Debrecen év eleji programkínálata

Debrecenbe érkezik a magyar Szent Korona hiteles másolata.

Debrecen, a szabadság fővárosa címmel Debrecen vezetése különleges rendezvénysorozatot hív életre, amellyel felidézi, hogy 1849-ben fél évig Debrecen volt a nemzet fővárosa. Az események első programjaként – a Nemzeti Múzeum jóvoltából – január 6-án Debrecenbe érkezik a magyar Szent Korona hiteles másolata, amely a Déri Múzeum kupolatermében lesz látható egy héten át. A múzeum új, időszaki kiállításának másik fontos darabja Kossuth Lajos 1849. január 6-án kiadott debreceni kiáltványának eredeti példánya.

A Déri Múzeum „A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849” című kiállítása 2019. január 6-án 15 órakor nyílik.

További információ: ITT

Indul a farsang, újra lesz Dalidó

Debrecenben farsangot nyitni Dalidóval szoktak. A vízkereszt utáni szombaton idén is megelevenedik a céhes hagyomány, mesterek és inasok, inasjelöltek együtt ünnepelnek a város polgáraival. Aki ellátogat a Farsangnyitó Dalidóra január 12-én a Kölcsey Központba, találkozhat a Debreceni Szakképzési Centrum iskoláinak és a Tímárház – Kézművesek Háza mestereivel és inasaival, mókázhat a Langaléta Garabonciások gólyalábas ceremóniáján Gulyás László vándormuzsikus vezetésével, és szórakozhat Gryllus Vilmos „Bál, bál, maszkabál…” című koncertjén.

A vízkereszttől hamvazószerdáig, Debrecenben a Dalidótól a Maskarádéig tartó „bohóskodás” ideje természetesen további bálokat, farsangi programokat tartogat a téli hideg és szürkeség elűzésére. Február 2-án 10 és 16 órától a Kodály Filharmonikusok farsangi mulatságán a zene segítségével cica, lepke, katica és egy szakács bőrébe bújhatnak a gyerekek, a maszkabálban pedig párt is választhatnak. Majd Paprikajancsi szerenádjával és Bóbita táncával együtt búcsúztatják a telet a Sokszínvirág Zenekarral és helyi óvodapedagógusokkal.

További információ: ITT

Sztárfellépőkkel folytatódik a könnyűzenei kavalkád Debrecenben

Debrecen koncerttermeiben hazai és nemzetközi sztárfellépők váltják egymást egy-egy koncert erejéig.  A sort január 5-én a Budapesti Operettszínház népszerű művészeinek, köztük Oszvald Marika, Kállay Bori, Dolhai Attila, Peller Károly, és Kerényi Miklós Máté újévi gálaműsora nyitja, majd január 8-án érkeznek a világhírű moszkvai Bolshoi Színház szólistái, január 19-én pedig az angol hercegi pár kedvenc énekegyüttese, a Blake.

Érdemes figyelni a debreceni koncertkínálatot, mert biztosan talál benne mindenki kedvére valót a téli-tavaszi hónapokban is. Íme egy kis ízelítő:

Január 5. 19:00

Bor, Dal, Asszony – A Budapesti Operettszínház Újévi Gálakoncertje

Főnix Csarnok

*****

Január 8. 19:00

BOLSHOI – Best of Verdi, Puccini, Gounod, Tchaikovsky

Kölcsey Központ

*****

Január 19. 19:30

Blake Debrecen

Főnix Csarnok

*****

Február 14. 19:00

EDDA Művek Unplugged Koncert

Kölcsey Központ

*****

Február 16. 19:00

Kowalsky meg A Vega

Főnix Csarnok

*****

Március 4. 19:00

Koncz Zsuzsa – Így volt szép…

Kölcsey Központ

*****

Március 10. 19:00

OMEGA – Tűzvihar

Főnix Csarnok

*****

Március 18. 19:00

Honeybeast – Legyen tánc!

Kölcsey Központ

*****

Március 23. 18:00

Nagy Debreceni Retro Fesztivál

Főnix Csarnok

Fellépnek: Dr. Alban, Boney – M., Korda György és Balázs Klári, Apostol élő show, Csepregi Éva – Neoton, Zoltán Erika, Desperado, Kozmix, DJ Dominique

*****

Március 29. 19:00

MAJKA Aréna Show

Főnix Csarnok

*****

Április 14. 19:00

Rock Legendák: B52, Janicsák István, Sipos Péter, Varga Miklós, Vikidál Gyula, Vörös István

Kölcsey Központ

  1. Magyar Filmszüret

A 4. Magyar Filmszüreten a 2018-as év mozifilmjei kapnak főszerepet, köztük olyan népszerű alkotások, mint a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Rossz versek, a Valami Amerika 3., az Egy nap és a Napszállta. Összesen 23 magyar filmalkotást láthat a közönség 10 napon keresztül. A fesztivál valamennyi napján közönségtalálkozóval várják a nézőket, amelyek során rengeteg érdekesség és műhelytitok tárul fel a magyar filmgyártás világából.

További információ és részletes program: ITT

A Limp Bizkit és Alan Walker a Campus Fesztivál idei sztárfellépői

Alan Walker norvég dj és producer után újabb sztárfellépőt jelentettek be a Campus Fesztivál szervezői. Minden bizonnyal a Limp Bizkit lesz a 2019-es Campus Fesztivál legismertebb zenekara. A banda július 20-án, szombaton lép majd színpadra 22:30-tól, s közel éjfélig játszanak majd – jelentették be a fesztivál szervezői a Campus Facebook-oldalán.

Az idei Campust július 17-e és július 21-e között rendezik meg.

Forrás: ITT

www.debrecen.hu