Vízitúra a Murán, vonatozás a berekben – hétvégi programajánló

MTI/Máthé Zoltán

A hétvégén az elsők között próbálhatja ki a legújabb kisvasúti útvonalat az, aki jegyet vált a Balatonfenyves-Csisztapuszta járatra. Másféle kikapcsolódást ígér az irodalmi séta a Margitszigeten, az evezés a sebes folyású Murán vagy épp a szegedi kamionos találkozó.

Margitsziget másként

A Margitszigeti Színház és a Petőfi Irodalmi Múzeum az elmúlt évek nagy sikerét folytatva 2021 nyarán is különleges irodalmi sétákat szervez a Margitszigeten – ajánlja a programturizmus.hu. A víztoronytól induló tematikus séta során az érdeklődők bejárhatják neves költőink, íróink által is kedvelt helyszíneket, amelyekhez ismert és kevésbé ismert irodalmi művek, anekdoták is kapcsolódnak. A séta időtartama max. 90 perc. Gyülekezés, indulás: Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztár (kerengő). A jegyeket elővételben kell megvenni a jegyirodában vagy online.

Nemzetközi Kamionos Country Találkozó Szegeden

A legszebb és legerősebb kamionokat is megcsodálhatják az érdeklődők a hétvégén Szegeden, ha ellátogatnak a Nemzetközi Kamionos Country Találkozóra, melyet vasárnap délután gyorsulási verseny zár a Tisza-parton – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Az immár harmincegyedik alkalommal megrendezett fesztivál egykor baráti találkozóként indult. Az első összejövetelen néhány tucat zenész és – akkor még főként Rábákkal járó – kamionos találkozott egy Szegedhez közeli tanyán, ahol egy bogrács mellett beszélgettek szakmájukról. A több ezer vendéget vonzó rendezvénnyé nőtt fesztivál rendkívül népszerű, a kamionsofőrök közül sokan úgy időzítik szabadságukat, hogy ezt a hétvégét családjukkal együtt Szegeden tölthessék. A kamionok találkozója idén kétkerekűekkel is kiegészül, különleges motorokat is láthatnak a látogatók.

A programok pénteken délelőtt gyermekprogramokkal kezdődnek Sziksósfürdőn, ahol délután zenés kamion- és motormosás-bemutatót, este pedig koncerteket rendeznek. Szombaton elkezdődnek a hagyományosan sokat vonzó vetélkedők. Kuriózumnak számít a kamionos terepügyességi-verseny, melyen a sofőrök szinkronpályán egymással és az órával versenyezve bizonyíthatják, az országútra tervezett járművek – ügyes vezetővel a kormány mögött – a buckák között is megállják helyüket. Déltől Szeged központját is érintő kamionos és motoros felvonulást tartanak, majd motorblokkdobó-, kamionhúzó- és szkanderversenyt is rendeznek. A napot szombaton is koncertek zárják. Vasárnap délután a szegedi Huszár Mátyás rakparton rendezik a fesztivál mindenki által legjobban várt és leglátványosabb eseményét, a kamionos gyorsulási versenyt. A korábbi évek tapasztalatai alapján a siker nem feltétlenül az akár hatszáz lóerőnél is erősebb gépek teljesítményén múlik, sokat számít a sofőrök rutinja és ügyessége is. (MTI)

Vízitúra a Murán

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park vízitúrát hirdetett gyakorlott evezősöknek a Mura folyón természetvédelmi őrök vezetésével július 3.-án Alsószemenye-Molnári útvonalon. Találkozási hely: Alsószemenye, Hódvár Vízitúra-kikötő. Időtartam: kb. 5 óra + 2 óra (előkészület, tájékoztatás, pakolás stb.) Árak: bruttó 9.000 Ft/fő, de minimum bruttó 65.000 Ft/csoport. A túrán kiskorú gyermek 10 év felett vehet részt, szülői felügyelettel! Információ:Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Levendula Piknik

Harmadszor tartják meg szombat 9 órától a Levendula Pikniket a szatymazi Malom Tanyán, ahol Kézműves vásár, gyerekprogramok és workshopok várják az érdeklődőket. A belépés ingyenes.

Kisvonatozás a Nagyberekben

MTI/Máthé Zoltán

Közel két évtizedes forgalomszünet után július 1-jétől ismét járnak a vonatok a balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőre vivő, újjáépített vonalán. A július 1-jétől érvényes nyári menetrend szerint a fürdő nyitvatartásához igazodva, két óránként járnak a vonatok a felújított vonalon, a menetidő 35 perc. A kisvasúton a tavaly bevezetett Balaton24 és Balaton72, illetve az idén új Balaton24/72 Duo napijegyekkel is lehet utazni. (MTI)