Erős évet zárt tavaly a Gyulai Várfürdő

Eredményes évet zárt 2022-ben, az idei szezonra pedig több saját erős fejlesztéssel is készül a Gyulai Várfürdő Kft. – nyilatkozta a cég ügyvezető igazgatója.

Kun Miklós elmondta, bár a vendégforgalom tavaly 10,6 százalékkal elmaradt még a koronavírus-járvány előtti,  2019-es évtől, de  meghaladta a várakozásokat, több mint 547 ezer volt, ami többek között a belföldi úti célokat propagáló országos kampánynak, a SZÉP-kártya-kedvezményeknek, a kedvező nyári időjárásnak, valamint a külföldi vendégek esetében a gyenge forintárfolyamnak volt köszönhető.

Ismertette, több mint 600 millió forintot szánnak saját forrásaikból fejlesztésekre. A meglévő, 50 kilowatt kapacitású napelemparkot 500 kilowattra bővítik; így a rendszer az elektromosáram-felhasználás 16,2 százalékát fedezi majd.

Újra beüzemelik a fürdő 4-es kútját, és a vizét átvezetik a város alatt a fürdőbe. Ehhez új hőközpontot és gáztalanítót alakítanak ki, így ősztől földgáz helyett a kút vizével fűthetik majd az 50 méteres medence vizét.

A kisökörjárási 5-ös kút bekötővezetékét szintén lecserélik – tette hozzá. Hőcserélőkön keresztül a 92 fokos termálvízzel fűtik majd a fürdő épületét, és a kút biztosítja majd a szükséges nagyobb vízmennyiséget. Megkezdődött kültéri a dögönyözős- és a csúszdás medence rekonstrukciója, újraburkolása. A dögönyözős medencénél a hidraulikát is átalakítják.

A nyári időszak kezdetére elbontják a legnagyobb kapacitású, gyermekparadicsom melletti vizesblokkot és az egészségügyi épületet, melyek helyett új, könnyűszerkezetes épületet építenek. A fürdő parkjában automata öntözőrendszert építenek ki, ennek is megkezdődött az előkészítése. Kun Miklós jelezte: a fürdő hamarosan készpénzmentessé válik, a vendégek bankkártyával vagy egy úgynevezett feltöltőkártyás rendszerrel tudnak majd fizetni.

Emellett folyamatban van több pályázatos fejlesztés is, amelyre korábban a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től nyertek el 90 százalékos támogatási intenzitással 3,2 milliárd forintot. Ebből még tavaly elkészült 1 milliárd 50 millió forintért az új gyermek víziparadicsom.

Idén 580 ezer vendéggel számolnak, amely a 2019-es látogatószámot (612 ezer 358) még nem éri el – mondta Kun Miklós. A gyulai önkormányzat honlapján elérhető beszámoló szerint a 124 embert foglalkoztató Gyulai Várfürdő Kft. 2022-ben 1,6 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt ér el az egy évvel korábbi 970 millióhoz képest. Adózott eredménye 213 millió forint volt tavaly, ami 91 millióval haladja meg az egy évvel korábbit. A cég 2023-ban 107,4 millió forint adózott eredménnyel számol – mondta az ügyvezető igazgató. (MTI)