Erdélyi járatokra koncentrál a Dan Air

Kitart a brassói repülőtér mellett a Dan Air, mely július 9-étől kezdődően több bukaresti járatát is felfüggeszti, hogy az erdélyieket működtethesse – jelentette be a román légitársaság csütörtökön.

A Dan Air közleményében azt állítja, azért kénytelen felfüggeszteni július 9. és szeptember 29. között több, a bukaresti Otopeni nemzetközi repülőtérről induló járatát, mert nem tudja összehangolni ezeket az erdélyi reptér programjával.

A légitársaság a román fővárosból Nürnbergbe, Brüsszelbe, Münchenbe, Malagára, Stuttgartba, Londonba tartó menetrend szerinti járatát és a Brassó-Malaga járatot függeszti fel. Ezek Bukarest mellett Brassóban is landoltak, és az összehangolásuk egyre nagyobb erőfeszítést igényelt – áll a közleményben.

A probléma oka, hogy a júniusban nyílt Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér egyelőre csak 12 órát üzemel naponta, 7 és 19 óra között. Ezt ugyanis virtuálisan, az aradi repülőtérről irányítják, és a légiforgalom-irányító szolgálatnak (ROMATSA) nincs több embere.

A reptérvezetés úgy nyilatkozott, akkor térnek át az állandó nyitvatartásra, ha a piac megköveteli, és újabb szolgáltatók érkeznek a jelenleg egyedüli Dan Air mellé.

A 2017-ben alapított román légitársaság ellenben elvárná, hogy egyedüli szolgáltatóként hozzá igazítsák az üzemelést, és csütörtöki közleményében bejelentette: pert indít a reptér és a ROMATSA ellen.

A döntés előzménye, hogy a Dan Air két hete már megfenyegette a brassói repteret, hogy teljesen kivonul, ha nem módosítják a nyitvatartást, ám végül maradt, miután a reptérvezetés megígérte: rugalmassá teszi a működést, és alkalmazkodik a légitársaság este landoló gépjeihez.

A Dan Air szerint a bukaresti járatok felfüggesztéséhez az is hozzájárult, hogy a román határőrség ragaszkodott hozzá, hogy az utasokat a brassói és bukaresti reptereken is igazoltassák, ami késést eredményezett.

A légitársaság elnézést kért a bukaresti utasoktól, és azt írta, visszafizeti a megvásárolt jegyek árát. Bukarestből több légitársaság működtet járatokat a felfüggesztett járatokkal azonos úti céllal.

Az első romániai zöldmezős beruházásként létrehozott, Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőteret – amely a Székelyföldet is kiszolgálja – június 15-én nyitották meg.

Augusztustól a Wizz Air légitársaság is indít járatokat innen, és a tervek szerint több charter járat is indul külföldi üdülőtelepekre. (MTI)