Ennyibe kerül autóval a horvát tengerpart

Bár Horvátország a szomszédban van, az autópályadíjak fizetése odaát más módon zajlik, mint hazánkban, ráadásul a tengerpart bizonyos szakaszainak elérése nem olcsó. Mutatjuk, hogy mennyi.

Horvátország nyáron a legnépszerűbb úti célok egyike, ám a személygépkocsival útnak indulókat érheti néhány meglepetés. Déli szomszédaink a kétezres évek elején fogtak bele az autópálya-rendszer kiépítésébe, és már ekkor fizetőkapukat állítottak fel. A rendszer nem mindig egyértelmű, hiszen van olyan sztrádaszakasz, amelyre előre kell kifizetni a fixen megállapított díjat, illetve akad olyan is, ahol egy automata által kiadott, gondosan megőrzött jegy kijáratnál történő bemutatása után kell fizetni azért az útért, amit előzőleg megtettünk.

A fizetőkapuknál készpénzzel és bankkártyával is ki lehet egyenlíteni a díjat, készpénzes fizetés esetén horvát kunát és eurót is elfogadnak. Fontos tudni, hogy az euróból is kunában adnak vissza, és általában elég rossz árfolyammal számolnak.

Fel kell készülni továbbá arra is, hogy Horvátországban a nyári főszezon idején, július 1. és szeptember 30. között mintegy 10%-kal megemelik az autópályadíjakat.

Mennyi az annyi a 2018-as főszezonban

Goričan – Zágráb

A legtöbb magyarországi autós turista a letenyei határátkelőnél lép be Horvátországba, hiszen itt ér véget az M7-es autópálya. A határ másik oldala már Goričan, ahol kezdődik az A4-es autópálya, amely egészen Ivanja Rekáig, a zágrábi körgyűrűig tart. A fix díj idáig 47 kuna.

A körgyűrűn a tengerpart irányába haladóknak Lučkóig kell hajtaniuk, ez a szakasz ingyenes.

Zágráb – Čarapine

A zágrábi körgyűrű után következik az A1-es autópálya, amelynek első nagy csomópontja Bosiljevónál található. Itt lehetőség van áthajtani az A6-os sztrádára, amely nyugati irányba, Isztria felé tart, az A1-es autópálya azonban a Kvarner-öböl és Dalmácia felé veszi az irányt, és egészen Čarapinéig tovább nyúlik. Innen Dubrovnik mindössze 100 kilométer, ez a szakasz is hamarosan sztrádát kap.

Néhány nagyobb város lehajtója Zágrábtól: Žuta Loka/Kvarner-öböl (67 kuna) Zadar észak (134 kuna), Zadar dél (139 kuna), Šibenik (169 kuna), Trogir (186 kuna), Split (200 kuna), Makarska (225 kuna), Čarapine (247 kuna)

Zágráb – Rijeka

Amennyiben az utazó Isztria irányába tart, a bosiljevói csomópontnál áttért az A6-os autópályára. A zágrábi körgyűrűtől Rijeka városáig tartó szakasz fix díja 77 kuna.

Rijeka – Pula/Poreč

Rijekától már az összes isztriai város gyorsan elérhető az A8-as és a Kanfanarnál kezdődő A9-es sztráda használatával. Szintén Rijekáig érdemes elautózni, amennyiben a Krk-sziget az úti cél, az oda átnyúló híd azonban szintén díjköteles, az egyszeri áthajtás ára 39 kuna.

Néhány nagyobb város lehajtója Rijekától: Rovinj (38 kuna), Poreč (46 kuna), Pula (51 kuna)

Díjszámítás

Letenye/ Goričan – Zágráb: 47 kuna

Letenye/ Goričan – Žuta Loka: 114 kuna

Letenye/ Goričan – Zadar: 181 kuna

Letenye/ Goričan – Šibenik: 216 kuna

Letenye/ Goričan – Trogir: 233 kuna

Letenye/ Goričan – Split: 247 kuna

Letenye/ Goričan – Makarska: 272 kuna + 22 kuna a Szent Illés alagút

Letenye/ Goričan – Čarapine: 294 kuna

Letenye/ Goričan – Rijeka: 124 kuna

Letenye/ Goričan – Rovinj: 162 kuna

Letenye/ Goričan – Poreč: 170 kuna

Letenye/ Goričan – Pula: 175 kuna

Letenye/ Goričan – Krk-sziget: 163 kuna

1 horvát kuna = 43 forint

 

Boruzs Álmos

 

Legyél az első hozzászóló "Ennyibe kerül autóval a horvát tengerpart" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*