Elindult a kötelező turisztikai adatszolgáltatás

Június elsején megkezdődött a szállodák regisztrációja az új turisztikai digitális adatszolgáltató rendszerbe; az első körben a hoteleknek e hónap végéig kell végrehajtaniuk a csatlakozást, a kötelező adatszolgáltatásuk a statisztikai hivatalnak és más hatóságoknak ugyanis júliustól már élesben működik – írta a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) a turizmus fejlesztését szolgálja azzal a céllal, hogy javuljon a magyar piaci szereplők versenyképessége a szálláshely-szolgáltató szektor digitalizációján keresztül. Az NTAK-ba az év végéig szakaszosan valamennyi típusú szálláshelynek be kell jelentkeznie, majd az élesítést követően a digitális rendszeren keresztül azonnal láthatóvá válik a szolgáltató forgalma, illetve az, hogy hány vendég érkezik a szállásra, mely országból és mennyi pénzt költenek el a vállalkozásnál.

Az NTAK előnyeiről és hasznáról szót ejtett Az Utazónak adott interjúban Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki egyebek mellett azt mondta: “A rendszer nagymértékben elősegíti az ágazat kifehérítését. Megítélésem szerint ez a tisztességesen működő szállodások számára jelentős előrelépés jelent.”