BREXIT – és amit az utazóknak ezzel kapcsolatban tudni kell!

Fotó forrása: Adam Smith Institute

Mára hivatalossá vált: Nagy-Britannia jelezte az Európai Unióból történő kilépési szándékát. A döntés azonban az ott dolgozó külföldiek mellett az utazók, köztük a magyarok, számára is többféle direkt és indirekt változást hoz majd.

Brexit kérdés-felelet.

  1. MI AZ, AMI AZONNAL VÁLTOZIK?

A jó hír, hogy a Brexit hatására azonnal elég kevés dolog változik. Legalább két évet is igénybe vesz, amíg Nagy-Britannia (és most ne foglalkozzunk a skótok esetleges bent maradási szándékával), ténylegesen is kilép az EU-ból, mivel ennyi ideig tart a felmondási idő. A britek kilépése ezért leghamarabb csak 2019 tavaszán válik ténylegesen lehetővé, bár szakértők szerint ez a folyamat még tovább is elhúzódhat.

  1. EZ AZT JELENTI, HOGY EZENTÚL DRÁGÁBB LESZ AZ UTAZÁS NAGY-BRITANNIÁBA ?

Nem, éppen hogy fordítva! Ami azonnal változik, az az, hogy az EU-országokbeli turisták számára sokkal kedvezőbb lesz az utazások ára, a  font ugyanis – amint az már egy ideje látható is – drámaian veszít az értékéből. Vagyis turistaként olcsóbban élhetünk Nagy-Britanniában. Amikor bejelentették a Brexit-döntést,  a brit font értéke olyan mélyre zuhant, mint 1985 óta még soha. Éppen ezért kevesebb forintért – euróért -, több fontot kapunk. Ugyanakkor ezzel kapcsolatban így is akad még kérdés elég, például az olcsó utazásokat biztosító fapados légitársaságok kapcsán, amelyek közül a legnagyobbak – a Ryanair és az easyJet (akik mellett még a Budapesten mostanság debütáló Flybe-t és a Jet2.com is érdekelt a magyar piacon) – jelentős angliai bázissal üzemelnek, és ezért erősen lobbiznak, hogy a légiipar kivételezett státust élvezzen a Brexit után.

Az MNB Angol Font 400 értéknapos deviza középárfolyama. Forrás: napiarfolyam.hu

Az MNB Angol Font 400 értéknapos deviza középárfolyama. Forrás: napiarfolyam.hu

  1. A BREXIT MILYEN KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁR MÁS ORSZÁGOK TURIZMUSÁRA?

Mivel a font meggyengült, a brit turisták számára erősen megdrágulnak a külföldi utazások. Ez azt is jelenti, hogy ezentúl sokkal kevesebb brit turistával fogunk találkozni külföldön, mondjuk Budapesten (ami azért így is olcsó útnak számít), és aki utazik, annak jó része kevesebbet is fog költeni. Gazdasági szempontból ez elég rossz hír sok olyan ország számára, ahol a brit turisták eddig jelentős turisztikai bevételi forrásnak számítottak.

Ezekben a régiókban a szállodások és utazásszervezők arra kényszerülnek, hogy áraikat csökkentsék, ha nem akarják ezeket a fontos vendégeket elveszíteni. Így viszont a többi EU-országban élő turista jobban járhat anyagilag azzal, hogy az árengedmény számára is kedvező. De mindennek természetes következménye az is, hogy ahol eddig a brit turisták jelentették a bevételi bázist ott az árengedmények, a kevesebb költés miatt előbb-utóbb csökken majd a szolgáltatások színvonala, sok kis szálloda lehet, hogy nem is bírja majd az iramot, tönkremegy, és teljesen eltűnik a kínálati palettáról.

