Siklós a vár városa

Fotó: mtu.gov.hu

Siklós Dél-Baranya és a Dráva-medence természeti, történeti és kulturális értékekben egyik leggazdagabb települése. A város a Villányi-hegység ölelésében, a síkságból kiemelkedő dombot uraló vár köré épült. Siklóson minden adott a gondtalan pihenéshez, kikacsolódáshoz: a mediterrán klíma, a helyben élők vendégszeretete, kedvessége, a látnivalók gazdag tárháza, s nem utolsósorban az évszázados borkultúra és a gasztronómiai kínálat. S ha valaki a borok kóstolgatása után egy kis lazításra vágyik, felkeresheti a helyi fürdőkomplexumot.

Top Látnivalók

Forrás:infopontsiklos.hu

Siklósi vár Az erőd első falait 1251 körül emelték. A vár kiállításai – például a hadtörténeti bemutató, a várbörtön vagy a Tenkes kapitánya panoptikum – sok érdeklődőt vonzanak. A vár az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény, amelyet 1294-ből származó oklevelek már említenek. Napjainkban szórakoztatóprogramok, komoly- és könnyűzenei koncertek, nyári színházi előadások várják a látogatókat a várban, amelynek részleges felújítása 2011-ben fejeződött be, és csaknem 1,6 milliárdba került. Az idén megújul az északi és nyugati homlokzat, megerősítik az épület falát, kialakítanak egy lovagtermet és egy kávézót is.

Forrás: infopontsiklos.hu

Malkocs bej dzsámi A dzsámit egy magas rangú török személyiség, Malkocs bej emeltette a 16. század második felében. Az idők folyamán erősen megromlott az állaga, 1994-ben restaurálták, amiért Europa Nostra-díjat kapott. Múzeumként és péntekenként imaházként funkcionál.

Ferencesek temploma Az eredetileg Szent Annának (Szűz Mária édesanyjának) szentelt templom már 1333 körül itt állhatott, melyről egy írásos forrás tesz említést. A kolostorépületet az 1970-es évek második felében kerámia-alkotóműhelyként átépítették. Eredeti freskói ma is láthatók.

Thermal Spa Siklós Az egész évben nyitva tartó fürdő Siklós új büszkesége. Medencék sokasága – köztük úszó- és termál-, valamint külön a gyermekek számára készült – áll a vendégek rendelkezésére. A vízben pihenés, vagy akár úszás, napozás nyújtotta élmény mellett számtalan sportolási lehetőség várja a testmozgás kedvelőit: van röplabda-, lábtenisz-, valamint homokos focipálya.

Máriagyűd Az ország egyik legjelentősebb és legkedveltebb zarándokhelye. A kéttornyú, barokk stílusú római katolikus kegytemplomot a 18. században építették a ferencesek. A gyakori imameghallgatások és a 17. századi Mária-jelenések miatt régóta zarándokhely. A templom 2008-ban Basilica Minor rangot kapott. Borkóstoló: Siklóson – a Tenkes-hegy oldalában – a fehérborok dominálnak, a legelterjedtebb szőlőfajta, mely egyben Siklós zászlósbora, az olaszrizling. Emellett a chardonnay, a tramini, a muskotály és a rajnai rizling is népszerű. A település a rozé- és vörösborok készítésében is élen jár, ez utóbbiból legkedveltebb a Portugieser.