Felújítás, fertőtlenítés: így nyitnak a vidéki szállodák

A Budapesten kívüli szállodák most mondhatják igazán szerencsésnek magukat, mert Budapesttel ellentétben, a magyar vendégek biztosítják bevételeik döntő részét. Azért is várják komoly reményekkel a nyitás lehetőségét, mert a koronavírus hatására még minden ország zárva tartja határait, ami – ha a Budapestiek is teljesen szabadon utazhatnak – idehaza is egyértelműen a belföldi turizmusnak kedvez. A kihívás így is nagy: igaz a személyzet nagy részét sikerült megtartani, a fertőtlenítési protokollt meghatározni, de a foglalások számát és az árat tekintve még nagy a bizonytalanság.

– Júniustól fokozatosan szeretnénk újranyitni szállodáinkat. Először a belföldi turizmus élénkülésére számítunk, majd azt követően a nemzetközi turizmuséra, így a vidéki házakat követően tervezzük a Budapesti szállodák nyitását – mondta el Gál Judit, a Danubius Hotels marketing és kommunikációs igazgatója.

Danubius: precíz protokollal

Hozzátéve: a kényszerszünetet felhasználva a szállodákat leltározták, elvégezték az éves nagytakarításokat, néhány hotelben pedig nagyobb felújításra is sor került – elsősorban a télen megkezdett munkálatokat fejezték be -, és minden házat fertőtlenítettek. A Danubius üzemeltetési vezetése a hotellánc minden minden szállodájának, minden területére kiterjedő, alapos és részletes protokollt dolgozott ki a vendégek és a munkatársak egészségének megőrzése érdekében. Emellett a szállodalánc partnereit – például a beszállítókat is – a megváltozott előírások betartására kérik.

– Szállodáink működésére az újranyitást követő protokollt alakítottunk ki, amelyben a távolságtartás betartásához a vendégeink együttműködésére is számítunk, ami természetesen a hozzánk látogatók érdekében is történik. Egy esetleges rosszullét esetén pedig a meghatározott protokoll szerint járunk el: amennyiben egy vendég koronavírus-gyanús tünetekkel jelentkezik, az egészségügyi személyzet bevonásával azonnal megtörténik a kórházba szállítás, majd az érintett házban a szükséges fertőtlenítés.

A Danubius Hotel Marina

Gál Judit  elmondta: a szektorban tapasztalt elbocsátások, lemorzsolódások a Danubiust sem kerülték el, de igyekeztek a lehető legtöbb munkatársat megtartani. Ami az árakat illeti, jóslatokba nem kívánt bocsátkozni, mondván: a piac törvényeit nem tudják felülírni, ahogy a múltban úgy a jövőben is a kereslethez igazítják az árakat. Reményeik szerint a biztonságérzet növekedésével a kereslet is növekedni fog, amit a piac is jó eséllyel lereagál.

– Ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni az idei forgalmat, adatokat kellene látnunk, és a pontos szabályozást ismernünk – ezek az információk még nem állnak rendelkezésünkre. Ahogy visszatér az élet a normális kerékvágásba, reméljük, hogy napról napra nőni fog a szállodai foglalások száma, és pontosabb terveink lesznek. Azt tapasztaljuk, hogy a kivárás jellemzi most a piacot.

Silverine Resort: nyitás felújítás után

A balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort igazgatója, Rádóczy Andrea szerint az aktuális helyzet alapján a lehetséges legkorábbi nyitás időpontja 2020.05.25., ami nagyban függ a szállodában folyamatban lévő kivitelezés befejezésétől is.

– Már január végén megkezdtük a tavalyi felújítási munkálatok második fázisát, ami a földszinti közterek után, az első emeleten található 29 szoba, valamint a hozzátartozó közlekedő teljes felújítását jelenti, többek között a teljes burkolat, tapéta és bútorcserével. A márciusban berobbant pandémiás járvány nem csak a szálloda üzemeltetését lehetetlenítette el, de az amúgyis óriási erőfeszítésbe kerülő kivitelezési folyamat elindítását is nagyban akadályozta. Az eredetileg április végére tervezett befejezés emiatt csúszik egy hónapot, de a nyitás napja előtt természetesen az épület komplett átfertőtlenítése is megtörténik – elemez az igazgatónő.

