Csúcsgépek, öko zsibongó, apatuning meg egy kis csipke – hétvégi programajánló

A hétvége legizgalmasabb eseménye kétségkívül a kecskeméti nemzetközi repülőnap lesz, de azért akad persze másféle program is a kínálatban.

Csúcsgépek az égen

Augusztus utolsó hétvégéjén tartják a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutatót. Augusztus 28-29-én a magyar mellett 15 ország légiereje tart még bemutatót a kecskeméti légtérben. Több mint 35 repülőeszköz jelenik meg, köztük olyan “kuriózum” is, mint a Eurofighter EF-2000 vadászbombázó, amelyet a brit és az olasz légierő is elhoz.

Bemutatkoznak a hagyományőrzők, a honvéd kadétok, továbbá a sportszázadhoz tartozó olimpikonokkal is lehet majd találkozni. Lesznek továbbá ügyességi feladatok, mint például íjászat, akadálypálya, valamint gyakorlógránáttal kézigránátdobás. A különböző versenyek győztesei pedig nemcsak tárgyjutalmat, hanem akár helikopteres utazást is nyerhetnek majd – emelte ki. Meg lehet tekinteni továbbá a honvédségi fizikai állapotfelmérést is, sőt akár részt is lehet majd venni.

Forrás: Forrás: honvedelem.hu//repulonap2021.hu

A helyszínre a 18 éven felüliek csak érvényes védettségi okmány bemutatásával léphetnek be. A PCR-tesztet – a jelenlegi jogszabályok alapján – nem áll módjukban elfogadni. Külön Covid-karszalagra nincs szükség, a védettségi igazolást a rendezvény több pontján ellenőrzik. A repülőnapra a 10 éven aluliak – köztük azok is, akik idén töltik be 10. évüket – ingyen léphetnek be, de nekik is kell regisztrálniuk egy 0 forintos jegyért a repulonap2021.hu oldalon. A gyermekek a belépésnél karszalagot kapnak, amelyre a szülők elérhetőségét is fel lehet írni, arra az esetre, ha esetleg elszakadnának egymástól.

A repülőtér körül több – összesen több mint 27 ezer autó számára biztosított – ingyenes, de nem őrzött parkoló lesz. Mivel ezek a bejárattól távolabb vannak, mindegyikből ingyenes buszjáratok közlekednek majd a bejárathoz. A MÁV Budapestről és Szegedről óránként, Bajáról 2 óránként biztosít vonatot Kecskemétre, ahol a vasútállomástól szintén – a belépőjeggyel igénybe vehető – ingyenes buszjáratok közlekednek majd a repülőtérre. (MTI)

Ingyenes családi ökorendezvény a Füvészkertben

Mi az az Örömtréning vagy a Nyelvdaráló? Kiderül az Öko Zsibongóban! Az interaktív rendezvény a szülőket és a gyerekeket is szórakoztató formában neveli környezet- és egészségtudatosságra, a magyar vidék ízeinek szeretetére. Az izgalmas vagy épp pihentető programok mellett biotermékekkel, jó tanácsokkal és számtalan élménnyel várják a látogatókat a Füvészkertben 2021. augusztus 29-én.

Az interaktív rendezvény a tervek szerint minden hónap harmadik vasárnapján kap helyet a Füvészkertben, a város közepén, ahol a családok zöld környezetben tehetnek élménytúrát. A részvétel ingyenes, de a regisztráció kötelező: a szervezők elsősorban olyanokat várnak, akik elkötelezettek a bio- és környezettudatos életmód iránt, vagy legalábbis már elindultak az oda vezető úton. A túrán, ahol mindenki külön útlevelet kap, olyan állomásokat járhatunk végig, mint az Állatsimogató, az Ökoiskola, a zöldségfelismerés, de találkozhatunk újrahasznosított kézműves termékekkel és bekukkanthatunk a méhészek világába is. Aki szeretné, akár azt is megtanulhatja, hogyan készíthet házi szappant vagy mosószert.

A gyerekek szórakoztatásáról gondoskodik a Bogarásszunk együtt!, a Játékos kalandtúra vagy épp a Bátorságpróba csilivel elnevezésű program: az utóbbi esetében a legkisebbek a Chili Yard házi termesztésű csilifajtáit kóstolhatják végig, a legenyhébbtől haladva az erősebbek felé. A Bátorságpróba már a korábbi rendezvényeken is nagy sikert aratott, a kicsik imádják végigkóstolni a különleges ízvilágú csiliket, az áfonyástól a lime-osig.

Eközben a szülők sem unatkoznak: az Anyatuning például a leterhelt anyukáknak nyújt kikapcsolódást lazító masszázzsal, ingyenes kézápolással és alkoholmentes gyümölcskoktéllal. Az Apamegőrzőben egy borásszal is találkozhatunk, de a Mesterápia című könyv szintén apuka szerzőjével is lehet beszélgetni. Ő is, akárcsak az esemény fővédnöke, elhivatottan képviseli a saját ügyét.

Népzene, néptánc és gyerekprogram Paloznak egynapos fesztiválján

Kórusok koncertjei, népzene és néptánc, valamint gyermekprogram is várja az érdeklődőket szombaton Paloznakon, a Hangzó csipke elnevezésű fesztiválon. A veszprémi Gizella Nőikar által életre hívott egynapos eseményen művészeti csoportok közreműködésével a csipkekészítés fortélyait ismerhetik meg a látogatók, a gyerekeknek pedig kézművesfoglalkozásokat tartanak. Erdei T. Lilla etnográfus bemutatja a magyarországi csipkefajtákat és a Balaton-felvidéki csipke történetét. A Nyitott műhely programban a Mencshelyi Csipkekör és a Paloznaki Hímzőkör tevékenységét ismerhetik meg a látogatók.

Táncház lesz a tájház udvarán Hajdu Péter és Hajdu Viktória néptáncpedagógus közreműködésével. Fellép egyebek mellett a Gizella Nőikar, a Zamárdi Nőikar, a veszprémi Orlando Énekegyüttes, bakonyi és felvidéki népzenével készül a Szentgáli Banda. A Hangzó csipke program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre.