Felavatták a Brunszvik-Beethoven központ új épületét Martonvásáron

Trócsányi László beszédében hangsúlyozta: az új létesítménynek a zenéhez, a műveltséghez, a pedagógiához van köze, és a névadók sem az igazságügy területén járultak hozzá Martonvásár és rajta keresztül az ország felvirágoztatásához.

Trócsányi László megemlítette, hogy a magyar kisvárosban találkozott egymással Ludwig van Beethoven és Brunszvik Jozefin, vagyis találkozott “nemzeti kultúránk az európai és egyetemes emberi műveltség egyik legnagyobb alakjával”.

A miniszter szerint Martonvásár és az új központ nagy műveltség, nagy emlékek hordozói, “kis hely nagy múlttal, és a mai esemény tanúsága szerint nagy jövővel”.

Úgy vélekedett, hogy a városban és a művelődési központban Beethoven emléke mellett elfér az Óvodatörténeti Múzeum, amely a maga nemében egyedülálló. Utalt arra is, hogy Martonvásáron található a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja.

Martonvásáron a közelmúltban megújult a városháza, megépült a Szent László Völgye Segítő Szolgálat épülete, korszerűsítették a vasútállomás épületét és a vasútvonalat, bővült az óvodaépület, megújult a kastélypark és a járási hivatal épülete.

Végre az óvodamúzeum a történelmi múlt és a kiállítás színvonalához méltó épületet kapott, és az új rendezvényközpontban jó körülmények között mutatkozhatnak be a város tehetségei, és kiváló helyszín a szórakozni, kikapcsolódni vágyó helyieknek.

A rendezvényszervező központ átadása előtt avatta fel Fülöpné Erdő Mária, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora az óvodamúzeum új épületét. Beszédében hangsúlyozta: a kulturális élet és az oktatás egymást keresve tudja a társadalmat még jobban szolgálni.

A múzeum nemzetközi jelentőségét erősíti a város megállapodása a főiskolával, ennek értelmében a hazai kisdedóvás történelmi központjában nemzetközi szemináriumokat, illetve továbbképzéseket szerveznek jövő májustól.A Brunszvik-Beethoven Rendezvényszervező Központ és Könyvtár, valamint az óvodamúzeum 320 millió forintból valósult meg, ebből az építésre felhasznált uniós pályázati forrás 223 millió forint volt. A rendezvényközpont alapterülete ezer négyzetméter, és helyet kapott benne egy 250 fős színházterem, egy kiállítótér, a rendezvényszervező központ irodái, illetve a Für Elise kávézó. Az épület különlegessége a színpad, amely a belső tér és a több ezer ember befogadására képes udvar felé egyaránt nyitott.

A 700 négyzetméter alapterületű új óvodamúzeumban az Európában egyedülálló óvodatörténeti gyűjtemény tekinthető meg, amelyet Harcsa Tiborné nyugalmazott óvónő gyűjtött össze. A múzeum korábban egy faházban működött a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont kastélyparkjának területén, és évente 13-15 ezer látogatója volt. A múzeum bepillantást enged a látogatóknak a magyar kisdedóvás történetébe. A kiállítás tárgyai, könyvei, fotói, dokumentumai és játékai tárják az érdeklődők elé a múlt óvodáinak életét.

forrás: MTI 

Legyél az első hozzászóló "Felavatták a Brunszvik-Beethoven központ új épületét Martonvásáron" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*