Ha március 15.-i hétvége, Sobri halnapok a Tanyacsárdában

A hagyományos kínálat mellett a séf ajánlataival és a klasszikus tematikus hetek különlegességeivel kezdi a tavaszt a magyar konyha legendás képviselője, a lajosmizsei Tanyacsárda.

Miközben a legendás név betyár múltat sejtet, a valóság ennél prózaibbnak tűnik, de mégsem az: „ Magyarország Örökös Halfőző bajnoka” a Baján, igen szegény családba született Sobri Jóska ugyancsak gyerekként volt betyár, vagyis betyár rossz – innen a később „márkanévvé” vált becenév –, a nevéhez kötődő, különlegesen finom bajai halászlé révén mégis olyan változatos élete volt, amit csak kevesek mondhatnak el magukról. Sobri Jóska ugyan 1958-tól egészen nyugdíjig, 1990-ig Nagybaracskai halászcsárdát tette nemzetközileg is ismertté, de egy különleges barátság révén az alföldi tanyavilág szélén, a lajosmizsei Tanyacsárdában is rendszeresen bemutatta, milyen is a Sobri Jóska féle halászlé bajai módra, gyufatészával.

Sobri Jóska a 80-as évek eleje óta járt rendszeresen az Öreg Tanyacsárdába, ahol a mindig a hagyományos módon, a szabadban, nyílt lángon főzte a vendégek által megcsodált művelet végén elkészült csodás halászlevet legfőbb nemzeti ünnepünkhöz március 15.-éhez, majd később már október 23.-ához kötődően is. A több, mint négy évtizedes tradícióit hűen megőrző Tanyacsárdában a legendás halászlékészítő emlékére máig ugyanezekben az időszakokban rendezik meg a Sobri Halnapokat, amikor még messzeföldről is érkeznek a Tanyacsárdába az egyedülálló halászlé barátai.

Az évtizedek alatt fogalommá vált Sobri Halnapokra idén tavasszal március 12-15 között kerül sor, amikor a nyílt lángon főzés különleges látványa és a különleges halászlé mellett más, halból készült ínyencségek – közte a haltepertő és az elmaradhatatlan rántott ponty – is az asztalra kerülnek.