Fogadás a kismartoni Esterházy-kastélyban

Fotó: Andreas Hafenscher

Az ausztriai enyhítéseknek köszönhetően február 13-tól újra látogathatók az Esterházy-desztináció. Mi is mennénk már, nemcsak a sógorok, de még várni kell a határok nyitására. A várakozás óráiban, vagy napjaiban nézzük meg, készüljünk fel arra, hogy mi vár majd ott.

A szomszédos Ausztria keleti részén találjuk Burgenland tartományát, székhelye Kismarton, német nevén Eisenstadt. A központ Soprontól mintegy 20 km-re található, egyik jelentős műemléke az Esterházy család egykori fő rezidenciájául szolgáló Esterházy-kastély. A kismartoni Esterházy-kastély Ausztria legszebb barokk kastélyainak egyikeként lenyűgöző betekintést nyújt az Esterházy hercegek egykori pompás udvari életébe.

A kastély története egy XIII. századi várra nyúlik vissza, és amely a XVII. század végén kerül az Esterházyak tulajdonába. A család hercegi rangot elnyert Esterházy Pál 1663 és 1672 között barokk kastéllyá építtette át a várat, aztán később minden örökös tett hozzá valamit, nem is keveset, mire a mai képét megkapta a kastély. A kastély izgalmas ellenpontjaként szolgálnak a vele szemben elhelyezkedő egykori istálló épületei, amelyekkel egységben létrejött a kismartoni Kastélynegyed. Egyedülálló találkozása ez kortárs és letűnt koroknak, zenének és képzőművészeteknek, ízletes ételek és borok kavalkádjának.

A Haydn Terem autentikus hangulatával és kitűnő akusztikájával koncerteknek, ünnepélyeknek és színvonalas kiállításoknak helyt adó Esterházy-kastély napjainkban is a kulturális események középpontjában áll. Miután még a téli nyitvatartás van érvényben, ezért egyelőre szombatonként és vasárnaponként reggel látogatható a kismartoni Esterházy-kastély illetve Fraknó Vára. A kiállítások jelenleg a Kastély-jegy illetve a Vár-jegy megvásárlásával egyénileg látogathatók. A kismartoni Esterházy-kastély jegyirodájában illetve a www.esterhazy.at oldalon elérhető Kastély-jegy megvásárlásával a kastély valamennyi kiállítása megtekinthető.

Fotó: Josef Siffert

A kastélybelső

Az első emeleten az Esterházy család fényűző dísztermein sétálhatunk keresztül és a történelmi gyűjtemény művészettörténeti szempontból jelentős kiállítási darabjaiban gyönyörködhetünk és a hercegnék mindennapjaival ismerkedhetünk, valamint a kastély építészeti történetével. Szintén az első emeleten, öt felvonáson keresztül, teremről teremre haladva a látogatók tanúi lehetnek egy rendkívüli asszony, Esterházy, született Ottrubay Melinda életútjának is. A kastély földszintjén multimédiás eszközök, projektinstallációk és különleges kiállítási tárgyak segítségével ismerkedhetünk meg az Esterházy hercegeknél udvari karmesterként működő zeneszerző, Joseph Haydn történetével. A több mint 300 éves borospincében találkozhatunk az Esterházyak Bacchus iránti hódolatával, több mint 700, ritkaságszámba menő, a borászathoz és a szőlőtermeléshez kapcsolódó tárggyal.

A Leopoldina-emlékkápolna

A Leopoldina-kápolnát egy mesterségesen kialakított sziklás dombra emeltek. A mellette lévő hasadékból vízesés tör elő, amely egy tóba ömlik. A mesterségesen kialakított sziklák között egy út vezet a kápolnához, amelyben Antonio Canova olasz szobrász Esterházy Leopoldina hercegnőről cararrai márványból alkotott szobra áll. II. Esterházy Miklós ezzel a kápolnával őrizte szeretett leánya, Leopoldina emlékét.

Amennyiben a járványhelyzet megengedi különleges pünkösdi programmal készülünk magyar látogatóink részére, és itt rendezzük meg ősszel a HERBSTGOLD Fesztivált, illetve nyáron Esterházy-tündérbirodalom címmel, a manókkal és koboldokkal a családi ünnepet – mondta Schneider Erika, az Esterházy  magánalapítvány magyarországi kulturális képviselője.

Bódi Ágnes