Egyszobás hotelek a nagyvilágban

Elcsépelt mondat, de akad, amire tényleg igaz: nem a méret a lényeg. A világ legkülönbözőbb tájain álló egyszobás hotelek ugyan nem várják nagy cécóval az utazót, különleges fekvésük, egyéni bájuk mégis alkalmassá teszi őket a vendégek elbűvölésére. Nem véletlen, hogy ezekben, a valóban kizárólag egy légtérből álló, apró hotelekben biztosan nehezebb dolgunk akad majd a szobafoglalással, mint máshol. Cserébe viszont biztosak lehetünk abban, hogy a pihenésben senki sem fog megzavarni minket. Annak ellenére, hogy az egyszobás hotelek jelenléte eddig viszonylag kevés port kavart a világ utazóközönségének körében, az érdeklődők száma lassan, de folyamatosan gyarapszik.


A különlegességre vágyók számára jó hír, hogy Ausztráliától Svédországig, szinte mindenütt, jó eséllyel találunk egyszobás hotelt. Ha viszont ilyen szálláson szeretnénk eltölteni az éjszakáinkat, indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódnunk, hiszen a stílusok és az árak is nagyban eltérnek egymástól. Tehát nem árt alaposan megvizsgálni, hogy az épp kiszemelt, „nyugalom szigete” valójában mit is kínál számunkra.
Nézzük például az ausztrál Sydney közelében található MoogHotelt, mely kimondottan fiatalos, rocksztárambíciókkal rendelkező fiatalok számára ajánlott. A szobából pillanatok alatt egy rögtönzött stúdiót varázsolhatunk, hogy a hirtelen jött ihlet megörökítésre kerülhessen. A számos hangtechnikai eszköz mellett a tetszésünk szerint több irányba mozgatható plazmatévé is tartozék.

De ez még nem minden. A szobához tartozik továbbá – a rocksztáréletmódhoz elengedhetetlenül szükséges – napozóterasz medencével és edzőteremmel, valamint egy állandó készenlétben álló komornyik és az elmaradhatatlan luxusautó sofőrrel. Mindennek azonban ára van. Az itt eltöltött éjszakák mindegyike után több, mint 1000 amerikai dollárral lesz kevesebb a zsebünkben, ami közel sem mondható olcsó mulatságnak.


Ezzel ellentétben a kambodzsai The One Hotelben mindössze pár száz dollár egy éjszaka. A luxust és a kényelmet azonban nem kell mellőznünk a jóval szolidabb árakkal operáló, kevésbé hivalkodó stílusban megálmodott apró szállodában. Szinte minden igényt kielégít, extrákban itt sincs hiány. A Siem Reap városának szívében lévő apró hotel teraszáról a régi piactér hangulatát élvezhetjük, majd arra is van lehetőségünk, hogy jakuzziban pihenjük ki az olykor egész napos túrázás fáradalmait. Miután megcsodáltuk Északnyugat-Kambodzsa legcsodálatosabb templomegyüttesét, az Ankor Watot, biztosan jól fog esni a pezsgőfürdő, és nem kevésbé a különleges finomságok, melyeket a szálloda séfje kizárólag számunkra készített. Az sem akadály, ha esetleg az aznapi élményeinket szeretnénk elmesélni a szeretteinknek. A mobiltelefon, valamint az internet használata már itt is megoldott.


Az előzőekben felsoroltakkal ellentétben a Párizs szívében található egyszobás gyökeresen más stílust képvisel, és nyilván az idelátogatók köre is teljesen más. A Tokyo Palota tetejére épített apró hotel olyan népszerű, hogy kiváltságnak számít az itt töltött éjszaka, ezért egyelőre nem is alhatunk itt egyszerre többet: kizárólag egyéjszakás foglalásra van lehetőség, amit nem árt legalább két-három hónappal előre lefixálni, különben esélyünk sem lesz a szabad helyre.

Az Austin Powers stílusában épült szálloda leginkább egy agglegénylakásra emlékeztet, vidám világoszöld színeivel, bútoraival, egyedi formavilágával. A szobában találunk egy kis társalgórészt, minibárt, csodálatos fürdőszobát, arannyal szegélyezett törülközőkkel. A képzőművészek koncepciója a tervezésnél az volt, hogy aki itt lakik, az ne csupán Párizs nyüzsgő életének, hanem a művészeti világnak is részesévé váljon az itt töltött idő alatt. A művészi hozzáadott érték érződik a tarifákban is. Az árképzés és a nyitva tartás is tipikusan franciás: hihetetlen módon a hotel hétfőn zárva tart. Nem árt tudni, hogy, csütörtökön, pénteken és szombaton mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. Ezeken a napokon az eredeti ár másfélszeresét kérik el.


Egészen más a helyzet a Németország szívében, Berlinben található Single Room Hotelben. A hidegháborúban csak halálsávnak nevezett, a hajdani berlini fal közvetlen közelében megtalálható kis hotel, nem épp bizalomgerjesztő elhelyezkedéséből adódóan is, teljesen más utazóréteget céloz meg, mint előbb említett társai. Kizárólag az alapszolgáltatásokra szorítkozik, és hű a mindössze két csillaggal fémjelzett, általa vállalt kötelezettségekhez. Aludni és zuhanyozni lehet, mást viszont nem. Nincs se tévé, se pezsgőfürdő, sőt a kilátás is elég sivár. Ezzel párhuzamban állnak az árak is. Az itt töltött éjszaka mindössze pár euróba kerül. Ha valaki Berlin központjában szeretne egy olcsó hotelben lakni, mindenképpen ajánlott, felejthetetlen élményben lesz része.


