Ébredő Gemenc, lampionos vízi karnevál, családi túra a Pilisben – hétvégi programajánló

Tavaszi kihívásra invitálja a kirándulókat az Országos Erdészeti Egyesület, Esztergomban látványos járműipari kiállítás lesz hajófelvonulással, a Gemencben pedig indul a turisztikai szezon.

Tavaszi kihívás a Pilisben

Tavaszi kihívásra várja a kirándulókat az Országos Erdészeti Egyesület Sportolj tudatosan az erdőben – Fuss az erdész szemével címmel a Pilisben. Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló programsorozat résztvevői az erdész szemével járhatják és láthatják az erdőt, így alaposabban megismerhetik életét. Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 kilométeres útvonal tartozik, amelyen az aktuális feladatokat mutató, QR-kódokkal ellátott ideiglenes turistajelzések kalauzolják a sportolókat – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A május végéig teljesíthető tavaszi kihívás Pilisborosjenőről indul és oda tér vissza. A kör teljesítése közben a kihívás az, hogy a résztvevők olyan erdei élőlényről – ez lehet virág, fakadó levél, rovar, madár, emlős – készítsenek képet és küldjék el az erdeisportok@oee.hu címre, amely számukra a leginkább szimbolizálja a tavaszt.

A pilisiborosjenői Föld utca és Határ út sarkáról induló és ide visszaérkező 10,7 kilométer hosszú útvonal szintemelkedése mintegy 327 méter.

Az indulástól az első látnivaló a Kevélyhegyi tanösvény Kálváriája, majd a Teve-sziklának nevezett kettős ágú szirt következik, amely az egykori kőfejtő területén áll. Tovább haladva immár lefelé, az útvonal talán legismertebb – bár nem erdei kötődésű – egyik attrakciója az egri vár másolata, amelyet az Egri csillagok című film forgatásához építettek az 1960-as években. Ezután az útvonal olyan erdőrészletben halad, amely egy ritka és védett, úgynevezett reliktum növényfajnak, a hegyi tarsókának ad otthont.

A túra útvonala részben Pilisborosjenő lakóövezetének határán vezet, ahol a Pilisi Parkerdő – az önkormányzattal és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás értelmében – 25 hektáros, cser és kocsánytalan tölgy főfafajú kísérleti örökerdőt hoz létre.

Éledő Gemenc

Családi programokkal kezdődik április 30-án a turisztikai idény a Gemencben. Az Éledő Gemenc elnevezésű programra szombaton 8 és 17 óra között várják a természetkedvelőket a Gemenc déli kapujában, Pörbölyön.

Az erdei vasúton idén először indul el a Rezét gőzös. A kezdődő nyári menetrend szerint hétvégén és ünnepnapokon 9 és 15 órakor öt vonat indul Pörbölyről Malomtelelő állomásra. A gőzmozdony naponta kétszer továbbít nosztalgiavonatokat. A vasút mellett a Gemencre látogatók 10 és 15 óra között lovas fogaton is tehetnek egyórás erdei kirándulást.

A Gemenc Zrt. a gyerekeket szabadtéri népi játékokkal – többek között csirkepofozóval, karikadobóval, célbadobó-játékkal, lápjáró versennyel – és virtuális lövészettel várja. Kovács Gábor muzsikus kézműves foglalkozásán a tárgyak újrafelhasználásával készíthetnek hangszereket a résztvevők.

A programot solymászbemutató és helyi termékek vására színesíti. Az erdőgazdaság azt írta: Frigyes főherceg felújított pavilonjában tárlatvezetéssel nézhetik meg az érdeklődők a gemenci gímszarvasok életéről, szokásairól, vadászatáról szóló állandó kiállítást. A gímeket mutatja be Almási István szekszárdi természetfotós kiállítása a Pavilon galériában, a Gemenc kincsei című tárlat pedig a Sárköz néprajzába, a Kalocsai Érseki Uradalom gazdálkodásába az ártér erdő világába ad betekintést.

Bringák, motorok, autók, hajók

A múlt és jelen autóit, motorkerékpárjait, kerékpárokat és hajókülönlegességeket bemutató kétnapos kiállítás nyílik “Akkor és most Jármű Expó” címmel szombaton Esztergomban – közölte a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Bonnár-Csonka Zsuzsanna tájékoztatása szerint a tematikus, ingyenes járműkiállításon családi programok, könnyűzenei koncertek, valamint a magyar autósport kiválóságai is várják az érdeklődőket.

A kiállítók között megjelenik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a zebegényi Hajózástörténeti Múzeum. A kiállított különlegességek között lesz Pannónia motorkerékpár, egy Chevrolet Impala és egy MRAP katonai jármű, amely amerikai akciófilmekben szerepelt. A fő szempont egy-egy kor mérnöki újdonságainak hangsúlyozása – emelték ki. Emellett az esemény névadó szponzorának, a Suzukinak termékei – autó, motor és hajómotor – is bemutatkoznak.

Szombaton Szujó Zoltán vezetésével a látogatók megtekinthetik a Dakar-team kamionját, illetve autóját, valamint részt vehetnek egy közönségtalálkozón Szalay Balázzsal, Bunkóczi Lászlóval és Gyenes Emanuellel.

Szombaton este a résztvevők megcsodálhatják a Kis-Dunán a lampionos vízi karnevált, amelyen színes fényekkel megvilágított hajók vonulnak fel a Szent Erzsébet híd lábától a Bottyán hídig. A szervezők legalább 20 nagyobb installációra és 30 kishajó indulására számítanak.