Élvezze a nyarat itthon, Magyarországon!

Az elmúlt két évtizedben megszokottá vált, hogy a meleg nyári hónapokban magyarok százezrei utaznak külföldre, ám honfitársaink döntő többsége még mindig itthon kapcsolódik ki a legnagyobb kánikula idején. Nem csoda tehát, hogy ma már hazánk számos szeglete dúskál a jobbnál jobb szállás- és fürdőhelyekben, illetve a minőségi nyári programokban.

A vakációra készülők között még mindig akadhatnak olyanok, akik nem tudják, hogy hol és miként töltsék a pihenőnapjaikat, illetve olyanok is, akik nemcsak külföldön, de belföldön is szívesen kikapcsolódnának. Elsősorban nekik szól ez az ajánló, amelyből kiderül, hogy az ország különböző pontjain milyen lehetőségek adottak a nyári feltöltődéshez.

A következőkben egy rövid utazást teszünk Magyarországon, amelynek során megfordulunk a debreceni Nagyerdő hűs árnyékot kínáló fái között, Nyíregyháza legmodernebb fürdőkomplexumában, a gyulai várban és az Almássy-kastélyban, valamint a mosonmagyaróvári wellnessközpontban, végül pedig járunk egyet a Mátra legszebb túraútvonalain és a hullámzó Balaton partján, Vonyarcvashegyen is.

Feltöltődés Debrecenben és környékén

 A cívisváros a következő hónapokban rendkívül gazdag programkínálattal várja a látogatókat, ráadásul a helyi fesztiváloknak köszönhetően rengeteg frissesség és újdonság vegyül a debreceni nyárba. A Nagytemplom, a Református Kollégium, a Debreceni Egyetem, a Déri Múzeum és az Aranybika Szálló városának legnyüzsgőbb pontja júniustól augusztusig a Nagyerdei park, aminek százéves fái alatt a Szabadtéri Színpad rendezvényei és a park számtalan szórakozási lehetősége kínálnak tartalmas kikapcsolódást a szabadba vágyóknak.

A kicsiket játszótér és tanösvény, a nagyobbakat petanque-pálya, óriás sakktábla és szabadtéri kondipark várja. A Békás-tó látványos szökőkútjaival, napozópadjaival remek hely a pihenésre, vagy egy kellemes piknikezésre. A park különlegessége a Magyarországon egyedülálló multimédiás szökőkút, más néven Ködszínház.

A családi programok közül kihagyhatatlan a különböző élményelemekkel és 12 csúszdával ellátott Aquaticum Mediterrán Élményfürdő, illetve az onnan mindössze egy kőhajításra fekvő növény- és állatritkaságokat felvonultató Debreceni Állatkert és Vidámpark.

A Nagyerdő mellett Debrecen másik közösségi tere a sétálóövezetté alakított városközpont, ami a hangulatos szökőkútjaival, a pihenésre csábító teraszaival és a tartalmas kikapcsolódást nyújtó rendezvényeivel vonzza a látogatókat. A város szívében további élményeket kínál a kiállítóterekkel, kiállításokkal gazdagodott Református Nagytemplom és a Református Kollégium épülete, s a közöttük található Emlékkert is. Számos látogatóbarát fejlesztéssel bővült a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ is.

Aki pedig a végtelen puszta látványára és csendjére vágyik, feltétlenül látogasson el a Debrecentől alig 40 kilométerre található Hortobágyi Nemzeti Parkba, ahol a tikkadt szöcskenyájak mellett szürke marhák és rackajuhok is legelésznek, és ezen a hétvégén rendezik meg a Hortobágyi Lovasnapokat.

Állati csobbanás Nyíregyházán

 Az ország északkeleti csücskének központja, Nyíregyháza több évszázados fürdőkultúrával rendelkezik, ami miatt a turisták kedvelt úti célja nyáron. A legnépszerűbb nyíregyházi fürdők egyike az Aquarius Élmény- és Parkfürdő, amely Sóstógyógyfürdőn, a Sóstó közvetlen szomszédságában található. A legnagyobb melegben is kiváló felfrissülési lehetőséget kínáló helyi gyógyvíz azonban nemcsak hűsít, hanem jótékony hatással is bír, hiszen nátrium-kloridot, jódot és brómot is tartalmaz. A fürdő szabadtéri részlege ugyanakkor a gyerekkel érkezők számára is ideális, hiszen a jegyet váltók egész nap élvezhetik az élménymedencék sodrását és a különböző vízicsúszdák nyújtotta örömöket.

Ha pedig sikerült bejárni Nyíregyháza belvárosát, esetleg csónakáztunk is a Sóstón, mindenképpen érdemes felkeresni a skanzent, azaz a Sóstói Múzeumfalut, valamint az áprilistól augusztusig egészen 19 óráig nyitva tartó Nyíregyházi Állatparkot, azaz a Sóstó Zoot. Az 1998-ban nyílt, mintegy 30 hektáron elterülő állat- és növénykertben ötszáz állatfaj több mint ötezer egyede él, köztük fehér tigris, afrikai elefánt, komodói sárkány, indiai orrszarvú, jegesmedve, homoki tigriscápa és nyugati síkvidéki gorilla is. A park legnagyobb szenzációja jelenleg a kis skót felföldi borjú, amely május utolsó napjaiban jött világra.

