Orchideabemutató, mackófesztivál és kirándulás a télen is csodaszép Fertő-tónál – hétvégi programajánló

Jó időben egy kiadós Fertő-tavi túra lehet az ideális program, de remek családi kikapcsolódást ígér a debreceni valamint a fővárosi állatkert is, a virágok kedvelőinek pedig a szegedi orchideagyűjteményt érdemes most megnézni.

Négynapos Mackófesztiválra készül a Zoo Debrecen!

Több éves hagyományát tovább bővítve a Debreceni Állatkert most először négy napon keresztül, február 2. és 5. között várja mackós programokkal a nagyközönséget a Mackófesztivál keretében. A nyitónapon rögtön megtudhatjuk, hogy messze van-e még a tél vége, hiszen a Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kapcsolódó hagyományhoz híven Dönci, az örvös medve megjósolja, mennyit kell várnunk a tavaszra.

Nemcsak ezzel a népi időjósló módszerrel ismerkedhetünk majd meg, hanem interaktív szakvezetés keretében a medvefélék családjának tagjaival, sőt, az intézményben élő névrokonaikkal is. Kicsik és nagyok szórakozásáról medvetánc, bábelőadás és mesezenekari koncert is gondoskodik, emellett ügyességi játékok, családi fényképezkedési lehetőség, mackókedvencek vására és térképes keresőjáték teszi majd még felejthetetlenebbé az egész napos élményszerzést. Ha a kikapcsolódás mellett szeretnénk kreativitásunkat is kiélni, a kézműves barlangban vagy a mackóvarrodában elkészíthetjük saját mackós emléktárgyunkat.

Téli túra a Széchényiek nyomában

„Szombati túránkon a Fertő tó nádasát szemlélve megismerkedünk a fertőbozi Gloriette kilátó történetével. Innét néhány kilométeres gyaloglással elérjük a cenki hásfasor északi végét, ahol Széchényi Béla és felesége síremléke található, majd a Juliána völgyön át visszatérünk Fertőbozra. Túránk fő témája a Széchényi család története.” – írja programajánlójában a a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság.

Előzetes bejelentkezés szükséges – legkésőbb a túra előtti nap (02.03. péntek) 15 óráig! Minimum létszám: 5 fő. Ajánlott felszerelés: az időjárásnak megfelelő túraöltözet, bakancs/gumicsizma, távcső, termoszban tea. Infó: +3630/166-0950; info@fhnp.hu.

Tematikus sétán mutatják be a szegedi füvészkert orchideagyűjteményét

A gyűjtemény kurátora tematikus sétán mutatja be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit szombaton – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Az orchidea- vagy kosborfélék a növényvilág formai változatosságuk, speciális szaporodás-biológiájuk és életmódjuk miatt is különleges, legnagyobb fajszámú családja. Akár 30 ezer természetes módon kialakult faj is tartozhat a családba, emellett mintegy 150 ezer hibridfajta létezik.

A kosborfélék a sivatagok és gleccserek kivételével szinte minden szárazföldi élőhelyen, valamennyi kontinensen előfordulnak. A Kárpát-medencében több mint ötven – kivétel nélkül talajlakó – faj őshonos. A mérsékelt égövön üvegházakban nevelt trópusi orchideák nagy része ősszel és télen hozza látványos és egzotikus virágait, az SZTE Füvészkertjében található orchideaház is ilyenkor mutatja legpompásabb arcát. A botanikuskert gyűjteménye mintegy félszáz nemzetség több mint 250 egyedét mutatja be, ezek között vannak botanikai fajok és hibridek is.

A legtöbb trópusi orchideánk melegházi és fán lakó (epifita) életmódot folytat, de vannak köztük talajlakók is, mint a rendkívül egzotikus megjelenésű – nevüket virágjuk érdekes alakjáról kapó – papucsorchideák. A kert hidegebb körülményeket igénylő orchidea fajai közül a tél közepén a – Délkelet-Ázsiából származó, hosszan tartó virágai miatt népszerű – csónakorchideák kezdik bontogatni szirmaikat. A tematikus szakvezetésen előzetes regisztrációt követően vehetnek részt az érdeklődők.

Farsangi programokkal várja a látogatókat a fővárosi állatkert a hétvégén

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

A jelmezben vagy farsangi álarcban érkező 14 éven aluli gyermekek ezen a két napon, jelképes áron, 200 forintos jeggyel látogathatják az Állatkertet – közölte az intézmény kedden az MTI-vel. A tájékoztató szerint a Barlangteremben jelmezbált tartanak a Bóbita Band Állatok farsangja című interaktív előadásával, illetve a Csürrentő Együttes táncházával, amelyhez családi tánctanítás is kapcsolódik.

Mint írják, lesz arcfestés, farsangi kézműveskedés, színező sarok, állati helyszínelés, illetve a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete jóvoltából Teddy Maci Kórház is. A farsangi hétvégén, két helyszínen is közös fotókat lehet majd készíteni cosplay jelmezesekkel és fel lehet ülni a patinás, 115 éves “falovas” Schäftner-körhintára is. Mindkét nap 13 órai kezdettel a főkaputól jelmezes karneváli felvonulás indul körbe az állatkertben – áll a közleményben.

Szombaton és vasárnap is hét-hét állatbemutató, tréning, illetve látványetetés lesz, többek között a pingvineknél, az oroszlánfókáknál és a denevéreknél, valamint látványos program keretében láthatók lesznek a Cápasuli cápái.

Mint kiemelik, érdemes lesz meglátogatni az Állatkert újdonságait, például a Pálmaházban helyet kapott dolmányos hangyászokat. Ezt az állatfajt nyolc évtizednyi szünet után láthatja újra a közönség.