Egy falat Amerika a bulinegyedben – Jamie Oliver’s Diner a Gozsduban

Ez tényleg egy kis Amerika, itt az esti kivilágítással hangulatosabbá tett Gozsdu udvarban, amelynek epicentrumában, az éttermek meleg fénnyel megvilágított kerthelyiségei és cégtáblái valóságos gasztronómiai szigetet jelentenek a környező magas épületek között. De ami ennél is fontosabb a Jamie Oliver’s Diner kínálatában, ízeiben is Amerikát idézi Pest szívében.

Ahogy a francia gasztrostílusból eredő bistro stílus is egyre több követőre talált már itthon, úgy a néhány ígéretes, ám ki nem teljesedő projekt okán méltatlanul háttérbe szorult amerikai dinerben is sokal több íz és hangulat rejtőzik, mint amennyit eddig megtapasztalhattunk. Ezért is reményteli, hogy az érthetően félárbócon álló budapesti gasztronómia meghatározó szereplőinek egyike, a Zsidai Csoport mert váltani. A Gozsduban nyitott, a pizzára fókuszáló Jamie Oliver’s Pizzeriát a koronavírus járvány miatti kényszerű éttermi bezárások alatt – mondván a karantén időszak alatti kiszállítási hullámban már az igazi pizza is vesztett különlegességéből -, a brit sztárséf nevéhez kötődő másik brand, a Jamie Oliver’s Diner égisze alatt nyitotta újra.

Ami egy egészen új világot hozott el az amúgy is színes gasztronómiai kínálatot ígérő Gozsduba. Méghozzá a szó szoros értelmében, hiszen a Diner az Új Világ, vagyis az USA hangulatát és ízeit sorakoztatja fel, a Jamie Oliver védjegyévé vált egészséges alapanyagokból. Igaz, a külcsín kicsit más, mint egy klasszikus Dinerben. Mert az igazi, piros boxokkal tagolt Dinerek, a múlt század 30-as éveitől, főként a nagy amerikai utak mentén várják az éhüket, szomjukat oltó autósokat, míg a Gozsdu adottságai azért mégiscsak mások. De a lényeg mégiscsak a belbecs, ami valóban autentikus, köszönhetően annak, hogy Jamies Oliver a helyszínen tanulmányozta a tradicionális amerikai konyhát és benne az ikonikus dinerek, valamint az egyszerű, mégis rendkívül ízletesen is elkészíthető “comfort” ételek titkát.

Nem véletlen, hogy a Jamie Oliver’s Diner étlapjának zászlóshajója a BBQ menűsor, a ragacsos BBQ oldalassal, a Tépett malachússal sós gofin és a Grillezet csirkével, valamint a Burgerek a klasszikus sajtburgertől kezdve a vega burgeren át a Jamie féle marhapogácsa-chedar sajtos kombón át a Cajun csirkeburgerig. A köretek között pedig elmaradhatatlan a nagy klasszikus, a Coleslaw káposztasaláta, ami mellé az új sztár az édesburgonya is felsorakozott.

Persze az előételek között is akad ikonikus ismerős: a BBQ csirkeszárnyak füstös házi BBQ szósszal egyértelműen amerika ízét varázsolják a Gozsduba. Mellette pedig az amerikai hétköznapok kedvelt fogásaivá vált mexikói fínomságok: a Quesadilla Jamie módra, a Chilis sajtos nachos és a csirke taco, sorakoznak, amihez a sült halloumi sajt társul a vegetáriánusok örömére. Akik persze a Superfooddal induló salátaválasztékban is biztosan megtalálják kedvencüket.

De az igazán amerikai és a serpenyős pizza csapdája is megér egy ízlelést. Ami persze csak annak meglepetés, aki nem tudja, hogy különösen chicago környékén a deep dish pizza hódít. Amit szintén az olaszok találtak ki, csak a szeles városnak nevezett Chicagoban. A deep dish pizza – aminek itt a serpenyős pizza a szinonimája -, csak nevében hasonlít a vékonytésztájú olasz klasszikushoz, ami az ihletet adta. Itt azonban nem a nagy átmérő, hanem a tészta vastagsága a lényeg. Mert a magasabb és hosszabban sütött, ezáltal ropogóssá váló tészta közepén az olvadó sajt íze a különféle feltétek zamatával teremt ízharmóniát. Jamienél például a malacos, a buffalo, a csípős hawaii valamint a sajt és paradicsom verzióik közül kóstolhatjuk meg a nekünk tetsző verziót. Így aztán nyugodtan elmondhatjuk, hogy a serpenyős pizza, kicsi, de tartalmában erős – vagyis igazán laktató.

A sütike osztály pedig mi mást is sorakoztathatna fel, mint a klasszikus csokitorta Jamie által újrahangolt verzióját popcornnal és vanília krémmel. Valamint a szintén klasszikus sajttortát, amihez az édesszájúak örömére az igazán csalogató shake választék is kínál izgalmasan édes ízeket.

Amikor az elején azt írtam, hogy a Jamie Oliver’s Pizzeriáról merész húzás volt a váltás, nem tettem hozzá, hogy duplán is, mert tavaly szeptemberben az úgynevezett pop-up, vagyis ideiglenes jelleggel, a járványhelyzetre való tekintettel házhozszállítással indult a Diner. Ami szerencsére a kihívásos indulás ellenére is győzött és mára meghonosodott a Gozsduban. Igaz, a serpenyős pizza filozófiáját még mindig meg kell ismertetni a vendégekkel – de a visszajelzések szerint érdemes.

Érsek M. Zoltán