Geotúrától a rózsaszín kiállításig – hétvégi programajánló

Forrás: www.zsolnaynegyed.hu

A hét végén rendezik a Magyar Kórusok Napja országos programsorozatot, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park különleges kirándulásra csábít, Pécsen pedig megünneplik a rózsaszín Zsolnay-porcelánokból álló kiállítás tízéves fennállását.

Geotúra a Bakonyban

“Fedezzük fel az Aranyos-patak rejtett földtani kincseit december 18-án (szombat) 10.00 órakor kezdődő geotúránkon!” – így invitál hétvégi kirándulásra Balaton-Felvidéki Nemzeti Park.

  • Találkozó helye: Herend, Porcelanium Látogatóközpont parkolója
  • Találkozó ideje: 2021. december 18. (szombat) 10.00 óra.
  • Online jegyvásárlás ezen az oldalon, vagy: jelentkezés: előző nap 20.00 óráig.
  • Időtartam: 4-5 óra
  • Táv: 6 km
  • Túra nehézségi foka: közepes

Forrás: bfnp.hu

“Utunk több szakaszán feladjuk a jelzett turistaút kényelmét egy kis kalandért, és azért, hogy többet láthassunk. A természetes ösvény, amit be fogunk járni, kezdetben a Déli-Bakonyból a Magas-Bakonyba átvezető Aranyos-patak medre mentén, majd szikla kibúvások alkotta gerincen vezet az erdő mélyén.” – írták. További részletek itt.

Programokkal ünneplik a rózsaszín Zsolnay-porcelánokból álló kiállítás tízéves fennállását Pécsen

A Rózsaszín Zsolnay című kiállításnak otthont nyújtó pécsi Zsolnay Kulturális Negyed üzemeltetője, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Winkler Barnabás gyűjtő kollekciója a tíz év alatt több mint 160 ezer látogatót vonzott. A tájékoztatás szerint az évforduló alkalmából újra megjelenik, ezúttal bővített kiadásban a Rózsaszín Zsolnay című album, melynek bemutatóján a gyűjtő, Winkler Barnabás építész, akadémikus is részt vesz, aki elmondja gondolatait a kiállításról és mesél a könyv születésének körülményeiről. Az eseményen közreműködik Kálid Artúr színművész és Winkler Orsolya hegedűművész. A részvétel az eseményen ingyenes és ezen a napon a Rózsaszín Zsolnay című kiállítás is térítés nélkül látogatható azok számára, akik rózsaszín ruhadarabban érkeznek az eseményre – emelték ki a kommünikében.

Kitértek rá: az 1200 darabos tárlat azokat a mindennapi Zsolnay használati tárgyakat – kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat – mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos 1880-as évek elején megkezdett pink-kísérleteinek nyomán születtek. Közölték: az első évtizedekben ezek a tárgyak nagyobbrészt kézzel készültek, ezért nem találni közöttük két egyformát; hol a kiöntőjük, hol a fülük, hol az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól. A használati tárgyakat a Zsolnay-család elmondása szerint a manufaktúrában az alapítástól kezdve évtizedeken át, a századfordulóig gyártották. A kiállításról és a vasárnapi programokról bővebb tájékoztatás itt olvasható.

Itt a Magyar Kórusok Napja

Csütörtökön és pénteken rendezik a Magyar Kórusok Napja országos programsorozatot online és offline – közölte szerdán a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA szerdán az MTI-vel. Az online műsorfolyamba négy kategóriában lehetett jelentkezni. Kodály Zoltán kórusműveivel vagy Kodály gyűjtötte népdalokkal, adventi/karácsonyi darabokkal, kortárs kóruszenével és az együttes legszívesebben énekelt darabjaival. A felhívásra 61 együttes küldött be videót, a beérkezett felvételeket a KÓTA online műsorfolyamában mutatják be a Facebookon, valamint a műsor utólag megtekinthető lesz a KÓTA YouTube-csatornáján is.

A műsorfolyamot beszélgetések színesítik a kórusélet különböző szereplőinek részvételével. A riportokat Bognár László készíti, aki vendégeivel az ifjúsági kórusmunka témakörét járja körül.     A KÓTA életmű-beszélgetést készített Párkai István Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar karmesterrel, amelyet pénteken 17 órától mutatnak be.

A nagyrendezvényt ebben az évben Debrecen városa és a Hajdú-Bihari Zenei Egyesület fogadta be. Fellép a Kölcsey Ferenc Gyakorló Általános Iskola Kicsinyek Kórusa (vezényel Vad Péter Zsigmond), a Lautitia Gyermekkar (vezényel Nemes József), a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Vegyeskara (vezényel Gábor Kovács) és a Kodály Kórus Debrecen (vezényel Kocsis-Holper Zoltán).

A Magyar Kórusok Napját 1991 óta ünnepli a KÓTA Kodály Zoltán születésnapjához igazodva. Eleinte a Zeneakadémián tartottak hangversenyt, 2017-től a kórusok a saját szervezésű eseményeikkel csatlakozhatnak a sorozathoz, évente pedig egy-egy nagyobb rendezvényt is tartanak valamelyik vidéki nagyvárosban. A programsorozathoz idén online és hagyományos formában is lehetett csatlakozni. (MTI)