Hófödte osztrák csúcshelyek

Havas lankák, csodás tájak, hangulatos hütték, remek aprés-ski programok. Ezek jellemzik azokat az ausztriai csúcs terepeket, amelyek között nem is igazán lehet választani. Talán csak az ízlés. a távolság és a síelés utáni programok segíthetnek a döntésben. Az Utazó a legjobb helyek közül választott most néhányat.

A duplacsavar

(www.snow-forecast.com/resorts/)

A síelők egyik legkedveltebb terepe a ma már a legnevesebb svájci terepekkel egy szinten emlegetett ausztriai Ischgl. Különlegessége, hogy a svájci Samnaunnal szerves egységet alkotva várja az érkezőket. A határokat átívelő, mintegy 240 km-nyi sípályája és a 40 felvonó mellett, kiváló hó biztossága is növeli népszerűségét. Ráadásul a Silvretta Arénán keresztül könnyedén átcsúszhatunk a határon is, ahol Svájc egyetlen vámmentes övezeteként, Samnaun a tax free shoppingolás örömét is garantálja. A tiroli top helyen a szórakoztató programok is különleges élményeket ígérnek. A nagyra törő Ischgl a legjobbakhoz méri magát: amíg a kellemes hütték a sípályák mellett kínálják a lazítás élményét, este már a hajnalig nyitva tartó Apres Ski lokáloké, diszkóké a főszerep. Ilyen Schatzi Bar, ahol a hangulat fokozása érdekében Dirndl lányok táncolnak az asztalon, erősen kivágott osztrák népviseletben. Vagy a Kuhstall, a Feuer&Eis, valamint Ausztria egyetlen Pacha klubja, amely a legendás ibizai luxus night club hangulatát varázsolja a fagyos csúcsokra. Ischgl a szezon nyitása, zárása mellett is nagyszabású koncertekkel várja a hósportok szerelmeseit, olyan világsztárokkal, mint Rihanna, Enrique Iglesias, Bon Jovi, vagy a Nickelback. A síterep központjának számító Idalp étteremnél 2320 méter magasságban megrendezett 2013-as szezonzáró Top Of The Mountain Concert előadója nem kisebb sztár volt, mint a 30 ezres közönség előtt fellépő Robbie Williams.

Ami kifér a deszkával

(www.holiday-shuttle.at/)

Ski unlimited, korlátlan síelés hirdeti a Saalbach-Hinterglemm Leogang Skicircust, ahová a 2014 őszén kezdődő sí idényben grátisz síbusz viszi Salzburgból az kezdő és a profi síelőket. A Pinzgauer Saalachtal régióhoz tartozó sícirkusz büszkesége, hogy 200 kilométernyi pályát kínál, végig síelhető rendszerben. A jól karbantartott, hó biztos sícirkusz pályáira három faluból indulhatunk, hogy azután az 56 sífelvonó segítségével, a „síhinta” hegyeken jussunk át egyik völgyből a másikba. A leghosszabb sípálya 7 kilométeren kanyarogva 1000 méteres szintkülönbséggel nyújtja a száguldás élményét. A síterep meghatározó része az egy völgyben, egymás mellett fekvő Saalbach és Hinterglemm, amely a turistaszállástól a négycsillagos hotelig mindenféle igényt kielégítő szálláshelyt kínál a síelés szerelmeseinek, akik a települések számtalan esti szórakozóhelyén sem csalódnak. Aki viszont családdal érkezik, annak a sí óvodát, síiskolát és többféle gyerekprogramot ígérő Leogang a megfelelő választás, ahol egészen áprilisig biztosan számíthatunk hóra.

Az Oscar-díjas

(www.feratel.com)

A 13 ország 106 síterepét kipróbáló Skiresort.de nemzetközi sí portál immáron 17. alkalommal osztotta ki a sí világ Oscar-díjait, ahol a fődíjat, a 2014-es A világ legjobb síterepe címet immáron másodszor a tiroli Kitzbühel nyerte el. Amely a legendás Hahnenkamm Világkupa futamnak köszönhetően a téli sportokat csak a tévében élvezők körében is tekintélyt szerzett a Best of the Alps Szövetség tagjának. Kitzbühel emellett is számtalan vonzerővel csábítja a síelés szerelmeseit. Hangulatos utcái, házai, szépséges természeti környezete, a gasztronómiai élvezetek és a gazdag programkínálat egytől-egyig kiváló időtöltést ígér a télen nagyvilági üdülőhellyé változó, patinás vidéki kisvárosban. Ahonnan a leghosszabb lejtő, a 7,5 kilométeren 1000 méteres szintkülönbségű Kaser Extended ígér különleges élményeket. A síterep itt nemcsak a profik birodalma, az ingyenesen igénybe vehető tanuló lifteken és pályákon a kezdők mellett a gyerekek – akiket a bájos havas csodaország, a „Schneewunderländer” vár –, is megtalálják a síelés örömét. Este pedig az aprés-ski mellett – köszönhetően a négy golfpályának –, ott az aprés-golf is tökéletes időtöltést ígér, kiváló hegyi fogadókkal, diszkókkal, lokálokkal, tiroli gasztronómiai kínálattal, különleges koktélokkal.

