Egyiptom törvénnyel, hitellel és fertőtlenítéssel védi a turizmust

Egyiptom bezárkózott, de védi a munkavállalókat, az idegenforgalmi szektort és fertőtlenít, hogy a koronavírus válsághelyzet után biztonságban fogadja a turistákat.

Miközben a koronavírus járvány Egyiptom turizmusára is komoly csapást mért, a magyarok által is kedvelt desztinációban a kormány szigorúan végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyek megakadályozzák a vírus terjedését. Az Egyiptomi Turisztikai és Régészti Minisztérium, Az Utazóhoz eljuttatott állásfoglalása szerint a helyiek és a turisták védelmében Egyiptom a további értesítésig leállította az országba és az onnan induló összes nemzetközi járatot. Csak azok a gépek indulhatnak útnak, amelyek az országban tartózkodó külföldieket viszik haza, miközben meghosszabbították a vízumát azoknak a turistáknak, akik Egyiptomban kívánnak maradni.

Elnöki direktíva és kedvezményes hitel

Abdel Fattah El-Sisi elnök a munkavállalók érdekeit is figyelembe véve, számos elnöki direktívát adott ki a turizmus támogatására. Az ágazat támogatását szolgáló intézkedések között szerepel a hotel- és turisztikai intézményekre kivetett ingatlanadó felfüggesztése hat hónapra, miközben az idegenforgalmi és szállodai létesítményekkel kapcsolatos összes egyéb díj fizetését is – késedelmi pótlék nélkül -, háromra elhalasztották. Az elnök a közműfizetéshez kapcsolódó fizetési kötelezettség átütemezése mellett felkérte az Egyiptomi Központi Bankot (CBE), hogy turisztikai létesítmények üzemeltetőinek – különös tekintettel a munkavállalók bérére – biztosítson alacsony kamatozású hiteleket. Az elnök direktíva emellett a leállás időszakára, a turizmus infrastruktúrájának korszerűsítését is előirányozza, hogy az ország készen álljon az egyiptomiak és a turisták fogadására, a veszélyhelyzet után.

Ezenkívül az Egyiptomi Központi Bank egy 50 milliárd EGP összegű (egy egyiptomi font, EGP = 66 forint) finanszírozási keretet indít, 10% -ről 8% -ra csökkentett kamattal a turizmus támogatására, amelynek egy részét a fizetések és működési költségek kifizetésére kell fordítani. Ezt a bankok legfeljebb kétéves futamidővel, hathónapos türelmi idővel helyezhetik ki. Ezen túlmenően a régészeti látványosságoknál az összes bazár és kávézó a turizmus újra indulásáig mentesül a bérleti díj fizetése alól.

Kötelező fertőtlenítés és elbocsátási tilalom

Egyiptomban ebben az időszakban minden szálloda és resort kötelező fertőtlenítésen esik át a minisztérium és az Egyiptomi Szállodaszövetség ellenőrzése mellett. Emellett minden szállodában, minden étterem, medence, éjszakai klub és spa korlátozott nyitva tartással üzemel, 50 százalékkal kevesebb alkalmazottal.

A szállodák négy turisztikai térségben: Luxor, Aswan, a Vörös-tenger és a Dél Sínai-félsziget, az újabb utasításig nem fogadhatnak új vendéget, amíg a szállodák kihasználtsága Egyiptom más területein 25 százalékra van korlátozva. Ugyanakkor a múzeumokat és a régészeti lelőhelyeket a további intézkedésig egész Egyiptomban bezárták és ezekben a létesítményekben is fertőtlenítés zajlik.

Emellett az Idegenforgalmi és Régiségügyi Minisztérium elkötelezett abban, hogy megvédje az ágazatban dolgozók jogait biztosítva, hogy ebben az időszakban egyetlen munkavállaló sem kerül elbocsátásra. Ennek szellemében a szállodákat, a turisztikai létesítményeket és az utazási irodákat arra utasítják, hogy vigyázzanak az alkalmazottak jólétére, azzal, hogy minden, munkavállalót elbocsátó létesítmény engedélyét felfüggesztik. Ezen felül a minisztérium egy olyan forródrótot (19654) is létrehozott, ahol a turizmusban dolgozók megtehetik a panaszaikat.

Egyiptom nevezetességei, otthonról

A Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium online kampányt azért, hogy a saját lakóházukba kényszerült emberek a weboldalakon és a közösségi médián keresztül ismerhessék meg az ország értékeit. „Az ismerje meg Egyiptomot otthonról” cím alatt futó projekt keretében minden este olyan virtuális túrák kezdődnek angol nyelvű idegenvezetéssel, ahol a nézők ez egyiptomi múzeumokba és régészeti lelőhelyekre látogathatnak el virtuálisan. Ezen felül pedig a minisztérium kivilágította Khufu piramisát az egyiptomiaknak és a világ más tájain élőknek címzett üzenettel: maradj otthon, maradj biztonságban.