Felkészült a téli szezonra a Magas-Tátra és garantált sízést ígér

Az energiaválság ellenére is készen állnak a Magas-Tátra síközpontjai a megnyitására – szögezte le Lukáš Brodanský, a Magas- és Alacsony-Tátra értékesítési és marketing igazgatója egy a napokban, a Szlovák Turisztikai Képviseleten tartott, a térséget bemutató sajtótájékoztatón.

Lukáš Brodanský hozzátette azt is, hogy van elegendő villamos energia, víz és szakember is a hóágyúzáshoz, vagyis a pályák biztosan megfelelő állapotúak lesznek a nyitás tervezett idejére, 2022.december 7-re.

Az alacsony-tátrai Jasná–Chopok legfontosabb újdonsága a Biela Púť-ról Priehyba felé vezető új, kabinos felvonó. A 17 millió eurós beruházásnak köszönhetően az új drótkötélpálya és a 25 kabin jelentősen felgyorsítja és egyszerűsíti a közlekedést a síterepen. 11 perc alatt érhető el a pályarendszer legmagasabb pontja. Megtudtuk azt is, hogy 80 parkolóhellyel több várja az ide érkezőket. A síelést még gyorsabbá teszi, ha go pass kártyát vásárolunk. Ez a www.tmrhotels.com oldalon rendelhető, viszont ingyen hozzájut ehhez az, aki a térségben foglal szálláshelyet.

Mint elhangzott, a hazai sízők számára azért is ideális ez a régió, mert könnyen megközelíthető. A Budapest-Miskolc-Kassa autópályán, a 380 kilométeres táv kevesebb mint négy óra alatt megtehető. Érdekes családi kikapcsolódást és helyszínt ajánlott Miroslav Dobrota, a Salamandra Resort & Hotel marketing igazgatója: Szlovákia egyik legdélebbi sí központját, a Selmecbánya közelében kialakított Slamandra Ski Centrumot, amely Budapesttől bő kétórányi autózással elérhető. A magyar fővárostól 150 kilométerre fekvő sí központban december 1-jén indul a szezon. Elsősorban kezdőknek ajánlott sípályát gyerekek is használhatják. A bányató vize biztosítja a hóágyúzáshoz a vizet. Négyüléses, lehajtható plexis Doppelmayr sílift szállítja az utasokat az 1450 méter hosszú és 60 méter széles sípálya tetejére, amely carvingolásra is kiválóan alkalmas. Síkölcsönző és -szerviz könnyíti a vendégek életét.

Természetesen Donovaly is várja a családosokat és az adrenalin kedvelőket egyaránt – mondta Lukáš Brodanský. Érdemes megnézni idén is a Jégdómot Ótátrafürednél Tarajkán. Donovalyn a sí alpinizmus is egyre népszerűbb, három kijelölt útvonal várja azokat, akik síléccel szeretnének túrázni, a sífutók pedig 25 kilométernyi sífutópályát használhatnak. Az esti síelés továbbra is kivilágított pályán 20 óráig elérhető.

A sajtótájékoztatón a Donovaly-ban érvényes sípassokat éveken át értékesítő Lupus Travel tulajdonosa, Farkas Miklós elmondta: még tárgyalás alatt áll a  bérletek árusításával kapcsolatban.

Fehér Gyula, a SKIOUTLET.hu tulajdonosa 31-edik alkalommal szervezi meg gyerekeknek az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságot. 2023.február 11-én Donovalyn kerül megrendezésre ez az esemény. A Budavár Tours ügyvezető igazgatójától, Skáfár Balázstól megtudtuk, hogy 2023.január 19-én Túrd a Havat névvel megrendezik az amatőr felnőtt sí bajnokságot. Az idén 110 éves Magyar Síszövetség vezetője, Fürstner Sándor kifejezte örömét, hogy Szlovákiában ilyen nagy fejlesztések vannak, mert a magyar versenysport számára ez kedvező lehet.