Farkaserdő két tanösvénnyel Újpesten

Már nagyon vágyunk egy nagy sétára, szabadon, korlátozás nélkül, a gyerekkel és a kutyával játszani, labdázni, nyitva lévő tanösvényeken böngészni, hogy milyen növényt vagy állatot láthatunk.

És vannak is olyanok, ahol nem zárják el sorompóval az utat és nincs kiírva: bizonytalan ideig zárva! Ilyen például Újpesten a Farkaserdő, amely a káposztásmegyeri lakótelep szomszédságában mintegy közel 52 hektáron terül el.

Két tanösvény is keresztezi az erdőt, az egyik nyitva van, amely a Szent Ferenc Kórház által létrehozott „Út az egészséghez” program újpesti túraútvonala. A tanösvény elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel élők, illetve cukorbetegek számára készült, ugyanakkor egészséges résztvevők számára is ajánlják.

A szívbarát tanösvényt kis piros szívecskével jelölik. Hasonló a Hárshegyen is van, a szív- és érrendszeri problémákkal, magas vérnyomással küzdők és cukorbetegetek számára létesítették. A tanösvény a parkerdő Óceánárok utca és a Rex Állatsziget felőli bejáratánál közelíthető meg az ottani térképen látható, hogy kisebb (2,4 km-es) és egy hosszabb (4,2 km-es) kör közül is lehet választani.

(Megjegyzendő, hogy a sétánkhoz majd szombatonként egy kutyust is magunkhoz vihetünk, a fenntartóknak nagy szükségük van ugyanis önkéntes sétáltatókra, akik segítik a ketrecbe zárt állatok megmozgatását. Sajnos most az állatsziget csak örökbefogadókat vár, különben zárva van.) Az erdőt keresztező másik tanösvényt most még sajnos elzárják előlünk, persze van aki, ha nem látják, megkerüli az akadályt, de mi ilyet nem tanácsolunk, inkább azt, várjuk meg a feloldást.

Ez a zárt tanösvény a Homoktövis tanösvény nevét, a hazánkban egyedülálló módon, vadon, csak ezen a területen megtalálható homoktövisről kapta. A Homoktövis tanösvény 12 állomásának kezdőpontját a 104-es busz Vízművek megállójától kissé északra találjuk, ahol egy erdészeti sorompót kell keresnünk, ami a földutat lezárja a hívatlan látogatók elől.

A Farkaserdő a kutyások kedvence, és kirándulócélpont is ez egy visszatelepített erdő, a Pilisi Parkerdő munkája. A sportolóknak jó futási terep és nincs messze a lakóteleptől. Az erdő a Szilas-patak mellett haladó Óceánárok utcától a Káposztásmegyer II. lakótelepig húzódik északi irányban, Az erdőben hosszú sétákat lehet tervezni, nincsenek látványos meredek, emelkedős utak, így az idősebbeknek is ajánlhatom.

Nyáron erdei ovi és suli várja a gyerekeket, és a fából készült játékvonaton jókat játszhatnak télen is. Én ugyan nem láttam egyet sem, de a hírek szerint számtalan mókussal lehet találkozni, főleg az etetők környékén. Az erdőbe több ponton is bejuthatunk, a Homoktövis utcát például a 14-es villamos Bőröndös utcai megállójától közelíthetjük meg párperces sétával, míg az Óceánárok utcát az Újpest központtól induló 122-es vagy 30-as buszokkal.

Bódi Ágnes

Fotók: Mészáros Cecília