Európai turizmus: már nagyon közel a járvány előtti világ

Nagy lendülettel növekszik a kontinens turizmusa az Európai Utazási Bizottság (ETC) nemrégiben közzétett tanulmánya szerint.

Már közel annyi külföldi turista érkezett Európába 2023 utolsó negyedévben , mint a világjárvány előtti utolsó negyedévben – idézett az Európai Utazási Bizottság (ETC) tanulmányából a Világgazdaság.

Az európai utazások száma csupán 1,6 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 0,6 százalékkal maradt el a pandémia előtti, a rekord számokat rögzített 2019-es szintektől. A Turisztikai Világszervezet szerint tavaly 700 milliónyian keresték fel Európa valamelyik országát, ami a világ összes turistájának 54 százalékát jelentette.

A turisták a jó ár-érték arányú úti célokat keresik. A legnépszerűbb desztinációk dél-európai és olyan helyek voltak, ahová olcsó az utazás, valamint all-inclusive üdüléseket kínálnak. Szerbiába 15 százalékkal, Portugáliába 11 százalékkal, Montenegróba 10 százalékkal, Törökországba 9 százalékkal, Máltára pedig 8 százalékkal több turista érkezett 2023 utolsó negyedévében, mint egy évvel korábban.

Érdekesség, hogy a legkisebb mértékben a kínai turisták tértek vissza, akik 67 százalékkal kevesebb utazást tettek Európába, mint a járvány előtt, valamint az összes, Európába utazó 13 százalékát tették ki tavaly. A világ többi részéről viszont átlagosan csak 22 százalékkal érkezett kevesebb vendég az öreg kontinensre tavaly, mint 2019-ben.