit, azonban előzetes bejelentkezés szükséges az egyórás túrára, amire a www.szamos.hu weboldalon lehet bejelentkezni. Vásárolható 500 Ft-ért sétálójegy, de az igazi gurmanok a 3500 Ft-os csokoládétúra jegyet válasszák, ami tartalmaz csoki kóstolást, forró csoki italfogyasztást, marcipánkóstolást és bonbonkóstolást is. A legvégén jön a meglepetés: saját ízlésünkre hagyatkozva díszíthetjük fel a csokoládénkat, amit természetesen haza is vihetünk.

Legyél az első hozzászóló "Csoki múzeum Budapesten" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*