Egy nap a mesefaluban

A Pilis lankái között autókázunk úti célunk felé. Mellettünk közben erdők és lejtős domboldalak váltják egymást, érezhetően távolodunk a főváros zajos forgatagától. Ez is volt a célunk; egy hétvégére magunk mögött hagyni a rohanó mindennapokat és elmerülni a csend és nyugalom birodalmában.

Ami a helyszín kiválasztását illeti, biztosra mentünk. Természetközeli, a fővárostól mégsem túl távol fekvő települést kerestünk, hiszen ki szeretné a fél napját utazással tölteni, mikor a fő cél ezúttal a gondtalan pihenés? A Komárom-Esztergom megyében fekvő Nagysáp, és az itt üzemelő Granárium Központ tökéletes választásnak tűnt.

A Pilis és Gerecse találkozásánál meghúzódó kis községhez közelítve már messziről feltűnik a Granárium szimbólumaként is szolgáló toronyszerű kilátó, így eltévedni esélyünk sem lett volna. Kényelmesen, az indulástól számított kicsivel több, mint 1 óra múlva már pakoljuk is ki csomagjainkat az autóból.

Mészáros Tamás, a vendéglátóhely operatív igazgatója rögtön beavat minket a panzió eddigi nem túl hosszú, ám a mögötte álló családi vállalkozás annál tartalmas részleteibe: – „A Granárium 2014. elején nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. A már 2008-ban megkezdődött építkezés egy 3 óránként 500 adagos közétkeztetést biztosító konyhán alapul, amely nem csak Nagysáp, de a környező térségek szükségleteit is ellátja. Ezt az ötletet aztán továbbgondolva született meg a panzió elképzelése. A konyha már adott volt” – mosolyog.

Valóban, a kézenfekvő ötlet megtérülni látszik. Szobánkba érve egy rendezett, tiszta, alapszükségleteket teljesen kielégítő miliőbe toppanunk. Nincsen felesleges és indokolatlan díszítés, a hangsúly az egyszerűségen van. És a környezetet alapul véve ez így van jól.


A panzióban egyébiránt 11 szoba várja a vendégeket. A legtöbb kétszemélyes, de kialakítottak párat a családok kényelmére is; ezekben emeletes ágyakat helyeztek el. Természetesen figyelembe vették a kor igényeit; a digitális televízió, vezetékes telefon és internetkapcsolat fedez minden esetlegesen felmerülő technikai szükségletet.

Időközben delet ütött az óra, így az étterem felé vesszük az irányt. Az á la carte étlapot lapozva kellemes csalódás ér: rendkívül színes és fantáziadús menüsorral találjuk szemben magunkat. Egy kis vidéki szállóhelytől gyakran szokatlan, hogy ennyi figyelmet fordítanak a kulináris élvezetekre. A kínálat nem mellőz olyan fogásokat, mint például a fokhagyma krémleves frissen sült cipóban, sült szárnyas-, sertés-,marha- és halételek, valamint vadasok. A desszertsorozat csak hab a tortán. Az igen frappáns fantázianevek kölcsönöztek egyfajta bájt az ínycsiklandozónak tűnő falatoknak. Nagy örömünkre az ételek nem csak az étlapon tűnnek csábítónak; a tálalás és dekoráció kifogástalan. Szerencsére a külcsín nem megy a belcsín rovására.

A friss és válogatott alapanyagok, valamint a konyhai szakértelem találkozásából remek végeredmény született. Közben egy kisgyermekes család is betoppan. Helyet foglalnak a gyermeksarok mellett elhelyezett asztalnál – mert itt a legkisebbek szórakozására is gondolnak.

-„Éttermünk 140 fő befogadására alkalmas – tudjuk meg Mészáros Tamástól. – A helyiség két részre osztható, így egy-egy összejövetel esetén a rendezvény teljesen zártkörű lehet. A hátsó rész ugyanígy alkalmas üzleti találkozókra is, egy projektor és vetítővászon segítségével prezentációk is tarthatóak itt. De hála égnek igen népszerűek vagyunk a házasulni készülő párok körében is: a külső udvaron polgári szertartások bonyolíthatóak le, míg a lakodalomra az étteremben kerülhet sor.”

Hogy könnyebben megemésszük az imént elfogyasztott mennyei falatokat, sétára indulunk a környéken. A parkolóban feltűnik öt dobozszerű berendezés, mely mint megtudjuk, a motorok kiszolgálására hivatott. A panzió másik parkolójában pedig 7 nagyméretű férőhely biztosítja a lakóautóval érkezők teljes kényelmét. – „A környék kiválóan alkalmas motoros, kerékpáros és gyalogos kirándulásokra is, a Pilis és Gerecse igen közkedvelt a túrázók körében. E tekintetben Nagysáp kitűnő helyen fekszik, hisz könnyedén útba lehet ejteni, felfrissülni kicsit, enni egy jót, esetleg megpihenni egy vagy több éjszakára.”

A dombról leereszkedve a falu központja felé vesszük az irányt. A kb. 1500 lelket számláló község szíve rendkívül rendezett és szépen karbantartott.

Egy 2014-ben átadott Trianon emlékműre bukkanunk itt, mely a Magyarok Nagyasszonyát ábrázolja. A csendet csak takaros kis portákról kiszűrődő állathangok törik meg, a levegő friss, és a mindennapok sietsége és hajszája roppant távolinak tűnik.

Kellemes kis sétánk után úgy döntünk, a Granárium jakuzzijában lazítunk tovább. A hideg időben is remekül élvezhető pezsgőfürdő a panzió napozóteraszán található, ahonnan pazar kilátás nyílik a környező hegységek lankáira.Mi kellhet ennél több?

Az aktív pihenés után pedig következzen egy kis testmozgás! Még éppen sikerül bowling időpontot foglalnunk, a pálya ugyanis roppant népszerű a környéken. Céges rendezvények esetén az erre kialakított, külön pulttal ellátott tér egy kötetlenebb légkört kölcsönöz az eseménynek.

Aki megunja a gurítás ezen formáját, billiárdra cserélheti a súlyos golyókat. De a csocsó, darts és asztalitenisz szerelmeseit sem éri csalódás.

Vacsora után kihagyhatatlan egy kis kitérő a panzió borozójába. Lift segítségével ereszkedtünk le a domb gyomrába, és egy kellemesen hűvös pincébe érkeztünk. – „A Granárium Borozó 40 fő befogadására alkalmas, gyakran ad otthont kisebb rendezvényeknek és összejöveteleknek is. Kínálatunk összeválogatása során ügyeltünk a változatosságra, 13 magyar borvidék remekeit vonultatjuk fel” – avat be bennünket Mészáros Tamás.

Sőt, mi több, a helyiséget igény esetén szabaduló szobaként is bevetik; az utóbbi időben igen népszerű, rejtvényekkel és találós kérdésekkel tarkított csapatjátékra a Granáriumban is be lehet nevezni.

És hogy milyen kialudva, madárcsicsergésre ébredni, majd egy mennyei reggeli után megkezdeni egy újabb napot? Leírhatatlan. Ezt mindenkinek ki kell próbálnia.

Tegyen virtuális túrát az utazás előtt! A Granárium Panzió honlapja az alábbi linken érhető el:

http://www.granarium.eu/hu/kozpont/panzio.htm

Nagysápi érdekességek itt érhetőek el.

Miliosz Katalin

Legyél az első hozzászóló "Egy nap a mesefaluban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*