80 éves a Budapest-Varsó járat

Barátaik és utasaik körében ünnepelte a lengyel légitársaság budapesti járatnyitásának 80. évfordulóját. Az sem véletlen, hogy a szervezők július 4-ét, az amerikai függetlenség napját választották az esemény napjául, hiszen a légitársaság sikeres járatindításokat könyvelhet el idén, két amerikai nagyváros, New York és Chicago is elérhető közvetlen járattal (Dreamlinerekkel) a magyar fővárosból. Ahogy a LOT kommunikációs igazgatója, Adrian Kubicki fogalmazott: Budapest nem egy egyszerű átszállópont, sokkal közelebb áll a szívükhöz, a második bázisuk.

Adrian Kubicki, a LOT kommunikációs igazgatója

1938-ban landolt először a LOT Budaörs repterén. Még ugyanebben az évben egy kísérleti járattal próbálkoztak az amerikai kontinens felé. A II. Világháború egy időre megakasztotta a két főváros közötti légiforgalmat, cask 1949-ben indult újra a járat, egy Il-12 géppel repülték, ami 18 utast szállított a fedélzetén. Ma napi öt járat köti össze a két országot, Varsó mellett Krakkó is közvetlenül elérhető Budapestről. Hamarosan business várót is nyit a lengyel légitársaság a Liszt Ferenc repülőtéren.

A LOT az egyik legdinamikusabban fejlődő légitársaság, tavaly 6,8 millió utast szállított, negyedével többet mint az előző évben. Az idei terv 9 millió, jövőre szeretnék elérni a 10 millió utast.