Ezzel a csodaszemüveggel bárkinek gyerekjáték lesz a kocsi karbantartása

Gépek, berendezések és szerelősorok műszaki karbantartását segítő, kiterjesztett valóság (Augmented Reality; AR) alapú alkalmazást tesztel a Skoda. Az úgynevezett HoloLens szemüvegek holografikus képekként vetítik ki a felhasználó közvetlen látómezejébe a kézikönyveket, illetve karbantartási ellenőrzőlistákat és egyéb dokumentumokat, a videókonferenciák alkalmával pedig igény szerint megoszthatók az AR szemüvegen keresztül látottak, például oktatási felhasználásokat is lehetővé téve.

Amint Miroslav Kroupa, a Skoda márkamenedzsment-vezetője elmagyarázta: „Kísérleti projektünk keretében kiterjesztett valóság alapú megoldást alkalmazunk gépeink karbantartási és javítási munkálatainak optimalizálására és a hibaarány minimálisra mérséklésére. A HoloLens szemüveggel technikusaink mindenkor, minden lényeges információt közvetlen látóterükben tekinthetnek át, miközben teljes mértékben munkájukra összpontosíthatnak. Az AR-szemüvegek ily módon a munkavégzés biztonságát is növelhetik. Az eszköz bárhol és bármikor rugalmas információcserét tesz lehetővé, akár különböző termelési helyszíneken és időzónákban tartózkodó kollégák között is. Mindez jelentősen felgyorsíthatja a karbantartási folyamatokat, s épp a COVID-19 világjárvány idején óriási előnyt is jelent. Mindemellett e szemüveg bizonyos játékszerű elemekkel is bővíti a mindennapi munkát („gamification”), ezzel is műszaki pályára inspirálva a fiatalokat.”

A jelenlegi kísérleti projekt keretében a Központi Műszaki Szolgálat részlege és a Skoda FabLab teszteli a kiterjesztett valóság (Augmented Reality; AR) alapú technikák alkalmazását a gyártóüzemek karbantartásához. A videóhívások során a technikusok az úgynevezett HoloLens szemüveg segítségével mutathatják meg, mit látnak épp egy-egy gépen és olyan kollégákkal is konzultálhatnak, akik nem az adott helyszínen tartózkodnak. A szemüveg segítségével egyebek mellett műszaki dokumentációk, illetve további munkaanyagok is továbbíthatók a beszélgetőpartner felé.

Az AR-szemüveg továbbá kézikönyvek, ellenőrzőlisták és útmutatók hologramjainak megjelenítésére is használható a műszaki karbantartás során. Miután a munkatársak beszkennelték az adott gépen látható a QR-kódot, a vonatkozó tárolt dokumentumok – többek között fotókkal és videókkal – interaktív módon, lépésről-lépésre vezetik őket végig a karbantartási munkákon. Ily módon mindvégig szabad maradhat a technikusok mindkét keze. Egy-egy munkafázis befejeztével a technikus egyetlen kézmozdulattal egyszerűen „kipipálhatja” a hologramon a műveletet. Az AR-technológia csökkenti a hibázás valószínűségét, rugalmasabb szervizintervallumokat tesz lehetővé és felgyorsítja a karbantartást, az esetleges további szervizigényt pedig WLAN-kapcsolaton a belső rendszer felé továbbítja. A HoloLens szemüvegek a javításokat is nagyban leegyszerűsítik, a videó-útmutatóknak köszönhetően ugyanis immár nem szükséges vaskos kézikönyveket lapozgatni.