Feleséget cserélt Gio, a Nyíregyházi Állatpark szumátrai tigrise

Fotók: Nyíregyházi Állatpark

A világ egyik legritkább ragadozója 2014-ben érkezett Rotterdamból,  a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési program keretében. Az ország egyetlen szumátrai tigris hímje a park egyik büszkesége, hiszen érkeztével már 4 tigrisalfajt — a szibériai-, a fehér bengáli-, a maláj- és szumátrai tigrist — is  bemutatja a Sóstó Zoo.

A szumátrai tigris fajkoordinátora, 2015-ben már kihelyezett a kiváló genetikai adottságokkal rendelkező hímhez egy holland tenyésznőstényt, ám nászuk nem hozta meg a várva várt utódokat, így most a program egy újabb nőstényt javasolt, a fajmegőrzés szempontjából rendkívül értékes hímhez.

Gio, az ország egyetlen szumátrai tigris hímje

Zoja, az új nőstényállat, Varsóban született, ám ez idáig Franciaországban élt, s pár hete a Nyíregyházi Állatpark lakója. A karanténidőszak után ismerkedett meg párjával, melyet gondozói lélegzet visszafojtva figyeltek, hiszen olykor előfordul agresszió is, az állatok összeszokatása alatt.

Zoja, az új nőstény

Az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban látható állatok első találkozása problémamentesen zajlott, s Zojának kitartó udvarlója akadt a 8 éves Gio személyében. A tenyészpárra nagy feladat vár, hiszen alfaja a kihalástól közvetlen veszélyeztetett.

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. A tigris egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, melyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Kilenc alfaja közül három (bali, kaszpi és jávai) mára teljesen kipusztult, s a többit (szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai, maláj és szumátrai) is veszélyeztetetté nyilvánították a szakemberek.

A szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadásznak, zsákmányuk főként a közepes termetű növényevők közül kerül ki.

Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé.

Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát 1000 egyed körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából 250-re becsülte a szumátrai tigrisek számát, ezért a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett kategóriába sorolta az alfajt.

Jelenleg mindössze 400 példány él szabadon, míg a világ állatkertjeiben kb. 300, köztük 2 itt, a Nyíregyházi Állatparkban.