A beépített bútorokat magyar bútorasztalos cég készítette, a mobíliákat Olaszországból rendelték, de ezek csak a gyárak és a határok nyitásával érkezhettek az országba. Cserélték a terasz burkolatot, a komplett világítást és az ajtózárakat is.

– Szobáink egyedi, balatoni hangulatúak lettek, azt gondolom rendkívül különleges atmoszférájú dizájnt kaptak. Azokban a szobákban is megtörtént a szükséges karbantartás, ahol egyelőre még egyelőre nem került sor a berendezés cseréjére.

A Hotel Silverine Lake Resort****Superior

A szálloda március 19-én kényszerült bezárni. Első lépésként a próbaidős szerződéseket és az alkalmi munkavállalásokat szüntették meg, majd az üzemeltetés területén a 8 órás munkaszerződéses dolgozóknak 4 órás alkalmazást kínáltak.

– Reménykedtünk, hogy mielőbb rendeződik a rendkívüli helyzet, de sajnálatosan április 20.-án több 4 órás munkakört 2 órásra kellett redukálni, néhány 8 órás szerződést pedig 4 órásra. Voltak, akik fizetés nélküli szabadságot kértek, öt kollégánk pedig felmondott, így alakult ki a mostani 25 fős létszám. Igaz sokan hazatértek a nyugati munkavállalásból, de fontosnak tartom, hogy azokkal a kollégákkal induljunk újra, akiknek a munkahelyét ha véres veríték árán is, de sikerült megmenteni. Ők is kitartottak mellettünk, mi is mellettük. Számomra a nyers üzleti érdekeken túl mindig is fontos volt az ember és ez egy olyan próbatétel volt mindnyájunk számára, ahol minden olyan plusz, vagy akár mínusz megmutatkozott, ami igazán csak egy rendkívüli helyzetben válik láthatóvá. Mert az én szememben az igazi munkatárs nem csak jó szakember, hanem emberként is megállja a helyét. A válság hatására teljesen új üzemeltetési rendszerben kell majd a jövőben gondolkodnunk: lesznek területek, ahol alacsonyabb létszám is elegendő lesz, de a frontvonalban még a korábbinál is nagyobb szükség lesz a jól képzett, nagy szakmai gyakorlattal rendelkező csapattársakra.

A vendégek egészségének megőrzése kapcsán már megvannak a Silverine konkrét elképzelései, amit a szakmai szervezetek pontos ajánlásainak száz százalékig megfelelve akarnak alkalmazni. Az igazgatónő szerint Balatonfüreden az orvosi ellátás kiváló: a városi rendelőintézetben 24 órás ügyelet van és a szállodától mindössze 15 km-re található megyei kórház, amelyet az ország legjobbjai között tartanak számon.

– Mi egyetértünk azokkal a szakmai útmutatásokkal, amelyek szerint jelen helyzetben nem szabad egy negatív árspirált elindítani. Bízunk benne, hogy a megújult környezettel a tavalyi árakon sikerül elérni és meggyőzni a vendégeinket, hogy minket válasszanak a nyugodt és biztonságos pihenésük céljául. Óvatos tervezéssel a nyári hónapokra 50%-os kihasználtságot várunk, őszre, télre azonban, amennyiben pozitív fordulat következik be a virushelyzet tekintetében,már akár 80%-os kihasználtságot és ezzel arányos forgalomnövekedést is el tudunk képzelni.

Kolping: Bobóország teljesen megújult

Magyarország első, családbarát szállodája, a kabalafigurájáról Bobóországnak is nevezett alsópáhoki Kolping Hotel május 29.-re tervezi az újranyitást azzal az önkorlátozással, hogy csak 50 százalékos kapacitással üzemel. A szállodában, ahol az elmúlt években is folyamatos volt a felújítás és a bővítés, a kényszerpihenőt is a munkálatok folytatásával és végül egy nagyobb fejlesztési sorozat befejezésével töltötték. Elkészült a park közepén az óriáscsúszda, újraburkolták a szabadtéri medencéket, befejeződött a recepció épületének külső és belső felújítása, átadtak egy szökőkutat és egy egyensúlyozó játszóteret, ráncfelvarráson estek át két apartmanházuk szobái, új világítás és pihenő bútorok kerültek a parkba, miközben a szálloda minden területét és berendezését is fertőtlenítették.

