Repülés: lassan búcsút mondhatunk a kézipoggyászok 100 milliliteres folyadékszabályának

Már a London City Airport is eltörölte a kézipoggyászokban vitt folyadékokra vonatkozó 100 ml-es korlátozást. A változásra Ferihegyen is készülnek.

Biztonsági okokból 2006 óta legfeljebb 100 ml folyadékot lehet felvinni a gépek fedélzetére a kézpoggyászokban, ám a jelek szerint lassan elkezd kikopni ez a korlátozás. – A London City Airport az első mainstream repülőtér az Egyesült Királyságban, amely változtat a korlátozásokon – írta még korábban a brit Metró.

Az enyhítést azért rendelhették el, mert olyan új, csúcstechnológiájú CT-készülékek váltják a régieket, amelyek képesek még nagyobb felbontású 3D-s képet adni, így a veszélyes folyadékokat is kiszúrni. Ezen a reptéren a kézipoggyászban 100 ml helyett két liter a határ. Az utasoknak nem kell már műanyag zacskóba sem tenniük a krémeket és kozmetikai cikkeket, amikor átmennek a biztonsági ellenőrzésen.

Belátható időn belül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is eltörölhetik a folyadékkorlátozást – ez derül ki a Budapest Airport 24.hu-nak küldött tájékoztatásából. A portál azt követően kereste meg kérdéseivel a ferihegyi reptér üzemeltetőjét, hogy a közelmúltban többek között a Milánó-Linatei repülőtér, a Róma-Fiumicino nemzetközi repülőtér és a London-City repülőtér is bejelentette: feloldják a fedélzetre felvitt csomagokban lévő folyadékra vonatkozó korlátozásokat.