  1. AKKOR EZENTÚL BONYOLULTABBÁ VÁLIK A BEUTAZÁS IS ANGLIÁBA?

Szigorúbb határellenőrzések, Londonban és másutt, csak ezért nem várhatók, mert Nagy-Britannia eddig sem volt tagja az automatikus belépést biztosító schengeni egyezménynek. A teljes kilépésig, a turistáknak így ezután is elég lesz a személyi igazolványukat felmutatniuk.

A brexit direkt és indirekt hatással is lesz a turizmusra

A Brexit direkt és indirekt hatással is lesz a turizmusra

  1. EZ AZT JELENTI, HOGY EZUTÁN AZ EU-TAGORSZÁGOKBÓL ÉRKEZŐ TURISTÁKNAK VÍZUMOT KELL MAJD KIVÁLTANIUK, HA ANGLIÁBA AKARNAK UTAZNI?

Ebben a pillanatban még senki nem tudja megmondani, hogy Nagy-Britannia EU-ból történő kilépése után elég lesz-e a személyi igazolvány, vagy pedig csak útlevéllel engedik be a turistákat, és az is kérdés, hogy  érvényes vízumot is kérnek-e majd az EU-turistáktól. (Ebben nyilván annak is szerepe lesz, mennyire félnek az illegális munkavállalóktól). Egy biztos: Nagy-Britannia nyilván a Brexit után se szeretné nélkülözni az Európából érkező turistaáradatot, és így remélhetően nem is fog semmilyen vízumkötelezettséget bevezetni. Sokkal valószínűbb lesz az a fajta szabályozás, mint amilyen Svájcban – amely szintén nem EU-tag –  már jól működik: az EU polgárai maximum 90 napig, vízummentesen tartózkodhatnak az országban.

  1. MI TÖRTÉNIK AZ UTASOK JOGAIVAL?

A Brexit valóban érintheti majd a szárazföldi és légi utasok jogait. Az EU irányelvei ugyan késés vagy járattörlés esetén kártalanítást garantálnak az utazóknak, ha az EU-n belül illetve onnan kifelé vagy befelé vonattal vagy repülővel utaznak.

Valószínűnek látszik, hogy Nagy-Britannia ezentúl is be fogja tartani az EU-ban ma érvényes rendelkezéseket. Így garantálja például Izland és Norvégia is – amelyek szintén nem EU-tagok – az utasok azonos jogait, mivel mindkét ország az Európai Gazdasági Térség tagja. De az, hogy  pontosan mi fog történni, az az Európai Unióval kialkudott általános szétválási tárgyalások eredményétől is függ, amelynél nyilván nagy súllyal esik latba, hogy amennyiben megnyirbálnák a fogyasztói jogokat, az nemcsak az EU polgárok számára lenne káros, hanem a briteknek is ártana, és a turizmusra is negatívan hatna.

  1. MIKÉNT ÉRINTHETI MINDEZ A ROAMING DÍJAKAT?

Az Európai Unió kimondottan előnyhöz juttatja az utazókat azzal, hogy az EU országokban már eddig is jóval olcsóbban lehetett telefonálni, miután a korábban extrém magas roaming-díjakat jelentősen csökkentették. 2017 nyarától pedig ezek a korlátok teljesen megszűnnek: az az EU-s polgár, aki ezután az EU-n belül telefonál vagy roamingol, ugyanannyit fog fizetni, mint otthon.

Hogy ez mennyiben vonatkozik majd Nagy-Britanniára az EU-ból történő kilépés után, és ugyanolyan kedvező áron lehet-e majd továbbra is telefonálni, azt nehéz még megjósolni. Lehetséges, hogy a szolgáltatók, ügyfeleiknek továbbra is biztosítani akarják ezt az előnyt, hogy versenyben maradjanak. Itt is például szolgálhatnak azok az országok – például Svájc –, amelyek ugyan nem tagjai az EU-nak, mégis követik az Európai Unióban bevezetett gyakorlatot.

– kst –

 

Legyél az első hozzászóló "BREXIT – és amit az utazóknak ezzel kapcsolatban tudni kell!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*