Erős július: 2,5 millió nemzetközi vendégéjszaka hazai szálláshelyeken

Júliusban a 6,4 millió vendégéjszaka 80 százaléka vidéki szolgáltatóknál jelentkezett – emelte ki az idegenforgalmi statisztika legfrissebb adataiból közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A pozitív júliusi turisztikai eredményekhez nagymértékben járult hozzá a beutazóforgalom erőteljes visszaépülése: tavaly júliushoz képest csaknem ötödével több, 900 ezer külföldi vendéget fogadtak a hazai szálláshelyeken.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint idén júliusban a hazai szálláshelyeken 2,2 millió vendég pihent, ami 4 százalékos emelkedést jelent az előző év, és 13 százalékost a 2019-es rekordév júliusához képest. Az általuk eltöltött 6,4 millió vendégéjszaka pedig alig 1 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakától, ugyanakkor 6 százalékkal felülmúlja a 2019-es rekordév júliusi eredményét. A vendégéjszakák mintegy 20 százaléka, 1,3 millió köthető Budapesthez, míg a Balaton turisztikai térségben 2,2 millió éjszakát töltöttek a turisták a nyár második hónapja alatt.

A külföldiek közül különösen sokan, 2022. júliusához képest majd negyedével többen, 440 ezren érkeztek Budapestre, de vidéken is 13 százalékkal több, mintegy 400 ezer külföldi turistát köszönthettek a szálláshely-szolgáltatók. Az országosan mért 2,5 millió nemzetközi vendégéjszaka 13 százalékkal múlta felül a tavaly júliusi értéket.

Az erős forgalomnak köszönhetően a szálláshelyek bevételei is nőttek júliusban a tavalyi azonos időszakhoz képest. A legnagyobb arányban, 22 százalékkal a fővárosban, ahol 34 milliárd forint bevételt értek el a szolgáltatók, míg országosan 109 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a hazai szálláshelyek a középső nyári hónap során. (MTI)