Egy kis japán Józsefvárosban meg a Medvehagyma Parádé – hétvégi programajánló

Forrás: mtu.gov.hu

Bőséges lesz a programkínálat április első hétvégéjén: lesz tavaszi fesztivál, több gasztroprogram és ünnepelhetjük a cseresznyefák virágzását is.

Sakura ünnep a Füvészkertben

Amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.

A hétvégi programokon lesz többféle japán harcművészeti bemutató, japán tradicionális fegyverkiállítás, japán dob együttes bemutatója, irodalmi est, japán kokeshi baba workshop és kiállítás, Go oktatás, japán zene koncertek, manga bemutató és e szubkultúra találkozója. A kertben elolvashatók a meghirdetett haiku-író pályázatra érkezett versek. A részletes program itt található.

Medvehagyma Parádé a Velencei-tónál

Bolondos Halászlé és Medvehagyma Parádé a Velence korzón április első hétvégéjén – írja a programturizmus.hu. Így invitálnak a szervezők: „Kalandozhatsz a gasztronómiai különlegességek sétányán akár egy guruló zongora tetején. Madárnyelven is kaphatsz útbaigazítást, ha a különleges halászlé lelőhelyek után érdeklődsz. Együnk jókat, bolondozzunk együtt április 1 és 3 között Velencén, a Korzón!”

Mint írták, lesz klasszikus halászlé harcsafilével és a korhely halászlé gyufatésztával, haltöpörtyű, harcsa steak és harcsapaprikás ami kérhető túrós csuszával is. Medvehagymás tálakkal is készülnek.

Folytatódik a Badacsonyi Borbarangolás

Ezen a hétvégén is lesz Badacsonyi Borbarangolás, amely során a látogatók a kiváló minőségű ételek mellett megkóstolhatják a badacsonyi borászok pincéiben őrzött legzamatosabb borokat is. Szombaton a Borbély Családi Pincészet lesz a vendéglátó.

A menü:

 • Welcome: Bóbita illatos gyöngyözőbor vendégváró házi túrós pogácsával
 • Előétel: Ízelítő házi „disznóságainkból” Szegi sajtfalatkákkal
 • Főétel: Sertés a „legjavából” készítve, Gabriella módra, parajos, tojásos pitével
 • Desszert: „Tavaszi álom”

Borok:

 • Gabriella Muscat Ottonel
 • Rózsakő selection
 • Kéknyelű selection
 • Bács hegy Olaszrizling
 • Karós Olaszrizling limited selection
 • Csóka major Furmint
 • Zeus késői szüret

Indul a tavaszi fesztivál Békéscsabán

Április 1. és 30. között rendezik meg a Tavaszi Fesztivált Békéscsabán, ahol egy hónap alatt 31 programot kínálnak az érdeklődőknek – mondta a fesztivál igazgatója. Forczek Győző, az egyik szervező Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) igazgatóhelyettese közölte, hogy a CSAKK-ban 13, többségében zenei programot szerveznek, amelyekre ötezer érdeklődőt várnak.

A rendezvénysorozat Honeybeast-koncerttel indul, és a Csaba Big Band fellépésével zárul. A programban szerepel könnyűzene, például a The Biebers, az Ismerős Arcok vagy a Carson Coma koncertje, valamint komolyzene is: fellép többek között a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar is.

A legnagyobb attrakció Dés László április 28-ai koncertje lesz, de várhatóan sok érdeklődőt vonz majd Hajtmann Ildikó és Endrész Ferenc április 21-ei előadása is – tette hozzá Forczek Győző. Kiemelte, hogy a fesztiválnak több társszervezője van. A Békés Megyei Könyvtárban Lipták Pál-kiállítás lesz, és tárlatot szervez a Békéstáji Művészeti Társaság is. A Jaminai Közösségi Házban Faluhelyi F. Lászlóról, Békéscsaba ismeretlen festőjéről nyílik kiállítás, a Lencsési Közösségi Házban pedig a XX. Csak tiszta forrásból fotópályázat 70 zsűrizett alkotásából válogatnak. A pályázatra 158 Kárpát-medencei alkotó 785 képet küldött be. Lesz költészet napi megemlékezés is, családi táncház, a Napsugár Bábszínház bemutatja a Virágot tépő lány című darabot, Grecsó Krisztián pedig Valami népi című kötetét. A teljes programsorozat megtekinthető a www.csabagyongye.com oldalon.