Falusi olimpiától a retróbuszokig – hétvégi programajánló

Fotó: Volánbusz

A párizsi olimpiához kapcsolódva falusi olimpiát rendeznek szombaton a szentendrei Skanzenben, de nem ez lesz a hétvége egyetlen különleges programja: a Körös-Maros Nemzeti Park kalandos, mocsarak között vezető botanikai túrát szervez, a Volánbusszal a múltba utazhatunk, a Margitszigetre pedig a jazz, a bor és a sajtkülönlegességek hármasa csábít.

Falusi olimpia a szentendrei Skanzenben

Forrás: skanzen.hu

A párizsi olimpiához kapcsolódva Falusi olimpiát rendeznek június 8-án, szombaton a szentendrei Skanzenben. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleménye szerint a program során különleges népi versengéseken vehetnek részt a látogatók. A Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszéke által összeállított próbák során “falusi olimpikonokat” keres a múzeum, akiknek a díjakat két olimpiai ezüstérmes sportoló, Kökény Beatrix kézilabdázó és Imre Géza párbajtőrvívó adja át.

A hatodik alkalommal megrendezendő Falusi olimpiára olyan diákcsoportok, baráti társaságok, családok jelentkezését várják, akik Családmozgató helyszíneken vagy az olimpiai tízpróbát végrehajtva válhatnak olimpikonná – közölte az intézmény az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a versenyszámokat az ókori olimpiai játékoknak megfelelő népi sport- és ügyességi feladatok elvégzésével teljesíthetik a látogatók: ilyen a szénahordás saroglyán, a petrencés rúd kitartása vagy a liszteszsák cipelése, amelyek a legényavatások próbái voltak a hagyományos paraszti kultúrában.

A családmozgató játékok során a résztvevők először megtudhatják, hogy mi az a saroglya, a lajtorja vagy épp a nyiktámasz, hogy utána nekikezdhessenek a megmérettetésnek. Tízből öt feladat teljesítése után már jár a falusi olimpikon kitűző – ismertették a közleményben.

Mint írták, a Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszékének szakemberei és diákjai által összeállított olimpiai tízpróba során stadionfutásban, medicinlabda cipelésében, súlylökésben és még további feladatokban próbálhatják ki magukat a résztvevők.

Az Egészségszigeten a szentendrei Egészségfejlesztési Iroda prevenciós mérésein mérhetik fel egészségi állapotukat a Skanzenbe látogatók, valamint az idősebb korosztály számára ajánlott gyaloglóverseny mellett vezetett relaxáción, testösszetétel- és véroxigénszint-mérésen lehet részt venni.

Botanikai túra az Ugrai-rét és a Sző-rét környékén

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A botanikai túra mocsarak között és száraz legelőkön vezet. Sokféle növénytársulással ismerkedhetnek meg a résztvevők a mocsárrétektől, a szikes gyepekig. A sok virágzó ritkaság közül a kosboroké a leglátványosabb. Pompás sisakoskosbor és hússzínű ujjaskosbor is él a területen 2 olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság meghívójában.

A túra hossza: 5 km. Időpont: 2024. június 8. 9.00-13.00. Helyszín/találkozó: Bihari Madárvárta Részvételi díj: Felnőtt: 1.500,- Ft/fő; Diák, nyugdíjas 1.000,- Ft/fő Információ, jelentkezés: Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785)

Veterán járművek bemutatója is lesz a Volánbusz-retrónapon

Fotó: Volánbusz

Veterán járművek bemutatójával és különleges programokkal várják az érdeklődőket a Volánbusz-retrónapon, június 8-án Hatvanban, a Bercsényi út 82. alatti telephelyen – közölte a busztársaság szombaton az MTI-vel.

Azt írták, a rendezvényen a társaság ünnepélyes keretek között mutatja be két legújabb, felújított retróbuszát. A Volánbusz nosztalgiaflottájának ikonikus darabjai mellett számtalan veterán jármű, a 24 egykori megyei busztársaságnak emléket állító pop-up kiállítás, sétabuszozás, tárlatvezetés, kerekasztal-beszélgetések, balesetmegelőzési tanácsok várják az érdeklődőket a hatvani retrónapon.

Tudatták azt is, hogy a belépőjegy, illetve a Budapestről közlekedő transzferjáratra szóló jegy a társaság honlapján megváltható, a rendezvény idején közlekedő inga- és nosztalgiajáratokra a helyszínen vásárolható jegy.

Mint írták, a Volánbusz harmadik alkalommal rendezi meg retrónapját.

Jazz és bor hétvége lesz a Margitszigeten

Jazz és bor hétvégét tartanak június 7-8-án a Margitszigeti Színház nagyszínpadán és a víztorony lábánál. A rendezvény zárásaként ötven kiváló zenész lép színpadra.

A kétnapos esemény szombat esti részén, A csodálatos magyar jazz című gálakoncerten a Hot Jazz Band, a Budapest Ragtime Band, a BJC Big Band, az Art Blakey Tribute Band, a Szakcsi Jr Trio, a Jazz-Funk All Stars, Bolba Éva, Szőke Nikoletta, Oláh Kálmán, Berki Tamás, Tony Lakatos, Szalóky Béla, Dennert Árpád és Borlai Gergő ad műsort – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A program a Magyar Jazz Szövetség és a Margitszigeti Színház együttműködésében valósul meg. Pénteken már délutántól a Kerengőben tehetséges fiatal előadók (Orbay Lilla Quintet, Oláh Kálmán New Generation, Kriszta La Vista, Horváth Szabolcs Quartet, Grace & Gravy) minikoncertjei, borkóstolás, szakmai beszélgetések és pincészetek bemutatkozása várja az érdeklődőket. Szombaton napközben a Horváth Balázs trió, az Emingo, a Fehér Márió Fábió Quartet zenél. A gálakoncert 20 órakor kezdődik.

A fesztivál ideje alatt bemutatkoznak a magyar borrégiók, borvidékek borászatai. A Tokaji Borvidékről a Majoros Birtok és a Borbár Espák Pincészet, a Mátrai Borvidékről a Dubicz Borászat & Szőlőbirtok, a Gobri Pince és a Szőke Mátyás Pincészet, az Etyek-Budai Borvidékről Orosz Gyula Családi Pincészete és a Nyakas Pince, a Pannonhalmi Borvidékről a Babarczi Szőlőbirtok és Pince, a Badacsonyi Borvidékről a Borbély Családi Pincészet, a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről a Tánczos Pince lesz jelen. Szintén képviselteti magát a Szekszárdi Borvidékről a Pósta Borház, a Kunsági Borvidékről a Gedeon Birtok.

A borok mellett borkorcsolyák és sajtkülönlegességek is várják a közönséget, a Margitszigeti Színház megújult étterme, a Margit Terasz pedig különleges ételekkel készül.