Eger a vörösboron túl

Eger és vitézei Budapestre látogattak, hogy bemutassák a város régi és felújított turisztikai értékeit, gasztronómiai különlegességeit és az izgalmas nyári programjait.

Ami a törököknek elsőre nem sikerült, a turistáknak nagyon is összejött. A város megújításának eredményeként Eger és környéke már az ország 3. legkedveltebb célpontja a hazai és a külföldi (többségében lengyel és szlovák) turisták körében.  Molnár Anita, a Magyar Turisztikai Ügynökség Észak-magyarországi regionális marketing igazgatója azt is pozitívumnak tartja, hogy tavaly 9 százalékkel bővült a vendégéjszakák száma, ami az idén már a 2.2 milliót is elérheti. A szakember ugyanakkor úgy érzi megérett az idő arra, hogy a város nevezetességei mellett a régió gasztronómiai kínálatába is belekóstoljanak a vendégek.

Ennek szellemében a St. Andrea Wine & Gourmet Bárban tartott eseményen Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonosa az Egri bikavér ünnep kapcsán a klasszikus bormárka, a Bikavér mellett a legújabb egri üdvöske, az Egri csillag sikeréről beszélt, míg Gál Gábor, az egri Zsálya bisztró tulajdonosa, az észak-magyarországi alapanyagokból -füstölt pisztrángfilé, egerszalóki sajt, rókagombás szarvasgerinc – készült fogásokat bemutatva a régió gasztronómiai hagyományait emelte ki.

Lőrincz György és Gál Gábor

Lőrincz György és Gál Gábor

Habis László, Eger polgármestere szerint a közelmúltban véghezvitt fejlesztések és újítások nagyban hozzájárulnak a város sikeréhez és megalapozza a szlogent, miszerint „Eger a Te történeted” .  A cél az, hogy ez az egész évben igaz legyen, amihez jó alapot nyújthatnak a nemrég befejeződött fejlesztések is.  Az Érseki Palota elején egy új attrakcióval, az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközponttal bővült, ahol az Egri Főegyházmegye több évszázados szellemi és tárgyi örökségét bemutató kiállítást tekinthetik meg a látogatók. Ezen felül ingyenesen megtekinthető a Palota díszkertje, ahol az utazók egy finom kávé mellett gyönyörködhetnek a látványban.

Habis László, Eger polgármestere

Habis László, Eger polgármestere

Az Egri Várban pedig felújították a Kazamatát, a földalatti folyosó rendszert, ami egykoron védelmi funkciót töltött be, most kiállítások színhelyévé vált. Megtekinthető a Lőporfüst – Kövek között és az Egri csillagok – regény és valóság című kiállítás. Valamint az Egri Vár, ami Hegedűsné Majnár Márta, az Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint branddé lépett elő, április 15. és október 31. között helyet ad az Egyiptomi kiállításnak, ahol betekintést nyerhetnek az ókori civilizációba, az egyiptomi kultúra világába is.

A természet és a mozgás szerelmesei a tavaly elkészült Egertől Bükkig tartó bicikli úton tekinthetik meg a táj szépségét. Az otthon maradt biciklik sem okoznak problémát, hiszen bérlésre is van lehetőség.

Ezenkívül számos rendezvénnyel és eseménnyel várják a kikapcsolódni vágyókat Egerbe.

Főbb nyári események

Bikavér borünnep

Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre július 7-10. között az Egri Bikavér Ünnep, amelynek helyszínéül az elbűvölő Érsekkert szolgál. A város legnagyobb borgasztronómiai rendezvényén, a borkóstoló mellett, a jó hangulatú zene teremti meg az Egri életérzést.
www.bikaverunnep.hu/

Egri Vár – Végvári Vigasságok

Augusztusban sem maradnak program nélkül az idelátogatók, igazi történelmi időutazásban lehet részük, hiszen augusztus 12-14. között rendezik meg a Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál és Ostromjátékát. A rendezvényt családi programok, vitézi próba, kiállítások, táncház, korabeli mesterségek bemutatója színesíti. Ezen kívül, láthatunk még lópatkó kovácsolást, kerámiázást, nemezelést, forgathatjuk a fakardot, valamint zoknicsatában leküzdhetjük a törököket. Az esemény fénypontja, az 1552-es török csapatok elleni dicső harc felelevenítése, 150 vitéz katonával.
www.egrivar.hu

Országos Operett és Musical Fesztivál – az Agria Nyári Játékok műsorán

Június 11. és augusztus 27. között három helyszínen, az Egri Várban, az Egri Líceumban és a Dobó István Gimnáziumban tekinthetnek meg híres operetteket és musicaleket a kedves érdeklődök. Műsoron szerepel a Beatles Emlékek, Víg özvegy, Strauss: Denevér, Monte Christó Grófja Musical, Grease, Budapest Jazz Orchestra Szulák Andreaával és Mark Blake-kel. Az Agria Nyári Játékok csúcspontja az Egri Csillagok musical, mely a legméltóbb helyen, az Egri várban játszanak.
www.agriajatekok.hu

Eger2

Tourinform

Június 25. és szeptember 10. között „Városnéző séta Eger barokk belvárosában” címmel indul egy 1,5 órás program a Tourinform elől, 10 órától.
Jegyárak: felnőtt 800 Ft, diák és nyugdíjas 600 Ft

Egri Borút Egyesület

BorZene – Borkóstoló a vár tövében
Minden héten más-más pincészet mutatja be a borait.
Helyszín: Dobó István u. 18.

Város a Város Alatt

“Egri Leánykák a Város alatt”
Július első hétvégéjétől minden második héten pénteken és szombaton délután, 15 órától borkóstolóval egybekötött pincelátogatás a város alatt.
Első időpont: július 1-2.
Utolsó időpont: augusztus 26-27.

Egri vár

Testközelből a történelem – korhű ruhába öltözött hagyományőrzők mutatják be a végvári vitézek életét és az egri hősök mindennapjait.
Fegyverbemutató: augusztus 31-ig naponta (4-5 alkalommal), 11.00 és 15 óra között

Egri Strandfürdő

Vízitorna időpontok
Június, július és augusztus hónapokban: hétfő-vasárnap 11.00 és 15.00 órakor

A sport szeretők sem maradnak programok nélkül.

A Foci EB ideje alatt az Agria Park Díszkertjében, az Agria Foci Moziban tekinthetik meg a szurkolók Európa legjobbjait. Az élményhez és a meccsekhez, egy 28m2– es LED fal nyújt szórakoztatást. Pihenő napokon pedig közönségsiker filmeket vetítenek.

A nyár végét pedig a Rióban megrendezett Olimpia zárja. Augusztus 5-21-ig a Végvári Vitézek terén óriáskivetítőkön szurkolhatnak Magyarország legjobbjainak.

Mind két rendezvény ideje alatt lehetőség van italok és nassolni valók vásárlására is.

Legyél az első hozzászóló "Eger a vörösboron túl" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*