– A csapat szinte teljes egészében egyben van, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a vendégeket az ismerős arcok várják vissza. Amúgy is híresek vagyunk arról, hogy sok a nagyon régóta itt dolgozó munkatárs. Igaz néhányuktól meg kellett válnunk, de közben újakat is keresünk. Többek között a teljes pénzügyi osztályunkra hirdetünk új helyeket. A jelenlegi csapat együtt kezdett negyed évszázaddal (!) ezelőtt, és többen közülük most egyszerre is mennek nyugdíjba – magyarázza Kutai Dóra marketing vezető. Hozzátéve: régóta dolgoznak olyan visszatérő kollégákkal, akik szezonálisan ingáznak Ausztria és Magyarország között. Amennyiben a végleges itthonmaradás mellett döntenek, a Kolping nyitott a fogadásukra.

Az alsópáhoki Kolping Hotel

A szállodában az egészségvédelemre több pontból álló intézkedési tervet dolgoztak ki, amelynek középpontjában az áll, hogy a vendég azért érkezik a házba, hogy élvezze a családi együttlét szabadságát.

– Hoztunk új szabályokat, de megtartottuk a jól bevált régieket is. Mi eddig is úgy takarítottunk, hogy egy újszülött számára is biztonságos legyen a környezet, de rutinos kollégáink most még emeltek a tisztasági szinteken. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a 100.000 m2-es parkunkban egy főre, nagyjából 450 négyzetméter jut. Ha ennyire nem is tartjuk a távolságot, de a nagy területen párhuzamosan több program is elérhető, így elkerüljük a zsúfoltságot. Higiéniai programunk sikeréhez természetesen a vendégek együttműködését is kérjük. Ehhez kapcsolódva háromgenerációs szállodaként nehéz szívvel, de arra kérjük a vendégeket, hogy a 65 évnél idősebbek most ne utazzanak a családdal. Az étteremben minden vendégnek saját asztala lesz, az asztalok között megfelelő távolságot hagyunk. Az evőeszközöket UV-val fertőtlenítjük. Textilszalvéta helyett most papírszalvétát használunk és a beltérben sokat szellőztetünk. Megnöveltük a szabadtéri programjaink számát, így kisebb létszámokban a friss levegőn találkozunk. Az esti programokat, koncerteket a szabadtéren tartjuk, a fürdőben a nyugágyakat megfelelő távolságra helyezzük el egymástól. És ez csak néhány példa az intézkedés sorozatból, amit bevezetünk. A szállodában ugyan nincs orvos, de az állami egészségügyi ellátás felnőtt és gyermekorvosaival együttműködünk a környék kórházaiban. Ügyelet a közeli városokban Hévízen és Keszthelyen biztosított.

A Kolping a tavalyihoz hasonló árakkal nyit, miközben szinte teljesen megújulva, sok újdonsággal várja a vendégeit. Az első időkben szeretnék a tervezett félházas töltöttséget elérni, később a kereslet és az aktuális szabályozások függvényében terveznek tovább.

Hotel&More: minőségi csere a személyzetnél

A Hotel&More független szállodaüzemeltető ügyvezető igazgatója Klemm Balázs fontosnak tartja kiemelni: házaik nem zártak be. Úgy tartottak üzemszünetet, hogy például a balatonfüredi Akadémia Hotelben olyan vendégeket fogadtak, akiknek a környéken volt munkájuk. A házak 24 órás ügyeletben működtek, volt recepció, takarítás, közben pedig a szükséges karbantartásokat és a tervezett felújításokat is elvégezték.

– Öt-tíz vendég mindig volt valamelyik házunkban – magyarázza a szakember – volt köztük területi képviselő, volt olyan aki nem bírta a home office és határidős munkát végzett. A győri ETO Parkban pedig a 25 foglalás a hosszútávú vendégek mellett az itt rekedt külföldiekhez kötődött. Az átmeneti helyzetben nem adtunk reggelit, az éttermet először az Akadémiában nyitottuk meg a héten a szociális távolságtartást garantálva: az asztalok számát a kétharmadára csökkentetve. Nincs svédasztalos kiszolgálás: a reggelit is tányérszervizzel biztosítjuk.

