Dübörög az ősz – szeptemberi programok országszerte

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – szeptember 4-6. (Szeged)

A hal szerelmeseinek szeptember első hétvégéjén Szegeden a helyük! Itt kerül megrendezésre az ország egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvénye. A Szegedi híd alatt és az újszegedi partfürdőn felsorakozó halfőzők a Frank Sándor – Venesz-díjas mesterszakács – által alapított Halfőző Érdemrendért szállnak harcba. Folklór műsor mellett vásár is várja a látogatókat. Látványnak sem utolsó a vízi bástyára felállított Óriás Bogrács, melyben folyamatosan rotyog majd a méltán híres szegedi halászlé.

További információ: itt

Őszi Etyeki Piknik – szeptember 5-6.

Ahogy a rutinos látogatók már megszokhatták: borkóstolók, gasztronómiai különlegességek, kézműves vásár, főzőverseny, bringás bortúra és fergeteges hangulat vár az Etyekre látogatókra. Az egykori Pincefesztivál és a Kezes-lábas fesztivál értékeit továbbvivő rendezvény évente 4 alkalommal nyitja meg képzeletbeli kapuit. Minden alkalomnak az adott évszak nevezetességei adják meg az alapját.

További információ: itt

Zsolnay Fesztivál – szeptember 4-6. (Pécs)

A fesztivál a különböző művészeti ágak közötti hasonlóságokon keresztül próbálja közel hozni azt a látogatókhoz, különböző kulturális területek és személyek bemutatását tűzte ki célul. Napközben színházi, képzőművészeti programok várják a vendégeket, este pedig színházi darabok és zenei koncertek szórakoztatják őket. A helyszín a rendkívül festői Zsolnay Kulturális Negyed, amely eldugott kis udvaraival és utcácskáival külön hangulatot ad a rendezvénynek.

További információ: itt

Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál – szeptember 5-6.

Volt idő, mikor Budafok az ország borkereskedelmének központja volt, és azóta is rendkívül előkelő helyet foglal el. Mi több, Törley József, a hazai pezsgőgyártás kultikus alakja itt építette meg gyárát. A fesztivál hangulatáról a fantasztikus nedűkön kívül neves zenekarok gondoskodnak, a vendégek három színpad kínálatából választhatnak. Ebben az esztendőben első alkalommal mutatkoznak itt be Budafok-Tétény művészeinek alkotásai.

További információ: itt

Budavári Borfesztivál – szeptember 9-13.

Idén immár 24. alkalommal kerül megrendezésre az ország egyik legnagyobb boros rendezvénye. A helyszín ebben az évben is patinás, a mintegy 180 pincészet között néhány határon túli borászat termékeit is felfedezhetjük. Újdonságként ez alkalommal először Gasztro sétány vonultatja fel a street food finomabbnál finomabb fogásait, de természetesen a fesztivál egész területén szétszórva is bele lehet botlani jó néhány vendéglátóba. Érdemes az interneten is fellelhető térképet tanulmányozni.

További információ: ittwww.aborfesztival.hu/

Főzdefeszt + Street Food Show – szeptember 11-13.

Az eredeti tervekhez képest – az esős időre való tekintettel – egy héttel elhalasztották a már több éve visszatérő Főzdefesztet. A kézműves sörfesztivál így székhelyét is módosította, de csak pár száz méterrel. Az érdeklődőknek így is a Városliget felé kell venni az irányt, az Olof Palme sétány helyett azonban a Felvonulási tér felé kell kanyarodni. Aki véletlen az eredetileg kigondolt helyszínre menne, az belebotlik a Nemzetközi Félmaraton futóverseny egy szakaszába. A Főzdefeszttel karöltve ismét képviselik magukat a hazai street food képviselői is, így éhesen és szomjasan biztos, hogy senki sem távozik innen.

További információ: itt

Fehérvári Lecsófőző Vigasság – szeptember 12-13. (Székesfehérvár)

Kétségtelenül Magyarország egyik legnépszerűbb étele köré szervezi fesztiválját Székesfehérvár. A főzőversenyre jelentkezők közül a lecsó zsűri választja ki a lecsókirályt vagy királynőt. A 2004 óta megrendezésre kerülő fesztivál híre már külföldre is eljutott, Svájcból és Írországból is érkeznek nevezések.

További információ: itt

Színházak Éjszakája – szeptember 19. (Budapest)

26 budapesti színház várja a közönséget szeptember 19-én. Érdemes előre foglalni, hiszen a program már évek óta igen népszerű, ilyenkor ugyanis interaktív, rendhagyó produkcióké a főszerep, melyek azokat is becsábítják a díszletek közé, akik amúgy nem kimondottan színházrajongók.

További információ: itt

Nemzeti Vágta – szeptember 18-20. (Budapest)

A Hősök tere ismét megtelik vágtató lovakkal és lovasokkal. A versenyszámok és lovi mellett többek között megtekinthetjük a ’48-as csatajelenetet, elsajátíthatjuk a lóidomítás csínnyát-bínnyát és megtekinthetjük a kaszkadőrök nyaktörő mutatványait is.

További információ: itt

Édes Napok – szeptember 18-20. (Budapest)

Édesszájúak figyelem! A Budai vár ad otthont az ország legnagyobb édességfesztiváljának, mely az édesipari szakmai seregszemléjének is minősül. Nincs még egy olyan rendezvény, ahol ennyi cukros nyalánkságot kóstolhatnánk egy helyen, vétek lenne kihagyni.

További információ: itt

Kutatók Éjszakája – szeptember 25. (országszerte)

Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozataként tartják számon, idén immár 10. alkalommal fedezhetjük fel a bonyolultnak és titokzatosnak tűnő tudomány szórakoztató oldalát. Remek alkalom felülemelkedni a sztereotípiákon, aki ide ellátogat, nem fogja többé száraznak érezni az efféle elmélkedéseket. A fiatalabbak itt könnyen kedvet kaphatnak, hogy a tudományos életpálya felé induljanak el.

További információ: itt

Őrségi Tökfesztivál – szeptember 25-27. (Őrség, több helyszín)

Nem csak gasztronómiai, de mindenféle mókás és kreatív feladat is vár azokra, akik ez idő tájt erre járnak. A tökös ételek mellett töklökő verseny, tökkirály választás, ültetés, kulturális műsorok és játszóházak is várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

További információ: itt

Miliosz Katalin 

Legyél az első hozzászóló "Dübörög az ősz – szeptemberi programok országszerte" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*