Filmszüret, télűző farsang a strandon, kolbásztöltő verseny és lampion fesztivál – hétvégi programajánló

 

 

Országszerte megkezdődnek a hideg téli hónap szívet melengető tradícionális eseményei, a farsangi mulatságok, a kolbásztöltő versenyek és a világ változásához híven már Magyarországon is részesei lehetünk a kínai Holdújév látványos budapesti eseményeinek.

 

Kolbásztöltő Verseny és Fesztivál Mosonmagyaróvár Immáron tizenegyedik alkalommal várja a látogatókat január 27-én Mosonmagyaróváron a Kolbásztöltő Verseny és Fesztivál. Az ingyenes esemény programja:

9:00 Megnyitó

11:00 Pálinkaverseny eredményhirdetés

12:00 Kolbásztöltő-verseny eredményhirdetés

13:00 Nagy Feró

Műsorvezető: Segesvári Zsolt

Patai Bor & Tor Fesztivál Gyöngyöspatán január 27-én rendezik meg idén a Patai Bor & Tor Fesztivált a beszédes nevű Széleskedvű Rendezvényházban. A délelőtt 10 órakor kezdődő eseményre látogatók a következő élményforrásokra számíthatnak:

– forralt bor, patai borászok palackos borai

– toros étkek: hurka, kolbász, frissen sült töpörtyű, zsíros deszka (lilahagymával), toroskáposzta

– patai étkek: patai rezgős rétes, forró tea, pálinkakóstoló

– hgy hamisítatlan patai disznóvágás megtekintése a Rendezvényház udvarán (aki szeretné, ki is próbálhatja a hurka és kolbásztöltést)

– helyi kézművesek vására, borkóstoló a Rendezvényházban (elővételes), Molnár László galéria és trófea kiállítás megtekintése idegenvezetéssel, vezetett túra a Hétsoros Pincefaluból fel a Várra, zene, Ludányi Márton szervírozásában, 16 órától tánc, tombola

Böllérverseny Vértesszőlős. Január 27-én kerül sor a Vértesszőlősi Böllérversenyre. Az egész napos eseményt a hagyományőrző műsorok mellett az ízletes, tájjelegű ételek és az izgalmas verseny teszi garantáltan érdekessé. A Böllérversenyen 12 település, illetve önkormányzat csapata méretteti meg magát: Ászár, Baj, Gyimesbükk, Héreg, Kocs, Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata, Mocsa, Neszmély, Réde, Tata, Udvard, Vértesszőlős. A gyermekek kellemes időtöltéséről a játszóház várja, a felnőttekéről pedig este a Böllérbál, ahol a Strövker Melody zenél.

Vince napi bormustra Mohács. A busójárás városában, immáron 15. alkalommal kerül sor január 27-én a Vince napi bormustrára 18 óráról. A tradicionális szemlén a tavaly termett borok és persze ezáltal a bortermelők mérettetik meg magukat a Busóudvarban, ahol a 2500 forint ellenében vásárolt kóstolópohárral a közönség ís megízlelheti a választékot.

Télűző farsangi mulatság Verőcén. A január 27-én szombaton 13 órakor kezdődő rendezvény gazdag programkínálata a következő

Rákóczi út-CBA előtti tér: Farsangi komédia

Rákóczi út: Jelmezes farsangi menet a Z-Drum ütősök muzsikájára, Kolbászból van a kerítés, Asszonycipelő verseny

Strand: Kiszebáb tűzre vetése, Farsangi finomságok kóstolója (fánk, kolbász, toros káposzta, forró csoki, forralt bor vásárolható), Pálinkák versengése-kóstolás-nevezés a helyszínen

RaktArt nyílt nap. A szentendrei RaktArtba január 27.-én reggel kilenctől várják a nyílt napra érkezőket, akik az újratöltődött a bakelitlemezes készlet mellett a polcokon is bőven lehet találhatnak apróbb, nagyobb kincseket.

8.Magyar Filmszüret, Debrecen

A debreceni Magyar Filmszüret az ország egyik legnagyobb hazai filmekkel foglalkozó fesztiválja, ahol immár hatodik alkalommal vetítenek a közönségnek a megelőző év magyar filmalkotásaiból. Mivel a pandémia miatt tavaly nem volt mód az Apolló moziban Filmszüretet tartani, a mostani, hatodik alkalom minden eddiginél grandiózusabb lesz, hiszen közel két év filmtermését fogja leszüretelni Debrecenben. Ahol valamennyi előadás és közönségtalálkozó helyszíne az Apolló mozi Kertész Mihály-terme.

