Elhalasztják a repülőgép-fedélzeti folyadéktilalom eltörlését az EU-ban

 A német üzleti lap szerint a tilalmat három lépésben szüntetik meg. Erről elvi megállapodást kötöttek az Európai Bizottság (EB), az amerikai hatóságok, valamint a légitársaságok és reptérüzemeltetők képviselői.

Az első szakaszban, 2014-től a harmadik országból érkező tranzitutasok vihetik fel átszálláskor a gépekre azokat az italokat és egyéb – egy deciliteresnél nagyobb kiszerelésű – folyadékokat, amelyeket az indulási repülőtéren vásároltak.

A második szakaszban, valószínűleg 2015-től, valamennyi utas vihet magával folyadékot, mennyiségtől függetlenül, de nem a kézipoggyászban, hanem külön, átlátszó csomagolásban. A folyadékot tartalmazó poggyász vizsgálatára külön berendezéseket telepítenek majd az utasvizsgáló állomásokon.

A harmadik szakaszban, 2016-tól a kézipoggyászban, mennyiségi korlátozás nélkül felvihető majd az utastérbe folyadék, figyelembe véve az egyéb szabályokat.

Az EU 2006-ban, a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés fokozásának keretében – egy merényletkísérlet után – rendelt el tilalmat a nem a repülőtéri biztonsági zónában vásárolt folyadékokra. Az eredeti tervek szerint a könnyítéseket a tranzitutasok számára 2011-ben kellett volna bevezetni, 2013-ban pedig teljesen megszűntetni a korlátozás. A tilalmat a tranzitutasok vonatkozásában eltörlő uniós szabályozás életbe is lépett 2011-ben, de a gyakorlatban fenntartották a korlátozást, mert több tagország állambiztonsági kockázatoktól tartott, és az Egyesült Államok is a tilalom fenntartását szorgalmazta.

Az FTD szerint a légitársaságok sürgetik, hogy minél hamarabb töröljék el teljesen a korlátozást, a reptérüzemeltetők viszont a folyamat lassításában érdekeltek, mert a folyadékok ellenőrzésére is alkalmas vizsgálati berendezések telepítése igen költséges beruházás. A politikai szereplők örömmel törölnék el az utasoknak kényelmetlenséget okozó korlátozást, de előbb biztosítani kívánják a folyadékok hatékony ellenőrzését – írta az FTD.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Elhalasztják a repülőgép-fedélzeti folyadéktilalom eltörlését az EU-ban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*