Az ezerarcú Gyula

Az Alföldön legmélyebben, a tengerszint felett mindössze 88 méterrel fekvő Gyulára feltétlenül érdemes több napot szánni a nyár folyamán, hiszen a környéken itt található a legtöbb program, kitűnő a fürdője, mi több, a történelme is különösen gazdag. A Békés megyei város legfőbb látványossága és első számú kulturális központja a XV. században épült várban működő Gyulai Várszínház, amelynek falai között idén rendezik meg tizennegyedik alkalommal a Shakespeare Fesztivált és huszonhetedik alkalommal a Gyulai Vár Jazz Fesztivált. Hasonlóan fontos esemény a város életében a 2018-ban július 27–29. között megrendezésre kerülő Végvári Napok, amely délutánonként a végvári vitézek életét idézi meg, esténként pedig koncertekkel szórakoztatja a látogatókat.

A vár mellett Gyulán is érdemes felkeresni a helyi strandot, azaz a Gyulai Várfürdőt, amelynek Aquapalota névre keresztelt, fedett részlegében akár rossz idő esetén is használhatók a vízicsúszdák és a különböző mélységű medencék. A rekkenő hőség idején persze ajánlott a külső medencéket – köztük a gyógyvizes medencéket és a hullámmedencét is – igénybe venni. Ám Gyulán akkor sem kell a hotelszobában búslakodni, ha tartós a rossz idő, a vár és a fürdőkomplexum tőszomszédságában áll ugyanis a közelmúltban felújított Almássy-kastély, ahol állandó és időszaki kiállítások mutatják be az épület, illetve a város történetét a legmodernebb eszközök segítségével.

Azok a turisták pedig, akik a medencék habjai és a kulturális élmények után Gyula messze földön híres gasztronómiájában is elmerülnének, bátran kóstolják meg a legendás gyulai kolbászt, vagy térjenek be a gyulai pálinka- és sörházakba.

Hamisítatlan wellness Mosonmagyaróváron

 Következő állomásunk eléréséhez a délkeleti határtól egészen az ország északnyugati csücskéig kell utaznunk, a Kisalföld északi peremén fekszik ugyanis Mosonmagyaróvár. A város az utolsó nagyobb település az osztrák–magyar államhatár és a hegyeshalmi határátkelő előtt, így biztos sokan hallottak már róla, azt azonban kevesen tudhatják, hogy nagyon is megéri néhány napot eltölteni itt. Mosonmagyaróvár fő nevezetessége a helyi vár, amelynek történelme a XIII. század derekáig nyúlik vissza. Ugyancsak ismert épülete a településnek a barokk katolikus templom, ahova hangulatos utcákon keresztül juthatunk el, és ahonnan mindössze néhány száz méter a Mosoni-Dunába éppen Mosonmagyaróvár alatt torkolló Lajta partja. S ha már víz: a város ideális úti cél lehet a fürdőzni vágyóknak is, hiszen a belvárostól nem messze, a Thermal Hotel Mosonmagyaróvár mellett található a Bio Flexum Termálfürdő, amely egész évben minőségi wellness-szolgáltatásokat – finn szauna, infraszauna, gőzfürdő, iszappakolás, inhaláció, oxigénterápia, szénsavfürdő, különféle masszázsok, gyógymasszázsok, súlyfürdő – nyújt, nyáron pedig a kültéri medencéit is megnyitja a vendégei előtt.

A sütkérezéssel azonban nem árt vigyázni – bárhol legyünk is -, mivel 11 és 15 óra között a legmagasabb az UV-sugárzás. Éppen ezért mindig kenjük be magunkat naptejjel, napvédő krémmel, illetve a szemünket és a fejünket egyaránt védjük megfelelő módon, amikor napfürdőt veszünk, vagy csak a medence partján ücsörgünk. Emellett nem árt, ha sok folyadékot iszunk, továbbá arra is figyeljünk – és erre figyelmeztessük gyermekeinket is –, hogy felhevült testtel ne ugorjunk a hideg vízbe. Ha ezeket a tanácsokat megtartjuk, nemcsak a strandolás közben érezhetjük jól magunkat, hanem az egész nyaralás során.

Feltöltő barangolás a Mátra ösvényein

A Mátráról a legtöbbeknek a Kékes jut eszükbe elsőként, ami nem is meglepő, hiszen az 1014 méter magas hegy csúcsa Magyarország legmagasabb pontja. Az Északi-középhegység vulkanikus eredetű tagja ugyanakkor sokkal több természeti csodát rejt, mint azt elsőre gondolnánk.