A 6. Magyar Filmszüret részletes programja: https://apollomozi.hu/6-magyar-filmszuret/ A hétvégi program:

– Január 26., Péntek

16:30 – Radics Béla, a megátkozott gitáros (16) magyar életrajzi film, 100 perc, 2023
19:00 – Magasmentés (16) magyar dráma, 109 perc, 2023
Közönségtalálkozó:Vendégek Fésős András rendező, Takáts Andrea és Börcsök Olivér színészek. A beszélgetés moderátora Váradi Ferenc rádiós műsorvezető.
– Január 27. Szombat

14:00 – A Tisza nevében – Bővített rendezői változat (12) magyar dokumentumfilm, 88 perc, 2021
Közönségtalálkozó: Vendég a film rendezője és a 8. Magyar Filmszüret védnöke, Ljasuk Dimitry. Moderátor: Szénási Miklós író, újságíró.
16:15 – Jóreménység sziget (12) magyar kalandfilm, dráma, 128 perc, 2022
Közönségtalálkozó: Vendég a film rendező-főszereplője és a 8. Magyar Filmszüret védnöke, Ljasuk Dimitry. A beszélgetés moderátora: Váradi Ferenc rádiós műsorvezető.
19:30 – Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom (6) magyar természetfilm, 85 perc, 2023
Közönségtalálkozó: Vendég a film főszereplője és a 8. Magyar Filmszüret védnöke, Ljasuk Dimitry. Moderátor: Váró Kata Anna filmesztéta, egyetemi oktató.
– Január 28., Vasárnap

13:30 – Látom, amit látsz (16) magyar játékfilm, 102 perc, 2023
15:45 – Mellékszereplők (16) magyar filmdráma, 110 perc, 2023
Közönségtalálkozó:Vendég Sopsits Árpád, a film rendezője. Moderátor: Váradi Ferenc rádiós műsorvezető.
19:00 – Cicaverzum (16) magyar romantikus vígjáték, 91 perc, 2023
Közönségtalálkozó: Vendégek a film főszereplője és a 8. Magyar Filmszüret védnöke, Törőcsik Franciska színésznő. Moderátor: Szénási Miklós író, újságíró.

Kínai Újévi Fesztivál A budapesti kínai közösség szervezésében idén is gazdag eseménysorozat és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket a budapesti Chinatownban, a X. kerületi Jegenye utcában. A sárkány évét köszöntő 2024-es Kínai Újévi Fesztivál két hétvégén keresztül fog zajlani, január 28-án majd február 3. és 4. között. Ezen a hétvégén az ősi Quanzhou város mutatja be gazdag kultúráját és hagyományait. A tengerparti város olyan Unesco szellemi kulturális örökséggel rendelkezik, mint például a Nanyin népzene, a marionett, és a teakészítési technika – a látogatók ezekbe nyerhetnek betekintést vasárnap. Ez a hétvégén a következő programok közül választhatnak az érdeklődők:

Budapest Jazz Club A XIII. kerületi Hollán Ernő u 7. alatti jazz klubban ezen a hétvégén is változatos zenei programok várják a műfajt kedvelő hallgatóságot a magyar és világsztárokat felvonultató hangulatos koncertekkel, a csúcstechnikával felszerelt koncertteremben. A hétvégi programok: 01.27. Free BJC Jam Session: Egri János Jr. Trio 2024.01.27. Elek István Quartet Feat. Gyárfás István

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék fantáziájával várja a látogatókat 2023. december 16-tól, szombattól 70 napon keresztül. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében és épületében több száz lampion fényét követve léphetünk be a Sárkány évének csodálatosan színes, állatok szépségét megragadó, látványos világába 17 és 21 óra között. 2024 a Sárkány Éve – a kínai naptár szerint – így a fesztivál központi eleme szorosan kapcsolódik a kínai újévhez, annak reményében, hogy az új esztendő szerencsét, békét és boldogságot hoz mindenkinek. Nemcsak a kínai kultúra szerelmeseit invitálja egy holdfényes sétára a Sárkány Éve Lampion Fesztivál, hanem a családokat és a látványos kikapcsolódást kedvelőit is.

Hasznos információk látogatásodhoz:

 • Kapunyitás 17:00 órakor.
 • Ajánlott utolsó belépési időpont 20:15 óra.
 • Helyszíni napi jegyeladás zárása 20:30 órakor.
 • Kapuzárás 21:00 óra.
 • Kényelmes cipőben és ruházatban érkezz, mely az időjárási viszonyoknak megfelel. A kiállítás nagy része szabadtérben található.
 • Az Állatkert területén ezen időszakban néhány szabadtéri helyszínen működni fognak vendéglátó egység és néhány attrakció, mint pl.: a Schäftner-féle körhinta.
 • A Parasztudvari részen, Mesterségek udvarában biztosítunk számotokra mosdóhasználatot és baba-mama szobát pelenkázási lehetőséggel.
 • Ha személygépjárművel érkezel a helyszínre parkolni a ParkolóZoona-ban vagy az Állatkerti körúton tudsz fizető parkolóban. Tömegközlekedéssel érkezel, akkor a Széchenyi Fürdő előtt áll meg a 72 trolibusz. Kisföldalattival szintén a Széchenyi fürdő megállónál kell leszállnod.
 • Az esemény egész területe akadálymentes.
 • Kutyát nem lehet behozni az Állatkert területére.
 • 14 év alatti gyermekek csak felnőtt kíséretében látogathatják a rendezvényt.
 • Néhány installációnál mozgó fényeffekteket használunk és aláfestő zenét.
 • Biztonságotok érdekében a látogatói útvonalakon haladjatok és vigyázzatok a lampionok épségére.

Rendkívüli nyitva tartás mellett látogatható január 25-én a Lampion fesztivál.

 • Kapunyitás: 19:00 óra
 • Ajánlott utolsó belépési időpont: 21:15 óra
 • Helyszíni napi jegyeladás zárása 21:30 órakor.
 • Kapuzárás 22:00 óra.