A 93 szobás ceglédi Aquarell

A higiéniára kiemeltem ügyelnek, a házakban fertőtlenítő tornyokat helyeztek el a recepción és az étteremben. A Balatonnál pünkösdkor megnyitó másfél hektáos területen elhelyezkedő 103 szobás Világos Hotelben – ahol animátorok is segítik a kikapcsolódást , a szükséges távolságtartást biztosítva két turnusban történik majd az étkeztetés. A 93 szobás ceglédi Aquarell esetében pedig a szomszédos ceglédberceli fürdő június elsejei nyitása nemcsak pluszt vonzerőt, hanem plusz teret is garantál a vendégek számára, ami a Hajdúszoboszlói szállodájuk esetében is igaz.

– A wellnessek nyitásával azonban még kivárunk. De én így sem vagyok kétségbe esve, mert az elmúlt pár évben mindenki nagyon szép bevételre tehetett szert a szállodaiparban, és azt gondolom volt miből tartalékot képezni. A mostani szörnyű helyzet egyetlenegy előnye pedig az, hogy miként mi is tettük, mindenki le tudja cserélni azt a korábban, a szakemberhiány miatt kényszerűségből felvett munkaerőt, amelyik nem rendelkezett elég szakértelemmel, vagy elkötelezettséggel. Igaz mindenki attól retteg, hogy majd elviszik Ausztriába a szakembereket, de én azt tapasztalom, hogy ez nem így van: aki eddig itthon volt, az itthon is marad. Sőt nagyon sokan haza is jöttek, és nem akarnak kimenni újra, mert itthon is jól el lehet már helyezkedni: a munkabér-színvonal egy év alatt visszarendeződik a válság előtt szintre.

Klemm Balázs úgy látja, az elmúlt napokban megmozdult a piac, de teltházra már csak az egészségmegőrzéshez kötődő távolságtartás miatt sem lehet számítani. Ugyanakkor nagy előnynek tartja, hogy a most esedékes lejáratú Szép Kártya keret felhasználását december 31-ig kitolta a Kormány. – Én azzal számolok, hogy az országhatárok nagyon sokáig zárva lesznek, mert miután vakcina még nincs, minden ország másként reagál erre a kihívásra. Ezért azt gondolom, hogy a belső turizmus nagyon-nagyon meg fog erősödni: legalább megismerik a hazájuk szépségeit azok is, akik eddig Horvátországot, Törökországot, Görögországot tekintették a nyaralás helyszínének. Más kérdés, hogy a fővárostól – ahol egy szállodát üzemeltetünk és négy épül -, nagyon félek, mert a városi és az üzleti turizmus egyhamar nem indul meg.

Oxigén: minőséget és árat tartva

Sárvári Krisztina, az Oxigén Hotel Family & Spa Noszvaj igazgatója úgy számol, hogy június második felétől van realitása az újranyitásnak. Az sem eldöntött még, hogy mekkora kapacitással készülnek erre, ezt a szakmai szervezetek ajánlásaitól, a belföldi és külföldi példáktól, az esetleges új szabályozásoktól teszik függővé.

– Ami biztos: mindenképpen törekszünk a biztonságra – szögezte le a vezető, aki szerint már a járvány kezdetétől nagy hangsúlyt helyeztek „a fokozott tisztasággal, higiéniával kapcsolatos intézkedésekre.”

A járvány miatti kényszerszünet idején több karbantartási munkáról, felújításról döntöttek – és a személyzet létszámának csökkentéséről is.

– Jelenleg a korábbi személyzet mintegy 70 százaléka, bár csökkentett munkaidőben, de jelenleg is alkalmazásban áll, velük tervezzük a nyitást is. Tehát a csapat nagyrésze egyben maradt és várja a nyitást – mondta Sárvári Krisztina. Hozzátéve: ha később szükségessé válik a személyzet bővítése, mindenképpen a minőség irányába tartanak, ami azt jelenti, hogy a külföldről hazatérő jól képzett szakemberek felvételét is lehetséges alternatívának tartja.