A város zajától elvágyódó turisták általában Mátraszentimrén – ahol kiemelkedik a Hotel Narád & Park a szálláskínálat palettájáról –, Mátraházán, Mátrafüreden, esetleg Parádsasváron szállnak meg, hiszen mind a négy településhez közel található a Mátra szíve, a Mátrai Tájvédelmi Körzet, amelynek közel 12 ezer hektáros területéből 2 ezer hektár szigorúan védett terület. A növény- és állatvilágát tekintve egyedien sokszínű körzeten belül három tanösvény – Ilona-völgyi tanösvény, Sár-hegyi tanösvény, Szénégetők útja – található, továbbá a Mátra fái között bújnak meg a domoszlói Oroszlánvár, a gyöngyössolymosi Nyesettvár, a hasznosi vár és a mátraszentimrei Ágasvár romjai is. S mivel a Kékesről korábban már esett szó, nem szabad megfeledkeznünk a Mátra második legmagasabb csúcsáról, a 965 méter magas Galyatetőről sem, ahol egy közelmúltban felújított kilátóról csodálhatjuk meg a minket körülvevő tájat.

A környéken futó turistaútvonalak patakok, források és kisebb vízesések mellett vezetnek, és ha szerencsések vagyunk, túrázás közben szalamandrákkal, gőtékkel, sőt akár vadmacskákkal és hiúzokkal is találkozhatunk.

Programdömping a Balatonnál, két keréken Vonyarcon

Felsorolni is nehéz, hogy mi mindent kínál nyáron a Balaton és környéke, az azonban biztos, hogy a tó vizének minősége idén is kiváló, így a felfrissülés garantált azok számára, akik ide érkeznek nyaralni. A „magyar tenger” partján fekvő városokban ráadásul egyre izgalmasabb a kulturális élet is, elég, ha a balatonföldvári, a balatonfenyvesi, a balatonboglári és a badacsonyi Kultkikötőre, a siófoki szabadtéri színpadra, a Színpartra, illetve a megannyi Balaton környéki zenei, színházi és gasztronómiai fesztiválra gondolunk. A bőséges nyári programkínálat a Balaton partjának valamennyi szegletére jellemző, ám a kisgyermekkel érkezőknek elsősorban a sekélyebb vizű déli part ajánlott, az úszás, a túrázás, a vitorlázás és a bor szerelmeseinek pedig az északi part és a Balaton-felvidék nyújthat több élményt.

A Balatoni Szövetség tavalyi felmérése szerint a legjobb és legcsaládbarátabb strandok Balatongyörökön, Gyenesdiáson, Szigligeten, Balatonfüreden, Balatonlellén, Csopakon, Keszthelyen, Balatonakalin és Vonyarcvashegyen találhatók, utóbbi strandot, a vonyarci Lidót 2017-ben a Balaton legsportosabb strandjának is megválasztották.

Az idén nyártól kétkerekű segwayjel és elektromos kismotorral, vagyis minichopperrel egyaránt bebarangolható Vonyarcvashegy azonban nem csupán erről híres, hanem természeti és kulturális örökségéről is. A Keszthelytől mindössze néhány kilométerre található nagyközségben július 25–29. között a zamatos borok és a finom falatok kedvelőit váró Vonyarci Boros Forgatagot, augusztus közepén és végén pedig a Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált, illetve a Vonyarcvashegyi Pontyfesztivált rendezik meg. A forró vonyarci estéket a Szent Mihály-dombi zenei esték nevű klasszikus zenei koncertsorozat színesíti hétvégenként, míg a nyári programok sorát a Lidó Strandon rendezendő Mozdulj Balaton Sporttalálkozó zárja augusztus 25-én.

Önfeledt csobbanás Hajdúszoboszlón

Nincs is annál jobb érzés, amikor a nyári nagy melegben a család minden tagja önfeledten adja át magát a vidám fürdőzésnek. Külön öröm, ha sikerül olyan fürdőt találnunk, ahol a vizes élmények sorával várnak bennünket. Erre tökéletes helyszín Hajdúszoboszló, ahol Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, a nemzetközileg is híres gyógyfürdőből, strandból, Aquaparkból és Aqua-Palace-ból álló Hungarospa kínál felejthetetlen élményeket.

A fürdőzés mellé a város remek nyári programokkal készül idén is, melynek nélkülözhetetlen elemei a gasztronómiai ízek társaságában a zene és a tánc. Például június 23-án, Szent Iván éjjelén, A Nap Ünnepe rendezvényen egész éjszakás táncolásra invitálják a város lakosait és az üdülő vendégeket. A következő hétvégén pedig – június 28-án – a Szabadtéri színpadon Demjén Ferenc koncert kerül megrendezésre. A Hungarospa-ban július 6-tól kezdetét veszi a strandkoncertekkel színesített zenés éjszakai fürdőzések sora, ahol a nyár folyamán többek között fellép Lola, Caramel, Király Linda és Király Viktor, Csobot Adél, Kökény Attila, Wolf Kati, Csézy és Vastag Tamás is.