Eddigi legerősebb nyarát zárta 15 millió vendégéjszakával a belföldi turizmus

Fotó: mtu.gov.hu

A magyar turizmus újraindult, a belföldi turizmus az eddigi legerősebb nyarát zárta 15 millió vendégéjszakával, ami 16 százalékos bővülés 2020-hoz képest – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba, a turizmus, vendéglátás területén a legmagasabb állami kitüntetésnek számító Kőrösi Csoma Sándor-díj átadásán úgy fogalmazott: a díjazottak egész életüket feltéve azon dolgoztak, hogy “ne csak mi, hanem az egész világ tudja: Magyarország jó hely. Jó itt élni, jó ide jönni”. Az államtitkár az eseményen köszönetet mondott a turisztikai szektor képviselőinek, amiért a járvány legnehezebb hónapjaiban is helytálltak, hisz tudták: a turizmus a gazdaság egyik fő tartóoszlopa.

Arra is rámutatott, a kormány a járvány kezdetétől fogva támogatta a turizmus felszínen maradását, ezt követően pedig újbóli erősödését. Példaként említette, hogy a turizmust érintő támogatások a járvány első évében meghaladták a 800 milliárd forintot, ami európai összehasonlításban is kiemelkedő. Dömötör Csaba szerint nem csak a túlélés volt a cél, hanem az, hogy ha “kinyílik a világ, a létező legjobb pozícióból” indulhasson újra a szektor. Ezért épült vagy újult meg 40 szálloda, 14 ezer magánszálláshely, 600 panzió és 114 strand.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese kiemelte, a turizmusban dolgozók közös eredménye, hogy az ágazat már jó úton halad, hogy visszaépítsék a 2019-es szintet.  Ugyanakkor jelezte, most amikor a járvány miatt kialakult válság hatására a munkaerő az egyik legkomolyabb kihívás a turizmusban, különösen fontos a kiemelkedő szakemberek teljesítményének elismerése.

A Grand Hotel Esztergom MTI/Kovács Tamás

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint a Kőrösi Csoma Sándor-díjat 2019-ben hívta életre az ügynökség, az ágazat területén végzett kiemelkedő szakmai teljesítmények elismerésére:

  • Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjban részesült Fazekas Lajos, az Aquaticum Debrecen Kft. ügyvezetője, aki részben Debrecen és az ország turisztikai szakterületi irányításában betöltött szerepéért vehette át az elismerést.
  • Fekete-Dombi Ildikónak, a gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóterekért felelős ügyvezető igazgatójának egyebek mellett a kulturális turizmus menedzsmentben betöltött több évtizedes kiemelkedő szakmai munkáját ismerték el a díjjal.
  • Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nyugalmazott osztályvezetője többek között a Balaton-felvidék természeti értékeinek turisztikai szempontok szerinti fejlesztéséért részesült a Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjban.
  • Michalkó Gábor geográfus, turizmuskutató, egyetemi tanár a turizmus területén végzett tudományos kutatási tevékenységéért, valamint a turisztikai szakképzés fejlesztéséért kapta meg a díjat.
  • Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele egyebek mellett a lelkipásztori ellátása alá tartozó települések templomainak megújításáért nyerte el a kitüntetést.
  • Mihályi László mestercukrász, a Mihályi Patisserie alapítója többek között a francia cukrászati stílus hazai megteremtéséért részesült a díjban.
  • Posztumusz Kőrösi Csoma Sándor Életműdíjat kapott Csizmadia László, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának volt főigazgatója, aki egyebek mellett a magyar vendéglátás szakmai fejlődéséért részesült az elismerésben, amelyet testvére Csizmadia András vett át.