Egyedülálló Leonardo da Vinci kiállítás a párizsi Louvre-ban

Leonardo da Vinci Halálának 500. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítást rendeznek a párizsi Louvre-ban 2019. október 24-től 2020. február 24-ig.

I. Ferenc francia király meghívására Leonardo da Vinci 1516 őszén elhagyta Itáliát és a Clos Lucé kastélyba költözött. Mint a király első számú festője, mérnöke és építésze, Leonardo minden tehetségével az uralkodót szolgálta, egészen 1519. május 2-i haláláig, mely a kastélybeli szobájában érte. Halálának 500. évfordulója alkalmából a Louvre-ban egy nagyszabású kiállítást rendeznek, amelyen bemutatják mintegy 160 alkotását, festmények, szobrok, levelek, rajzok formájában. A mester festményeit kiemeli a köré elhelyezett többi alkotás, amelyek rá is világítanak a nagy művek keletkezésének történetére.

A Mona Lisa, Leonardo da Vinci leghíresebb műve nem látható a kiállításon, de a látogatók a tárlattól néhány lépésre megtekinthetik a Louvre Salle des États termében. A kiállítás 2019. október 24-től 2020. február 24-ig látogatható és a tárlatra kizárólag online, előre megváltott, konkrét időpontra szóló jegyet lehet váltani.