Digitális idegenvezető a füleki várhoz

Fotók slovakia.travel

A látogatók most újszerű módon fedezhetik fel a Fülek (Fiľakovo) látnivalóit és a vár történelmét egy digitális idegenvezető segítségével.

Az alkalmazás a város mintegy húsz történelmi és fontos helyszínét ismerteti meg a turistákkal, az információk szlovák, magyar és angol nyelven állnak a látogatók rendelkezésére. Minderről Zuzana Jóbová, a Besztercebányai Régió Turisztikai Szervezetének ügyvezető igazgatója tájékoztatott. Fiľakovo városának digitális útmutatója integrált térképet kínál a látogatóknak egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, amely körülbelül húsz helyszínre viszi a turistákat. Az egyes helyszíneken a látogatók QR-kódokat találhatnak a város történelmével kapcsolatos információkkal vagy múltjának és jelenének történeteivel.

A QR-kód elolvasása után a turisták szlovák, magyar és angol nyelven tájékozódhatnak a vár történetéről. Magában a várban öt helyen QR-kóddal ellátott táblát helyeznek el. További táblák találhatók fontos épületeken, a Vigadó néven ismert reduta homlokzatán, a városligetben, vagy a református templomban és a második világháborús betonbunkerben.

A vár Bebek-tornyában egy másik projektnek köszönhetően olyan wifi hálózat épül ki, amelyet a kastély látogatói mobil adatok nélkül használhatnak. A Fiľakovo városának digitális tárlatvezetése a Fiľakovói Vármúzeum és a turisztikai szervezet Turistický Novohrad és Podpoľanie együttműködésének eredménye. A projektet a Besztercebányai Önkormányzati Régió Fejlesztési Ügynöksége támogatta 5000 euróval. Az alkalmazás ingyenesen elérhető a nyilvánosság számára.