Hosszú hétvége az ünnep jegyében – itt a programdömping!

Forrás: mtu.gov.hu

Európa legnagyobb tűzijátéka, virágkarnevál, Koronázási Ünnepi Játékok. Hétvégi programajánló Budapesttől Debrecenen át Székesfehérvárig.

Megkezdődik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál

Fotó: mtu.gov.hu

  • Csütörtökön megkezdődik minden idők legnagyobb szabású, több napon át tartó Szent István-napi fesztiválja. Idén augusztus 20-án sem maradnak el a szokásos elemek: a zászlófelvonás, a katonai tisztavatás, a honvédségi légi parádé és az állami kitüntetések átadása, este pedig az ünnepi programokat “Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják. Emellett 3,5 napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz programra várják az ünneplőket a fővárosban. Országszerte számos programot tartanak az ünnepi hosszú hétvégén.
  • Pénteken, augusztus 20-án a programok a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az ünnepség után a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tart a Magyar Honvédség. Szintén a Parlamentnél 10 órától várja a látogatókat a Lajta Monitor Múzeumhajó. Az Országházban pénteken délig, szombaton 10 órától délután 4 óráig megtekinthető a Szent Korona.
  • Péntektől – egészen augusztus végéig – ingyenesen megtekinthető a Budavári Palotában az eredeti tervek alapján helyreállított Szent István-terem.
  • Délelőtt 10 órakor megnyílik a Várkert Bazárnál a Magyar Ízek Utcája, ahol egyebek mellett az ország tortája és az ország cukormentes tortája verseny győztes tortáit, valamint a Szent István-napi kenyeret is meg lehet kóstolni.
  • A budai Várban több helyszínen számos programmal várják az ünneplőket, a többi között a Mesterségek Ünnepén.
  • A Március 15. téren, a SportHősök című eseményen a nemzet nagy sportolóit, olimpikonjait mutatják be.
  • Délután hagyományteremtő céllal az Andrássy úton felvonulást is rendeznek.
  • Augusztus 20-án átadják a Szent István-rendet, majd a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket.
  • Délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. A 20-i ünnepi programokat este “Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják a fővárosban. Ennek megtekintésére a fogyatékossággal élők számára a Kossuth Lajos téren az Andrássy Gyula-lovasszobor és a Parlament közötti területet biztosítják. A tűzoltóautók mellett hajókkal és csónakokkal is részt vesz a tűzijáték biztosításában a katasztrófavédelem.
  • Szombaton és vasárnap is számos programmal, koncerttel várják az ünneplőket a fővárosba. Emellett országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek. Szolnokon is lesz légi parádé, továbbá tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás.

Az idei ünnep központi rendezvényei megtekinthetők a szentistvannap2021.hu oldalon.

Debrecen: virágkarneváli programok

Belvárosi zenés esték. Augusztus 13. és 21. között nyolc estén át igazi zenei csemegékkel találkozhatnak a Dósa nádor térre kilátogatók. A széles zenei kínálat a klasszikusoktól a fúziós jazzig, a népzenétől a big band hangzásvilágáig terjed.

Virágkocsi- és veteránkerékpár-kiállítás. A karneváli felvonulás ékköveit, a virágkocsi kompozíciókat ebben az évben is kiállítás formájában láthatja a közönség, augusztus 20-án a Nagyerdei körúton, augusztus 21-22. között pedig a Kossuth téren és a Piac utcán kerülnek kiállításra.

Night Ride – éjszakai kerékpáros felvonulás. A Debreceni Virágkarnevál elengedhetetlen kísérőprogramjai immár több mint tíz éve a kerékpáros felvonulások. Idén augusztus 19-én este tekerhetjük körbe a várost kivilágított biciklikkel.

