Egyre igényesebben utaznak a magyarok

A tipikus hazai szállásfoglalást egy harmincas, vagy középkorú városi hölgy kezdeményezi, aki a balatoni régióba szóló utazást, vagy wellness hétvégét keres a párjával, jó minőségű szállodában, félpanziós ellátással. Mindez a Szallodak.hu felméréséből, melyet most először készítettek el. Az ár mellett fontos a szállásfoglaló számára az elérhető szolgáltatások minősége, a wellness és a tisztaság. Az úti célok között a nyugati régió szállodáin túl növekszik a kereslet a külföldi, gépkocsival is elérhető célok iránt.

A Szallodak.hu Turisztikai Barométere szerint az online kérdőívre válaszoló 7249 személy 86,15 százaléka mindenképpen tervez az idei évre utazást. 3,23 százaléka biztosan nem utazik majd, 10,63 százalékuk pedig még nem döntött. A válaszadók 53,9 százaléka kettesben, a további 45,5 százaléka pedig családjával is tervezi pihenését. A többiek baráti társasággal, vagy egyedül utaznak 2014-ben. A felmérésből kiderül, hogy az utazók több mint fele csak belföldre tervez, itthon a Balaton-régió a legnépszerűbb, ezt az Észak-Magyarországi régió követi, ám a válaszadók csaknem negyven százaléka nem régió alapján, hanem egyéb szempontok szerint dönt úti céljáról.

A megkérdezettek fele utazni fog határon túlra is, ötödük Horvátországba, 16 százalékuk pedig Olaszországba utazik 2014-ben. Ausztriába a megkérdezettek 9 százaléka, Spanyolországba pedig 8 százaléka tervez elutazni idén.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen céllal utaznak idén, a válaszadók elsöprő többségben a wellness pihenést (46 százalék) és a nyaralást (40,5 százalék) jelölték meg, aktív pihenéssel a megkérdezettek 10,4 százaléka, városlátogatással pedig 2,7 százalék szeretné tölteni elutazása napjait. Kiemelt helyen szerepel a gyógyfürdők felkeresése, a kirándulás és túrázás.

Ami a szálláshely típusát illeti, a szállodák vezetnek: a válaszadók 60,8 százaléka szállodában pihen idén, ebből kimagasló a 4 csillagos szállodák aránya, amelyre az összes válaszadók közül 38,36 százalék, a 3 csillagos szálláshelyeket pedig 17,5 százalék jelölte meg. Az 5 csillagos belföldi szállodák idei aránya a felmérés alapján 3,9 százalék, míg a 2 csillagos szállodáké 1 százalék lesz. Őket követik a sorban az apartmanházak, ahová idén az utazók 16,4 százaléka megy, illetve a panziók, amelyek 8,5 százalékban részesednek idén az összforgalomból.

A szálláshely kiválasztásakor döntően az ár (35 százalék) a legfontosabb befolyásoló tényező, de fontosnak tartják a válaszadók szolgáltatások jó minőségét (20 százalék), wellness-szolgáltatások meglétét (16 százalék) és a tisztaságot (10,9 százalék). A megkérdezettek 10,7 százalékának döntésében a legfontosabb szempont, hogy az adott szálláshely gyerekbarát-e.

Az utazók szerint az ár-érték arány a legfontosabb, illetve hogy „legyen legalább olyan tiszta és kényelmes, mint otthon”. Egyre többen említik a minőségi és diétás ételek igényét, valamint megnőtt a kutyabarát szállodák iránti érdeklődés. Amennyire fontos a családoknak a gyerekbarát környezet, úgy hangsúlyozzák ki a pihenésre vágyó párok, vagy egyedül utazók a gyerekmentes övezet és az ún. „csendes wellness” szolgáltatást, mint a döntésüket nagyban befolyásoló szempontot.

Szállásra meggondoltan kívánni idén a magyar: a válaszadók 31,8 százaléka 40-60 ezer forint között tervez költeni, 26,6 százalékának idei csak szállásra tervezett költése nem éri el a 40 ezer forintot. 18, százalékuk 60 és 80 ezer forint között, 12,4 százalékuk 80 és 100 ezer forint között, 10,9 százalékuk pedig 100 ezer forint felett is fog idén áldozni csak szállodára. A legtöbben a félpanziós étkezést (58 százalék) preferálják, de 6,6 százalék teljes ellátást, 7 százalék pedig all-inclusive ellátást igényel 2014-ben. A válaszadók 11,6 százaléka éri be reggelivel, 16,3 százalék pedig kér semmilyen ellátást.

Legyél az első hozzászóló "Egyre igényesebben utaznak a magyarok" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*