A legnagyobb

(www.wilderkaiser.info/de/)

A SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, más néven az északkelet-tiroli sí világ, a Wilder Kaiser hegy tövében fekszik és Ausztria legnagyobb összefüggő sí régiója. Az összesen 280 km hosszú síparadicsom több falu, mint például Brixen im Thale, Westendorf, Söll, Scheffau, Ellmau és Going összefogásával jöhetett létre. A végeredmény önmagáért beszél, hiszen olyan, még bejáratlan és gyönyörű napsütötte pályákat fedezhetünk fel, amelyek kárpótolnak minket a csípős hidegért. A SkiWelt településein összesen 13 kilométernyi pályán van lehetőség esti síelésre, hét és fél kilométer a kivilágított szánkópályák hossza. Jó hír a kisgyermekkel érkező családoknak, hogy a kicsinyeket több helyen is játszóteraszok és oktatóparkok várják, hogy a szülők kettesben is élvezhessék a téli sport örömeit.

A több évtizedes tapasztalattal rendelkező, minőségi síiskolák ideális gyakorlóterepén mindenki könnyedén belejöhet a lécek világába. Az igazán vérbeli síelők átfogó síbérleteket vásárolhatnak, amelyek közül a Tirol Snow Card összesen 80 tiroli síterepen, 3105 kilométer pálya és 923 felvonó használatára nyújt jogosultságot. Az ország leghosszabb felvonója a Millenium Express, 6000 méter hosszú útját 17 perc alatt teszi meg. Napközben a hegyekben 70 hangulatos kis hütte, hóbár és étterem várja a mozgásban kifáradt vendégeket. És ha már a Wilder Kaiser hegyein jár az ember, érdemes részt venni a minden héten megrendezésre kerülő hócipős túrákon, melyeket vezető segítségével teljesíthetnek a kirándulni vágyók. A tiroli vendégszeretetet mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hét zárásaként a síelőket az ellmaui sí éjszakán sí show-val, parádéval és hangulatos faluesttel búcsúztatják.

Hochzillertal – Hochfügen

(www.skigebiete-test.de)

Tirol egyik leghíresebb sí völgyeként ismert Zillertalt az A12-es innsbrucki autópályáról lehet megközelíteni. A 166 kilométernyi, változatos sípályán a hochzillertali és a hochfügeni terep a 2501 méteres csúcsnál találkozik. A sípályákra a Kaltenbach felől induló hat- és nyolcszemélyes, fűthető kabinos felvonóval csatlakozhatunk be kényelmesen. Felső állomásánál gyermek tanulópálya és síiskola garantálja a kisebbek boldog időtöltését, a felnőttek gondtalan síelését. A Hochzillertal – Hochfügen síterepén a kezdők és haladók egyaránt megtalálhatják a számukra alkalmas síterepet, amelyen megszerezhetik a magasabb osztályba lépéshez – csúszáshoz – szükséges tudást. A Zillertaler Superskipass a Hochzillertal-Hochfügen sípályáin kívül a szomszédos síterepekre is érvényes, ahová a bérlettel rendelkezők ingyenesen juthatnak el a sí busszal. Az elmúlt években két snow-parkot is létrehoztak a síterepen, amelyeken a kezdő, haladó és profi útvonal mellett egy 100 méter hosszú, 5 méter magas superpipe-ban is gyakorolhatnak az ügyesebbek. Az ausztriai síterepek között ritkaságszámba menő ötcsillagos hotellel is büszkélkedő vidéken hetente kétszer éjszakai síelésre is van lehetőség. De érdemes kipróbálni a jégtekét, a kivilágított korcsolya- és szánkópályát és végigjárni a téli túraútvonalat is.

Máté Dorottya

Legyél az első hozzászóló "Hófödte osztrák csúcshelyek" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*