Történelmi játékok, középkori hangulat a hétvégén Székesfehérváron

Hamisítatlan középkori hangulat, vásári életképek, piaci perpatvarok, gólyalábasok, hagyományőrző bemutatók, régizenei együttesek, az Árpád-házi királyokat megismertető családi játékok, élősakk-előadás, számos gyermekjáték, kreatív és kézműves foglalkozások és természetesen a királyi óriásbábok várják a vendégeket a Koronázási Ünnepi Játékok idején, augusztus 20–22. között a székesfehérvári belvárosban. A Zichy-színpadon az István, a király koncert keresztmetszet és az Alba Regia Táncegyüttes Táncünnep című fesztiválzáró estje, a Városháza díszudvarában kertmozi szórakoztatja a közönséget. Esténként az interaktív kirakós játékban 3D-s fénykockákkal játszhatunk az Országzászló téren, a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületén pedig 3D épületvetítést láthatnak az arra járók.

Az előttünk álló hosszú hétvége a Koronázási Ünnepi Játékok ideje. A három nap történelmi kalandokat tartogat a vendégeknek: a középkori piacon harsány kofák, komédiások, mutatványosok szólítják meg az arra járókat, középkori tippeket ajánlanak fertőtlenítésre, sőt, még maszkot is készítenek; ha kell, bíráskodnak, boszorkányt üldöznek és ördögöt is űznek a Városház téren a Szabad Színház tagjai, akik délutánonként Estefán király életének eseményeit is bemutatják középkori életképekben. Itt, a téren táborozik majd a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület is, az íjászbemutatók mellett a kíváncsiak benézhetnek a jurtába, lesz fegyver- és ruházat kiállítás, de a gabonaőrlés, tésztadagasztás műveleteit is megismerhetik az érdeklődők, akik akár a bronz- és ólomöntő, a kovács-, a szobrász-kőfaragó, az ötvös-vésnök és a gölöncsér-keramikus mesterek fogásait is elleshetik.

A Koronázási Ünnepi Játékok elmaradhatatlan szereplői a királyi óriásbábok, velük több helyen is találkozhatunk majd a belvárosban. Sőt, ismerkedni is lehet velük, erre idén már két játékot is kínálnak: az Árpád-házi ágbogozó mellett egy új nyomozós-matricagyűjtős játék várja a családokat. Az óriásbábok leglátványosabb megjelenése ebben az évben is a Fehérvári királyok menete lesz: az augusztus 20-i felvonulás, amelyben a hagyományőrző csoportok is részt vesznek, a Zichy ligettől a Szent István térig, az ünnepi közgyűlés helyszínéig tart.

Augusztus 21–22-én 19 órakor ismét felállnak a fekete és fehér seregek a száz négyzetméteres sakktáblán: a Nemzeti Emlékhelyen élő sakkjátszma formájában mutatják be a középkori Magyarország egyik kiemelkedő ütközetét, az 1278. augusztus 26-án lezajlott morvamezei csatát.

A kisfesztivál idején esténként 21 órától fényfestések is színesítik a belvárost: az interaktív 3D-s kirakós játékkal az Országzászló téren játszhatunk, 3D-s épületvetítést a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének falán, valamint a Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán láthatunk. És ha már fény: egyetlen napon, augusztus 21-én 21 órakor a Zichy-színpad előtt a Circum Aurora légi tűzszínház különleges, látványos bemutatója is várja a közönséget.

A Zichy-színpad koncertnek is helyet ad a Koronázási Ünnepi Játékok idején: augusztus 20-án, pénteken 21 órakor az István, a király koncert keresztmetszetét élvezhetik a nézők. A látványos, modern megszólalású produkció népszerű szólistákkal, a zenei szakma kiválóságaiból álló saját zenekarral, valamint a legprofesszionálisabb látvány- és animáció-technikával varázsolja el a közönséget. Az előadásban a címszereplő Feke Pál mellett közreműködik Novák Péter, Szomor György, Herczeg Flóra, Simon Boglárka, Serbán Attila és Sándor Péter. Augusztus 22-én, vasárnap, a záró napon az Alba Regia Táncegyüttes Táncünnep című összeállítása teszi teljessé a Székesfehérvári Királyi Napok és a Koronázási Ünnepi Játékok eseménysorát.