Gasztroutakkal és új célállomásokkal bővíti az 1000 Út a kínálatát

Szentpétervár éke: a Peterhof, Fotó: Posztós János

Az 1000 Út Utazási Iroda az idei katalógusában már 344 indulási időpontban kínál különleges utakat és egzotikus körutazásokat.

A széles kínálatunkban a minőség a közös nevező – mondta el az iroda 2019-es árualapjának bemutatóján Ermilov Oleg tulajdonos-ügyvezető, hangsúlyozva, hogy a 344 indulási időpont mindegyike mögött konkrét foglalás és komoly szervezőmunka áll.

„Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a minőségi utakra van igény a magyarok körében. Ezért továbbra is ragaszkodunk a kis létszámú csoportokhoz, és egy-egy desztinációba csak akkor szervezünk utazást, ha jobbat, érdekesebbet tudunk nyújtani, mint mások.”

Az utazásszervező minőségi szállodákkal, a legjobb légitársaságokkal és jól képzett, megbízható idegenvezetőkkel dolgozik. Az egyre növekvő utasszám miatt jó néhány útjuk több időpontban is indul, például Peru és a Baltikum hat-hat, Izrael hét garantált indulási időponttal került be az idei katalógusba. Az 1000 Út idén 10 vadonatúj utat hirdetett meg. Újdonság például az 5 csillagos Szentpétervár, amely prémiumkategóriás, maximum 15 fős, kényelmes tempójú utazás egyedi éttermi ajánlatokkal. Az oroszországi kínálat egyik különlegessége az Észak-Kaukázusba induló út, amelyen az ott lakó 28, számunkra egzotikus népcsoport hagyományaiba is bepillanthatnak a résztvevők – mondta el Gorszkij Jaroszlav irodavezető.

A belső-ázsiai célpontok iránti érdeklődést mutatja – tette hozzá –, hogy a Mongóliát és a Bajkál-tavat bemutató idei utazásuk 25 fővel betelt, ezért már 2020-ra veszik fel az előfoglalásokat. Az utazásszervező kínálatában egyedülállóak a sarkvidéki utak: például a Spitzbergák, Grönland vagy az Északi-sark, ezeket a célpontokat azok választják, akik már az egész világot beutazták. A legdrágább útjuk is ide vezet: Atomjégtörővel az Északi-sarkra; és amit talán nem gondolnánk, eddig minden évben volt legalább egy magyarországi utasuk.

Rokolya Péter az egzotikus körutazásokról szólva elmondta, mindig igyekeznek érdekes, kevésbé ismert úti célokat választani – ilyen például Észak- és Dél-Korea, Szudán, Namíbia, Etiópia vagy Irán –, és ünnepek vagy fesztiválok idejére szervezni az utazásokat, hogy a résztvevők még több élménnyel gazdagodjanak. Az egzotikus körutazások sorában újdonságot jelentenek az 5 csillagos utak, például Izraelbe, valamint az olyan aktív programok, mint a Nepált és Bhutánt bemutató, gyalogtúrával megspékelt utazás. A gazdag afrikai kínálatban is van újdonság: Ugandába, a csimpánzok és gorillák hazájába viszik el az utasokat, akik a szafari mellett a helyiek törzsi kultúrájába is bepillantást nyernek. Szintén különlegesség a piacon a Chilét a Húsvét-szigettel és Patagóniával összekötő utazás, és először került a katalógusba az a program, amely vízen, földön és levegőben mutatja be Florida és a Karib-tenger legszebb helyszíneit.

S ha már az amerikai kontinensen járunk, az észak-amerikai kínálatban a keleti part örökségeit, New Yorkot és Washingtont bemutató program jelent újdonságot. A gasztronómiai utazások néhány éve kerültek az 1000 Út kínálatába, friss katalógusukban 26 programot ajánlanak 36 indulási időponttal. A 8-10-16 (Toszkánába max. 22) fővel induló ínyenctúrák többsége a mediterrán térségbe vezet: Provence, Bordeaux, Toszkána, a La Rioja-borvidék, Porto, a Duro-völgye, Baszkföld, Lisszabon vagy Dél-Olaszország rejtett pincészeteit és gazdag kulináris kincseit nyitja meg az utazók előtt. De a programok összeállítói a sör- és whiskey-kedvelőkre is gondoltak: Skócia és Írország sörfőzdéi és lepárlói is szerepelnek az 1000 Út ajánlatában.