Az Oxigén Hotel egyik elegáns szobája

Az árszabásról és várható forgalomról szólva a szállodaigazgató úgy fogalmazott:

– Semmiképpen sem tervezzük, hogy az árak csökkentésével szerezzünk vendéget. Áraink a korábbi árszint közelében mozognak majd, hiszen fedeznünk kell a megnövekedett költségeket és hosszútávon a kieső árbevételt is. A forgalom fokozott emelkedésével számolunk. Bízunk abban, hogy a belföldi turizmus hamar magára talál. Reményeink szerint a nyári főszezonban már teljesen fedezni tudjuk a költségeinket.

Europa fit: átalakított kedvezményekkel

A hévízi Hotel Európa fit menedzsmentje úgy tervezi, hogy – a lakossági járványügyi korlátozások feloldásától függően – júniustól indul újra a szálloda és a nyitást követően fokozatosan, de gyorsan nő majd a ház kihasználtsága. Hozzátéve: a foglaltság emelkedéséhez jelentősen hozzájárulna a külföldi utazási korlátozások felfüggesztése, a légijáratok és a turistabuszok közlekedésének újraindulása.

– Az elmúlt időszakban az adminisztrációs és igazgatási részlegeinken a munkavégzés folyamatosan zajlott. A tavaszi foglalásaink átütemezése és törlése, a kapcsolattartás a vendégeinkkel és partnereinkkel, az egyeztetések, a könyvelési és munkaügyi teendők mind-mind napi szinten ellátandó feladatokat jelentenek, amit egy szüneteltetett üzemelés mellett is el kell végeznünk. Emellett szállodánkban április 1-el átálltunk egy új szállodai szoftverre, amely az egész hotel működését meghatározza. Műszaki részlegünk munkatársai is folyamatosan dolgoznak, a karbantartások, az állagmegóvás egy 231 szobás szállodánál kiemelt fontosságú: olyan munkákat is elvégeztünk, amely egy vendégekkel teli épületben egyébként nehézségekkel járt volna – fejtette ki Horváth Ferenc szállodaigazgató.

A hévízi Hotel Európa fit

A munkálatok során átalakítják például a főbejárat előtti területet, több állású, elektromos autók töltetére alkalmas parkolót és látványkertet hoznak létre. De megújult a Guest Relation iroda, és megszépült a Vitalium részleg medical wellness területe is, a Wi-FI hálózatot pedig az egész szálloda területén kibővítették. Mindezek után a nyitás előtt hetekben – emelte ki – még egy nagytakarítást és alapos fertőtlenítést terveztek be. Az elmúlt napokban érkeztek meg a szállodába azok a nagy teljesítményű ózonos fertőtlenítő berendezések, amelyekkel a szobák mellett az élménymedencék és az éttermek légterét is naponta tudják sterilizálni.

Horváth Ferenc szerint az egészség védelem szempontjából előny, hogy a hotel minősített gyógyszálloda, ahol többféle szakorvos is rendel, és Hévízen egyedüliként az Európa Fitben van Synlab vérvételi és diagnosztikai pont is. Emellett Hévízen, a szomszédos Keszthelyen, valamint a megyén belül Zalaegerszegen és Nagykanizsán is található kórház.

– A szállodában – a kormányzat által kínált támogatásoknak is köszönhetően – nem volt leépítés, a menedzsment számára prioritás volt „a hozzáértő, udvarias, kedves és stabil személyzet egyben tartása”. A még a járvány kitörése előtt kialakított alapárainkon ugyan nem változtattunk, viszont az egyes akcióink feltételein módosítottunk, az ajánlatainkba pedig további szolgáltatásokat építettünk be amiről a naponta frissülő weboldalunkon adunk tájékoztatást. Megszűntettük az előre fizetési korlátot, ami korábban az akciós foglalás feltételét képezte. Kedvezményes ajánlatainkat pedig a vendégek már rugalmasan, helyszíni fizetési lehetőséggel foglalhatják és kötbér nélkül lemondhatják a foglalást, ha a járványügyi helyzet kedvezőtlen alakulása miatt mégsem tudnának elutazni.

