Szerelmesek csillaglesen, mátkák a múzeumban, sárkányok az éjszakában – hétvégi programajánló

Fotó: Bükki Csillagda

Bár már elmúlt Valentin-nap, több hétvégi programot is a szerelem jegyében hirdettek meg: különleges tárlatot és a csillaglest is választhatnak a párok. A túra kedvelői jó, ha az Őrségre vetik tekintetüket, az állatkert melletti Biodóm pedig a Sárkány Éve Lampion Fesztivállal ígér remek esti programot.

Szerelmesek csillaglesen

Fotó: Bükki Csillagda

A Szerelmesek Napja, Valentin nap alkalmából, február 17-én különleges csillaglesben lehet részük a Bükki Csillagdába érkezőknek. „Ezen az estén Lovass Adél költő, író és Veres Zoltán dalszerző duója, a bükkszentkereszti Holló-Hát formáció ad koncertet szerelmes dalokkal fűszerezve a Bükki Csillagda planetáriumában, majd az obszervatóriumban és tiszta idő esetén a teraszon folytatjuk csillagnézéssel a romantikus estét. A hátteret a Bükki Csillagoségbolt biztosítja.” – írták a meghívóban.

Látható égitestek ezen az estén: 18:00-21:00 – Hold; Jupiter; NGC 869 (Perseus-ikerhalmaz); M31 (Androméda-galaxis); M42 (Orion-köd); M44 (Méhkas csoport); M3; Mizar-Alcor.

Kedvezőtlen időjárás esetén a csillagles programelem helyett a Bükki Csillagda kiállítását lehet megtekinteni, illetve csillagászunk élőszavas, planetáriumi előadást tart.

Mátkaságok és szerelmek: különleges tárlatvezetések a Nemzeti Múzeumban

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Menyasszony című állandó kiállításon többek között kurátori, valamint zenével és szerelmi költészettel egybekötött tárlatvezetéssel, bútorfestő és ékszerkészítő workshopokkal várják az érdeklődőket a Házasság hetén, február 12. és 18. között – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) az MTI-t.

A magyarországi házasságkötések, mátkaságok és szerelmek történetéből és emlékeiből nyílt Magyar Menyasszony című nagyszabású tárlat az elmúlt 500 év házassági történetein vezeti keresztül az érdeklődőt a 16. századtól kezdve napjainkig, középpontba állítva a nők társadalmi szerepének alakulását – idézték fel a közleményben.

A tematikus tárlatvezetéseken a látogatók megismerhetik, hogy az esküvőt és az azt megelőző udvarlási, párválasztási rituálékat milyen motívumok és jelképek tették még színesebbé és izgalmasabbá.

Február 17-én kedvezményes jeggyel látogatható a kiállítás, amelyen egyebek mellett bútorfestő workshop, ékszerkészítő foglalkozás, népi táncház, esküvői tánckurzus és családi tárlatvezetés is várja a látogatókat 10 és 18 óra között.

Kutyás őrségi túra: szalafői legendák nyomában

Fotó: Szalafő

„Utunk során helyi legendák nyomába eredünk. Útba ejtjük a Fekete-tó történetét megjelenítő faragott emlékművet, a határátkelőt, valamint az egykori határőr laktanyát. Túránk végén pedig megtekintjük a szinte már legendás európai bölényeket is.” – így hívnak érdekes őrségi szombati túrára a szervezők.

INFÓ
A túra távja 14 kilométer. Időtartam: 4-5 óra. Kiinduló – és végpont: Őrségi Népi Műemlékegyüttes, 9942 Szalafő Pityerszer 12. Részvételi díj: felnőtt 1500 Ft/fő, diák/nyugdíjas: 1000 Ft/fő A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: turisztika.orseg@gmail.com; 06-94/548-034 Jelentkezési határidő: február 16. 12:00.Túraruházat, vízálló túrabakancs javasolt. A túrára jól nevelt, irányítható kutyákat lehet hozni, de mindenképpen a gazda feladata, felelőssége, hogy balesetet, kárt ne okozzon!

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

Fotó: Fővárosi Állatkert

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék fantáziájával várja a látogatókat. A Fővárosi Állatkert melletti Biodóm kertjében és épületében több száz lampion fényét követve léphetünk be a Sárkány évének csodálatosan színes, állatok szépségét megragadó, látványos világába 17 és 21 óra között.

2024 a Sárkány Éve – a kínai naptár szerint – így a fesztivál központi eleme szorosan kapcsolódik a kínai újévhez, annak reményében, hogy az új esztendő szerencsét, békét és boldogságot hoz mindenkinek. Nemcsak a kínai kultúra szerelmeseit invitálja egy holdfényes sétára a Sárkány Éve Lampion Fesztivál, hanem a családokat és a látványos kikapcsolódást kedvelőit is.