Egy kiállítás, két nézőpont – apa-lánya tárlat Székesfehérváron

Egy kép Balogh Lajos Facebook-oldaláról

Apa és lánya, Balogh Lajos és Balogh Lizi fotókiállítása látható a székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskolában április közepéig.

A fő cél az, hogy a fiatalok minél több kortárs művészt, stílust, technikát lássanak – a megnyitón, a feol.hu tudósítása szerint ezzel magyarázták, hogy miért ad helyet újabb és újabb tárlatoknak az intézmény IskolaGalériája, ahol ezúttal is különleges művek láthatók. A fotók önmagukban értékes alkotások, ám van, ami még érdekesebbé teszi a tárlatot, mégpedig az, hogy apa és lánya szemszögéből láthatjuk a világot.

A cikk szerint szerint Balogh Lajos 1976-ban kezdett el fényképezni, országos fotókiállításokon pedig 1977-től vett részt. Főleg tájképeket, portrékat, néprajzi témájú képeket készít, de az aktfotózást is kipróbálta. Egyik szép sikere, hogy 1978-ban „Líra” című fotójával elnyerte a FOTÓ szaklap díját, a XVII. Nemzetközi Fotóművészeti Szalonon pedig kiállították két aktfotóját 1986-ban, „Association I-II” címmel. Ám ezután nem sokkal, 1987-től 2016-ig szünet következett a pályán, és az újrakezdés óta digitális gépet használ. Manapság inspiráló számára a német és amerikai fényfestők munkája, így ő is ebben az irányban fejlesztette tovább magát, ám a tájképfotózást sem hagyta abba. Lányával 2018 óta szerveznek tárlatokat.

Balogh Liziről tudható – írta a feol –, hogy szüleinek köszönhetően már gyermekkorában közel került a fényképezéshez. Aztán zenei pályán indult el, méghozzá hegedült, és közgazdász diplomát szerzett. Egy agydaganat és a vele járó műtét után azonban úgy gondolta: ő is szívesen kipróbálná a fotózást, az alapokat pedig édesapjától tanulta meg. Két évvel azután, hogy megvásárolta első saját fényképezőgépét, a nagymamájáról készített portrét kiállították egy országos tárlaton. Azóta is szerepel és pályázik különféle kiírásokra, és Budapesten elvégzett egy fotósképzést is. Jelenleg főleg embereket fotóz, és az érdekli leginkább, hogyan lehet az adott ember személyes történetét, hobbiját, foglalkozását is érzékeltetni a képen a karakter mellett.