Egész pontosan tízszeres árat kell fizetnie annak, aki a lélektelen egykori betonfal árnyéka helyett inkább a holland partvidék csodálatos látványában szeretne gyönyörködni egyszobásából. A Crane Hotel Netherlands, mint a neve is elárulja, egy valódi daruból lett átalakítva luxuslakosztállyá. A tervezők a daru eredeti ablakait meghagyták, így folyamatosan élvezhetjük a végtelen óceánpart látványát.

A szoba természetesen múltjának megfelelően 360 fokban, kedvünk szerint forgatható, ami tovább fokozza a panoráma-lakosztály nyújtotta egyedülálló élményt. Természetesen itt sem maradhat el a plazmatévé és a speciális masszázszuhannyal felszerelt exkluzív fürdőszoba sem. A borsos ár emellett még tartalmazza a reggelit is, ami az egyszobás hotelek körében ritka szolgáltatásnak számít.


Nem is Hollandiában lennénk, ha csupán a Crane Hotel képviselné az országot ebben a kategóriában. Az Eenrum kisvárosban található Grand Hotel de Kromme Raake csupán a nevében hatalmas. Hogy is lehetne valójában nagy, amikor ez hotel a Guinness Rekordok könyve szerint a legkisebb szálloda a világon?

Az 1989-ben egy zöldségkereskedésből átalakított aprócska hotel környékén mindössze három kávéház, egy gyertyakészítő és egy mustártörténeti múzeum található, szóval aki ide látogat, biztos lehet benne, hogy nem találkozik sem hangoskodó, bulizó fiatalokkal, sem zajos éjszakai bárokkal. Az árak átlagosak az egyszobások körében. 


Hasonlóan nyugalmas környezetre és viszonylag mérsékelt árakra számíthatunk, ha ellátogatunk a Svédországban található Hotel Utter Innbe. Az első látásra a Malaren-tavon található többi halászkunyhóhoz megszólalásig hasonlító hotel csupán álcázza magát. Az ártatlan külső egy apró víz alatti hotelt rejt fürdőszobával, apró konyhával és terasszal.

Az elképesztő csend és szikrázó napsütés mellett a kristálytiszta vízben jól látható halak játéka akár a teraszról vagy saját gumicsónakunkból is megcsodálható. A vadregényes élményért éjszakánként több, mint 100 euró körüli összeget kell fizetnünk, ami a Svédországban megszokott szállodai árak mellett átlagosnak mondható.


Akik viszont inkább a sivatagi forróságot részesítik előnyben a didergető skandináv éghajlattal szemben, azoknak kitűnő választás lehet az Új-Mexikóban található Kokopelli’s Cave, azaz Kokopelli Barlangja névre hallgató egyszobás. A csöppnyi hotelek között a Kokopelli az egyik legnagyobb. Ide érkezhetünk akár egy kisebb baráti társasággal is, de ne feledkezzünk meg arról, hogy így is csupán egyetlen szobánk lesz.

A 65 millió éves homokkőbe, a föld alá 30 méterrel vájt hotelben még a forró nyári napokon sem lesz szükségünk klímaberendezésre, a föld alatt kellemes hűs vár minket. Az éjszakánkénti szobaárban a – szükségtelen – klímán kívül minden egyéb szórakoztató és kényelmi extra benne van, mint például plazmatévé, DVD-lejátszó, jakuzzi és masszázszuhany is, amelyek hozzájárulnak a teljes értékű pihenéshez.

A barlanghotel mellett hogy is maradhatna el a megannyi kisgyermek álmaiban szereplő, fára épített kunyhó-hotel? Akinek nem adatott meg a lehetőség, hogy gyermekkorának nyáréjszakáit egy dús lombkoronájú fára épített hangulatos kunyhóban töltse, azokra gondoltak az Egyesült Államokban a Cedar Creek Treehouse tervezői. A vágyálmokat valóságra váltó tervezők egy 30 méter magas vöröscédrus-fán, a Mount Rainer Nemzeti Parkban építették meg a minden tekintetben egyedülálló hotelt.

Amellett, hogy az anyatermészet közelsége a madárcsicsergésből, patakcsobogásból kézzelfoghatóvá válik, az elképesztő módon 30 méter magasban lévő lakosztályban van víz, gáz és villany, mosogató, fürdőszoba, sőt még hűtőszekrény is. Ide is érkezhetünk szűk baráti körrel, hiszen akár öten is kényelmesen elférnek az égi lakban. Annak ellenére, hogy a Cedar Creek Treehouse viszonylag drága, életre szóló élmény nyújt, és remélhetőleg meggyőz minden szülőt arról, hogy ez az élmény gyermeke számára is kihagyhatatlan.


Hasonló cipőben járt az új-zélandi Boot Bed ’n’ Breakfast Hotel tulajdonosa, aki szintén gyermekkori álmát valósította meg, amikor létrehozta az óriási cipőt formázó egyszobást. A mogyorófák rengetegében megbújó „hatalmas cipő” az ország Tasmán régiójában található meg. Mellette tábortűzhelyek is találhatók, melyek tovább fokozzák a vadregényes élményt azok számára, akik szeretik vacsorájukat a csillagok látványában bámészkodva elfogyasztani.

Természetesen főzésre a hotelen belül is van lehetőség, azonban más luxusfelszereltségre itt ne számítsunk. Ennek ellenére az árak itt is borsosak. Ennek ellenére legyen szó akár fára épített „gyerekkunyhóról”, emelődaruba bújt luxuslakosztályról, a lényeg mindig ugyanaz: néhány napra elfelejteni az állandó rohanást, felhőtlenül, zavartalanul pihenni, ami minden pénzt megér – annak, aki teheti.

Legyél az első hozzászóló "Egyszobás hotelek a nagyvilágban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*