Thermal Hotel Visegrád: megfelelő távolságot tartva

– Június 12-től és rögtön teljes kapacitással várjuk vendégeinket – tudtuk meg a Thermal Hotel Visegrád értékesítési igazgatójától, Nagy-Bándli Zsófiától. Ők is igyekeztek a lehető legjobban kihasználni a kényszerszünetet, így sok kisebb-nagyobb felújítást abszolváltak az elmúlt hetekben. Így például tapétáztak a vendégfolyosókon, és felújították a medenceteret, emellett a nyitásra teljesen fertőtlenítik a hotelt. Míg a ház több helyen megújult, a személyzet maradt a régi.

-Egyben maradt a csapat, mindenkit megtartottunk – tájékoztatott az értékesítési igazgató, aki szerint az sem kizárt, hogy a későbbiekben, kihasználva, hogy sok szakember tért haza Nyugatról, változhat a személyzet összetétele.

Visegrádon is felkészültek

Noha a járványhelyzet az újranyitásra speciális helyzetet teremt, a Thermal Hotel Visegrád alkalmazkodik az új kihívásokhoz. A vendégek biztonságáról egyebek mellett szájmaszkok, higiéniai törlőkendők biztosításával, ózongenerátoros fertőtlenítéssel, fertőtlenítő hatású tisztítószerek használatával gondoskodnak. A vendégek közötti távolságtartás érdekében pedig az étteremben az asztalok, a wellness részlegen pedig a pihenőágyak távolabb kerülnek egymástól, a recepción elkülönítették a munkaállomásokat és felmatricázták a várakozó zónákat. Mint megtudtuk, a szállodában nem változtatnak a 2020-ra meghirdetett – a múlt évihez képest megemelt – árakon, remények szerint a nyitás után hónapról-hónapra nő majd a forgalom, ami az év végére megközelítheti az eredetileg akkorra tervezett mértéket. A hotelben éves szinten 30-40 százalékos elmaradást prognosztizálnak.

Tisza Balneum:pünkösdi nyitás

– A Tisza Balneum Hotel újranyitását a pünkösdi hétvégére tervezzük. A szálloda természetesen képes lenne teljes kapacitással üzemelni, de ebben az egészségügyi helyzetben mindenképpen be kell tartanunk az új védekezési szabályokat, ezért kezdetben nem törekszünk a teljes kihasználtság elérésére – mondta lapunk érdeklődésére Nótin Zsolt, a Service 4 You Hotel Management Company független szállodaüzemeltető központi igazgatója. Tájékoztatása szerint a Tisza Balneum Hotelben a leállás idején is sok munka akadt: a szálloda március közepe óta teljes gépészeti felújításon és épületkarbantartáson esett át, a ház hűtését-fűtését biztosító berendezését is kicserélték egy modernebb, környezetkímélő rendszerre.

A hotelben a foglaltság emelkedésével tervezik bővíteni a munkatársak létszámát. Nemcsak a létszámot, a forgalmat illetően is optimista a menedzsment.

– Mivel a Tisza Balneum Hotel pünkösdi nyitást tervez, reményeink szerint a tavalyi év azonos időszakához képest is elérjük a 60-70 százalékos foglaltságot.

Ennek megfelelően semmit nem bíznak a véletlenre – járványbiztonság szempontjából sem. Nótin Zsolt elmondása szerint már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt fokozott fertőtlenítési eljárásokat alkalmaztak, és biztosították a vendégek számára a megelőzéshez szükséges eszközöket – ezen pedig csak szigorítanak. A védőeszközök, fertőtlenítések biztosítása mellett változtatnak az étteremben a felszolgálás módján, távolabb kerülnek egymástól az asztalok, a wellness részlegen csak a kültéri medencéket nyitják meg és bővítik a pihenésre használható zöldterületet.

A Tisza Balneum Hotelben várhatóan maradnak a tavalyi árak, ugyanakkor enyhítenek a lemondási feltételeken: a vendégeknek lehetőségük lesz a már előleggel lefoglalt szobákat az érkezés előtti utolsó napokban is módosítani egy későbbi dátumra.

érsek m. z.