Valletta, Málta fővárosa lett Európa legjobb wellness városa

Az elsőséget az amerikai Forbes magazin weboldalán közzétett „GAP Jeans” idei tanulmányában ért el a szigetországi város.

A GAP Jeans úgy döntött, hogy tanulmányt készít Európa jóléti gócpontjának feltárására. A tanulmány az EU és az Egyesült Királyság 28 fővárosát vette górcső alá, számos olyan tényezőt vizsgálva, amelyek hozzájárulnak a jóléthez, és a máltai Valletta lett a befutó. A kritériumok között szerepelt például a légszennyezettség mértéke, a zöldfelületek százalékos aránya, a fürdők száma, a napfény órái az egyes városokban vagy az ivóvíz minősége minden városban.

Az elemzés minden egyes tényezőt alaposan átvizsgált, végül egy összpontszámot adva rangsorolt, hogy megtalálja a legjobb európai wellness-fővárost.
A wellness slágerlisták élére Valletta került. A máltai főváros 100 pontot ért el a wellness-indexen, köszönhetően egészség- és fitnesz-fanatikusságának. Valletta mindenütt magas pontszámokat ér el, beleértve a számos futóklubot (21), a 13 gyógyfürdőt és a napsütéses órák magas számát. Brüsszel és Helsinki a második és a harmadik helyen végzett az indexen 88 és 87 ponttal.

Visszatérve Máltára – itt sok mindent lehet szeretni. Ez a Földközi-tenger szívében található szigetcsoport fényűző szállásairól, meleg éghajlatáról és 7000 éves történelméről híres. Egy máltai utazás során elmerülhet a több évszázados történelemben, miközben élvezhetjük a modern élet legjavát és a válogatott élményeket. Málta jól ismert előkelő szállásairól, luxusszállodáiról, történelmi butikhoteleiről, palotáiról, magánvillákról és történelmi parasztházakról egyaránt. Megszállhatunk egy frissen felújított 16. vagy 17. századi palotában, vagy akár az ősi város erődítményeibe épített luxusszállásokon, kilátással a Grand Harbour-re, vagy felfedezhetjük a sok gyönyörű butikhotel különleges kínálatát, amelyek az UNESCO világörökségi listáján szereplő Vallettában találhatók.

A Máltai Michelin Guide-ban megtalálhatók Málta, Gozo és Comino kiváló éttermei, amik a konyhai stílusok és  kulináris készségek széles skáláját vonultatják fel ötvözve a helyi tradicionális értékeket a legmodernebb irányzatokkal. A szigetország Michelin-csillagosai: a De Mondion, a Noni, az Under Grain, az ION The harbour és a Bahia.

A Michelin-csillagos éttermek mellett Málta számos étterme változatos kulináris élményt kínál minden utazóknak a hagyományos eklektikus mediterrán ételekből, amiket a máltaiak és a szigetet az évszázadok során megszálló számtalan civilizáció együttélése eredményezett. A különlegességekre vágyók Gozon bérelt luxusvillában vagy történelmi parasztházban privát szakács által készített ínyenc ételeket is fogyaszthatnak. A menük gyakran idomulnak az évszakokhoz, a rendelkezésre álló helyi alapanyagoktól vagy a séf inspirációitól függően.

Számos történelmi látnivaló foglalható nyitvatartás utáni privát túrákra. Ilyen például a St. John’sCo-Cathedral. Az 1577-ben épült Szent János-társkatedrálist Girolamo Cassar, ismert máltai építész tervezte, aki a vallettai Nagymesteri Palota építéséért is felelt. Ha Máltán járunk érdemes egy szőlőültetvényt is útba ejteni! Nemzetközi versenyeken mostanában többször nyertek díjat és váltak ismertté máltai borok, főként a kiváló minőségű butikborok. Az ínyencek különösen értékelni fogják az őshonos máltai szőlőt – a girgentinát és a gellewzát.