Győri Audi-gyár: még el sem készülnek teljesen, de már tesztelik is az új autókat

Sikeres 5G hálózati pilotprojekt zárul az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában. A gyors és megbízható adatátviteli technológiának köszönhetően azonnal lehetőség nyílik az elkészült gépkocsik kötelező tesztelése; a begyűjtött adatok ugyanis már akár menet közben kinyerhetők az 5G hálózat használatával.

A Technológiai és Ipari Minisztérium, a győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja, valamint a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország közreműködésével megvalósult projekt bebizonyította, hogy az 5G technológia – miközben a fejlődéshez szükséges mobilitást biztosítja – a szigorú, kifejezetten vezetékes működésre tervezett autóipari protokollok igényeit is messzemenően képes kielégíteni.

A mai autógyártók legfőbb törekvése az élet- és vagyonbiztonság, a biztonságos közlekedés, egyszersmind a kényelmes közlekedési megoldások alkalmazása, ezért még az átadás előtt a legmodernebb technikai megoldásokkal tesztelik, ellenőrzik a legyártott járműveket. A gyors és hatékony tesztelések érdekében a korábbi vezetékes és wifi-hálózaton működő ellenőrzést ma már a leggyorsabb adatátviteli rendszerekkel is meg lehet oldani, erre jó példa az Audi Hungariánál megvalósított fejlesztés, amelyhez szakmai partnerként csatlakozott a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Az elmúlt 10 évben az autóiparban lezajlott digitalizációs fejlődés eredményeként a járművek szinte összes működési paraméterét elektronika irányítja, vezérli. A Magyar Telekom 5G Campus hálózatán történtő adattovábbítás lehetőséget biztosít arra, hogy a gyártás utolsó fázisában – a gyárból történő kiszállítás előtt – a leghatékonyabban lehessen ellenőrizni az elkészült gépjárművek ezen elektronikai rendszereit. A pilotprojekt során a járművek működése közben keletkezett adatokat 5G-s adatátviteli rendszerrel továbbították az információt feldolgozó központi számítógépekre, így a teszteket követve gyorsan és hatékonyan lehetett megismeri a jármű működési paramétereit, kiszűrni az esetleges gyártásból eredő meghibásodásokat.