Égi üvegút Kínában: csak erős idegzetűeknek!

Nem épp gyenge idegzetűeknek való ez az 1400 méter magasan vezető, üvegből készült sétaút: szédületes kilátásban lehet része annak, aki túrázni indul a kínai a Tianmen hegység egyik sziklás, szinte függőleges oldalában kialakított „úton”.

Az 1400 méter magasan, a hegy szinte függőlegesen leszakadt oldalához épített üvegút alig 1,6 méter széles és 100 méter hosszú. Az üvegcsoda hivatalos neve: “Coiling Dragon Cliff Skywalk”. Nem csoda, hogy látogatók ezreit vonzza, hiszen itt szó szerint lélegzetelállító látványban lehet részük a turistáknak: közvetlenül lábuk alatt tátong a feneketlen mélység.

A meredek sziklafal mentén kígyózik a “lebegő járda”, amely az út végén egy kilátó platformban végződik. Lent a mélyben egy autóút látható, amelyből sok-sok kis szerpentin vezet kanyarogva felfelé. A hegy lábától indul egy drótkötélpálya-vasút is, amely felszállítja a turistákat.

A Skywalk persze csak egy a Tianmen-hegység környékén található számtalan attrakció közül. Már 2011-ben megnyitottak itt egy hasonló utat: “Walk of Faith” vagyis “a hit/bizalom útja” ugyancsak légies magasságokba viszi a látogatókat a meredek sziklafalak mentén.

Kitört a kínai Skywalk láz

Igen népszerűek lettek Kínában ezek az üvegből készült utak és üveghidak – még akkor is, ha a látogatók gyakran erősen alábecsülik ezeket a magasságokat. Jó néhány videót találunk a közösségi hálókon, ahol rettegő turistákat látni: az egyiken egy kínai üveghídon átkelve két barát támogat egy reszkető harmadikat, aki pánikba esett.

De látni remegő térdekkel a korlátokba kapaszkodó, négykézláb mászó, síró-nyöszörgő felnőtteket is, mások pedig egyszerűen feladnak mindent, ráfekszenek az üvegpadlóra, ahonnan egy tapodtat sem akarnak mozdulni és a kísérőjükkel húzatják tovább magukat.

Alaposan megijedtek a kínai Yuntai Nemzeti Park látogatói is, amikor 2015 októberében hirtelen megrepedt lábuk alatt az üveg. Ott is létezik ugyanis egy hasonló, 260 méteres üveg Skywalk a hegyek mentén:  a turisták hatalmas reccsenést hallottak, majd amikor lenéztek a lábuk alá, felfedeztek egy tekintélyes repedést az üvegen. Ki is tört a pánik rendesen. Amint a park vezetősége később beszámolt róla, a törést az okozta, hogy az egyik látogató lányos izgalmában kiejtette kezéből a teát tartalmazó nemesacél termoszkannát, ami az üvegpadlón nagyot csattant. A szóvivő azzal igyekezett megnyugtatni az embereket: az üvegtáblának “csak” a legfelső három rétege repedt meg, vagyis senki nem volt veszélyben…

– klarast –

Legyél az első hozzászóló "Égi üvegút Kínában: csak erős idegzetűeknek!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*